Negatywna ocena kontraktorów

Czy rozsądne będzie podzielenie się negatywną opinią na temat firmy świadczącej usługi programistyczne w Ruby on Rails?

Łatwo jest kogoś ocenić na plus, choćby i na LinkedIn. Natomiast nie znam miejsca, gdzie można by ponarzekać na podkontraktorów. Nie mówię tu o osobach lecz o firmach.

Miałem ostatnio nieprzyjemność korzystać z usług większej firmy programistycznej i aż mnie korci by wypisać sporą listę problemów jakie się po drodze pojawiły. W sporej części żeby dać upust własnej frustracji ale też po to by przestrzec innych.

Co o tym sądzicie?

No ja chętnie poczytam twoje frustracje. Railsy wciąż nowe u nas i jedna firma może zrobić dużo szkody w propagowaniu tego frameworka jak wypuszcza buble i załamuje zleceniodawców.

Ja bym chetnie posluchal, ale zastanow sie jeszcze raz. Minimalna negatywna opinia przynosi duze szkody firmie. I trudno cos takiego pozniej odbudowac. I nie sadze, ze obejdzie sie bez odpowiedzi z ich strony, z ktorej sytuacja moze wygladac inaczej, co tez moze wplynac na postrzeganie Ciebie przez klientow. Tak ja to widze…

Na pewno jednak mozesz napisac bez wymieniania nazwy firmy (np. “pewna firma z miasta x…”) o problemach, ktore Cie spotkaly. Moze to sie komus przydac w przyszlosci. Nie wymienisz ich z nazwy, a co bardziej zorientowani pewnie sie domysla.

Swoją drogą niewymienianie nazwy firmy na takim małym rynku to prawie jak news w wiadomościach, że poseł Andrzej L. został oskarżony o molestowanie. Zwłaszcza jeśli powiesz, że chodzi np o firmę A. z Warszawy, bądź Krakowa. :wink:

Tak jak Tjeden napisał - z takich w miarę kojarzonych z railsami firm programistycznych w Warszawie to obie są na “A” :wink:

Możesz np. pohamować się od dawania hintów naprowadzających (“poseł Samoobrony Andrzej L.”, “Mirosław H., syn polskiego astronauty”) i po prostu pisać “firma”.