Netbeans i Ubuntu 8.04 instalacja

Witam,

chcę zainstalować Netbeans 6.1 z płyty na systemie Ubuntu 8.04. Jako, że jestem początkującym użytkownikiem tego systemu proszę o pomoc. Zainstalowałem JDK jednak jak próbuję odpalić instalację NetBeans to dostaję komunikat, że JDK nie został znaleziony.

[quote=DaDer]Witam,
chcę zainstalować Netbeans 6.1 z płyty na systemie Ubuntu 8.04. Jako, że jestem początkującym użytkownikiem tego systemu proszę o pomoc. Zainstalowałem JDK jednak jak próbuję odpalić instalację NetBeans to dostaję komunikat, że JDK nie został znaleziony.[/quote]
Pierwsze pytanie, czy zainstalowałeś JDK czy JRE?
co wyrzuca javac ?
Pozatym standardowo poszukaj poprzez whereis.
Kolejna sprawa sprawdź sobie plik: /etc/jvm

Przy okazji, jeśli komuś nie pojawiają się okna w Netbeans przy uruchomionym Compiz, to wystarczy wyeksportować:

setenv AWT_TOOLKIT MToolkit

pozdrawiam

Nie prościej zainstalować sobie NetBeans przez Aplikacje > Dodaj/Usuń… (ew. w konsoli uruchomić gnome-app-install)?
wszystkie co jest wymagane do wystartowania NetBeans zostanie wraz z nim zainstalowane.

Pozdrawiam

Musisz zainstalować pakiety sun-java6-jdk, sun-java6-jre i to powinno pomóc, ewentualnie jeszcze przy instalacji wskazać scieżkę do JRE (/usr/lib/jvm)

Możesz również doinstalować sobie netbeansa z pakietów, ja jednak preferuję instalację ,normalną’’ ze strony netbeans.org