Ostatnio coraz bardziej interesuje mnie tematyka front-endowa.
Nie jestem jakimś designerem, nie interesuje mnie grafika, design, nie chcę zajmować się Photoshopem i cięciem grafiki itp. Interesuje mnie programowanie po stronie front-endowej. Wkręcam się coraz bardziej w JavaScript. Na forum był fajny temat Ksiązki do nauki nowoczesnego javascript, którym się zainspirowałem w wyborze materiałów itp.
Chcę skupić się na JavaScript, ogarnąć po drodze jQuery, potem Ember lub Angular.
Potem chciałbym pracować przy czymś w Railsach (mam już pewne podstawy, coraz sprawniej orientuję się w kodzie itp), ale bardziej po front-endowej stronie (głównie JS). Czym byście polecali się koniecznie jeszcze zainteresować? Co się głównie wykorzystuje w Railsowych projektach na front-endzie? Jakie są teraz trendy w start-upach?
W ogóle każda rada bardziej doświadczonych kolegów będzie bardzo mile widziana
Do tej pory głównie wkręcałem się w tematy back-endowe. Na początku PHP i jakieś frameworki do niego, potem Railsy, ale front zawsze traktowałem po macoszemu, także mam spore braki nawet jak na junior web developera
PS Wiem, że w necie jest tego masa, jednak większość materiałów jest kiepskiej jakości/przestarzała/nieaktualna itp. Tak samo jak z PHP, ciężko o materiały uczące profesjonalnego kodzenia zarówno w JS jak i HTML/CSS.
Z własnego doświadczenia kilkuletniej pracy z frontendem, sugeruje jak największe oddzielanie go od backendu dlatego tak bardzo obecnie lubię pracować przy Railsach z Angularem.
HTML5 i CSS3 to bardzo rozległy temat. Chodzi o animacje, nowe elementy w HTML5 i fajne dopasowanie wyglądu, canvas, wykorzystanie webgl czy może jeszcze coś innego ? Prawda jest taka że jeśli chodzi o proste elementy html, css, js w 90% już to jest i wystarczy poszukać tego czego potrzeba.
Railsy to też bardzo rozległy temat a jednak można wskazać fajne materiały. Mi wystarczyłoby to co jest używane na 95% stron, czyli właśnie poprawne rozmeszczanie elementów + jak pisać czytelny css. Webgl i canvas to rzeczy, do których się siada mając (wg mnie) te podstawy opanowane oraz raczej byłoby to sprecyzowane w temacie postu.
Oczywiście sporo można znaleźć, tutaj chodzi jednak o polecenie szczególnie ciekawych tutoriali.
Właśnie najbardziej cenie takie porady z doświadczeni
Sam chcę iść w JavaScript, ale frontendowo, czyli Backbone, Angular, może też po drodze Ember.
Szczególnym entuzjastą web designu i magii CSS nie jestem. Chcę mieć solidne podstawy, takie jakie musi mieć front-ednowy programista JS. HTML5 trzeba solidnie znać, bo to jest dziś wszędzie w webdevie.
Ciekaw jestem jak to wygląda w praktyce, ile taki programista JS siedzi w bardziej designerskich rzeczach jak np. CSS. Jak to z Twojego doświadczenia wygląda?
Jest taki podział obowiązków w takiej średniej firmie? Np. jest człowiek od kodzenia po frontendowej stronie w JS, ktoś od grafiki, ktoś od kodzenia tej grafiki w HTML5 i robieniu designu strony w CSS3?
Czasem w głoszeniach na rzekomego JavaScript Developera chcą dobrej znajomości photoshopa i doskonałego wyczucia estetycznego Przyznam, że ani jedno ani drugie nie jest moją najmocniejszą stroną.
W programowaniu back-endu to jest fajne, że jest wyraźny podział i programiści Rubiego/PHP/Pythona nie grzebią raczej przy samym designie strony i CSS’ach.
No i w skrócie zastanawiam się ile powinienem umieć poza samym JS i jego frameworkami, żeby startować na JavaScript Developera - czyli tematyka HTML, CSS, design i pokrewna.
No właśnie o to chodzi. Niby tego sporo, ale tak naprawdę jak człowiek jest w temacie zielony to nie wie co warto przerabiać, a co jest stratą czasu. W nauce PHP tak miałem, że przez kiepskiej jakości materiały potem wyrobiłem sobie sporo złych nawyków kodzenia.