Nauka RoR - problem

Witam,
Mam taki problem. Zacząłem w sumie dopiero z RoR ( wcześniej programowałem w php z mysql ).
Problem jest tylko taki ze widzę że są tu straszne rozbieznosci jeżeli chodzi o różne wersje. Ciężko
nauczyć się czegoś korzystając z materiałów na necie bo gdy próbuję stworzyć jakąś aplikację komendami
z wersji Rails 3.1.3 i ruby 1.8.7 w późniejszych etapach okazuje sie jest troche inaczej niż np w wersji Rails’a 2.
Program sie wysypuje i ciężko później coś zdziałać. Próbowałem korzystać z http://railscasts.com/ albo np
z filmiku o tworzeniu bloga z http://www.youtube.com/watch?v=tUH1hewXnC0 i nie chodzi tu o takie elementy
naj np różnica miedzy tworzeniem aplikacji za pomocą “rails blog” a “rails new blog”.
Był by ktoś w stanie mi pomóc w jaki sposób to połapać wszystko na początek (z jakich linkow korzystać itp
jak się tego uczyć)? W sumie to aż strach jakaś książke kupić. A co do książki polecacie coś dobrego na początek?
Był bym wdzięczny za pomoc:)

guides.rubyonrails.org - zawsze najświeższe.

Staraj się znaleźć materiały do railsów 3, guidesy, do których linka podrzucił apohllo są niezłym startem.

I wywal rubiego 1.8.7. Wersja 1.9.3 jest szybsza, a od railsów 4.0 support dla 1.8.7 zostanie najprawdopodobniej porzucony. Niedługo wychodzi 3.2, które funkcjonalnie niewiele różni się od 3.1, więc tym bardziej na dwójkę lepiej już nie patrzeć.

ja osobiście na start proponowałbym ruby 1.9.2 – szybkość nie jest najistotniejsza na początku, a (rzadko bo rzadko) bywają jeszcze problemy z 1.9.3. Na starcie możesz mieć problem z oceną, czy to wina rubiego(np. jakiś gem jest niekompatybilny z tą wersją), czy Ty coś namieszałeś.

Ze swojej strony polecam tę stronkę - http://railscasts.com/

Masz jakieś przykłady? 1.9.3 składniowo jest kompatybilny z 1.9.2, a zobacz jaka jest różnica przy odpalaniu projektu railsowego. Imho nie ma sensu się męczyć z 1.9.2 ze strachu przed błędami.

Ja się dzisiaj natknąłem na różnicę: funkcja rand w 1.9.2 nie przyjmuje zakresów (w 1.9.3 przyjmuje). Problem wyszedł dopiero wtedy jak zrobiłem deploy na Heroku, które używa 1.9.2. Pewnie jest więcej tego typu różnic.

Tak, ale wszystkie tego typu zmiany z tego co wiem są kompatybilne wstecz.

w czasach któregoś rc przełączałem do testów jeden projekt, i widziałem, że testy się posypały. Bardzo możliwe, że to wina wersji rc, sprawdzę jutro z ciekawości czy już śmiga.

zgadzam się. Ja też śmigam na 1.9.3 i sobie chwalę, jest dużo szybciej, ale na początek wydaje mi się, że nie jest to kluczowy czynnik

a moim zdaniem na początek programista szczególnie potrzebuje rezultatów - ma widzieć, że coś działa. A jak nie działa ze względów braku kompatybilności, to zanim wpadnie na to, dawno się już zniechęci do rubiego…

ja bym powiedział że są prehistoryczne a nie archaiczne :wink:

Rails - obecna wersja 3.2.1 a w git jest 4.0-beta
Ruby - obecna wersja 1.9.3-p125. tu może numerek specjalnie się nie różni (nie tak jak przy Railsach), ale niech Cię to nie zmyli - zmiany są ogromne :wink: