Netbeans. Niedziałające testy

Witam.

Dopiero zaczynam swoją przygodę z RoR. Pisałem sobie pewną aplikacje zgodnie z książką Simply Rails 2 i natrafiłem na pewien problem. Wcześniej miałem NetBeans 6.7 RC3. Przed chwilą zainstalowałem 6.7.1 i jest ten sam problem.

Chodzi o to że nie działają mi testy w świeżej instalacji NB. test:units, test ani test:functionals. Mam też zainstalowane InstantRails i tam z poziomu konsoli wszystko się ładnie uruchamia.

W NB podczas uruchamiania testu dostaje taki komunikat:

[quote](in C:/InstantRails/rails_apps/shovell)
“C:/Program Files (x86)/NetBeans 6.7.1/ruby2/jruby-1.2.0/bin/jruby.bat” -Ilib;test -r"C:/Program Files (x86)/NetBeans 6.7.1/ruby2/nb_test_runner.rb" “C:/Program Files (x86)/NetBeans 6.7.1/ruby2/jruby-1.2.0/lib/ruby/gems/1.8/gems/rake-0.8.3/lib/rake/rake_test_loader.rb” “test/functional/stories_controller_test.rb” “test/functional/votes_controller_test.rb”
W tym momencie \NetBeans by�o nieoczekiwane.
“C:/Program Files (x86)/NetBeans 6.7.1/ruby2/jruby-1.2.0/bin/jruby.bat” -Ilib;test -r"C:/Program Files (x86)/NetBeans 6.7.1/ruby2/nb_test_runner.rb" “C:/Program Files (x86)/NetBeans 6.7.1/ruby2/jruby-1.2.0/lib/ruby/gems/1.8/gems/rake-0.8.3/lib/rake/rake_test_loader.rb”
W tym momencie \NetBeans by�o nieoczekiwane.
Errors running test:units, test:functionals, and test:integration!

Finished in 0,0 seconds.
0 tests, 0 failures, 0 errors[/quote]
Pomyślałem, że skoro w IR nie ma problemu to dodam do NB platforme ruby z IR. No i wtedy testy działały pod NB, ale przestała działać konsola.

Dostawałem taki komunikat(poniższy przykład jest z jakiegoś forum, ja miałem ten komunikat w ojczystym języku):

[quote]Loading development environment (Rails 2.2.2)
‘irb.bat’ is not recognized as an internal or external command,
operable program or batch file.[/quote]
Na jakiejś stronie była sugestia żeby dodać zmienną systemową ze ścieżką do “/ruby/bin” (tego w IR), ale to nic nie dawało.

Macie jakieś sugestie? Miał ktoś jakieś problemy z testami w NB?

Mój OS to: w7 RC3 64bit

Popatrz dokładnie komunikaty: NetBeans uruchamia Twoje testy (zgaduję że aplikację także, ale nie używam tego IDE) używając JRuby. InstantRails działa jak trzeba, bo używa “waniliowego” Ruby. Odpalaj więc po prostu testy w konsoli środowiska InstantRails albo zmuś NetBeans do używania instantrailsowego rubiego zamiast domyślnego (dla NB) jruby.

Prawym przyciskiem na nazwę projektu -> properties -> ruby platforms. Tam ma byś systemowy Ruby, chyba że celowo używasz Jruby. Przy tworzeniu każdego nowego projektu w NB masz opcję na jakiej maszynie wirtualnej uruchamiać. domyślnie jest JRuby i trzeba to zmieniać.

Tak jak pisałem gdy zmieniam platforme na ta z której korzysta IR to testy działają, ale konsola już nie. Na jRuby działa konsola ale testy nie.

Da się to obejść zmieniając platforme na czas testów, ale chyba nie na tym to polega. Dziwię się, że NetBeans zostaje wypuszczony z takim brakiem (chyba że to odosobniony przypadek i problem leży po stronie mojej konfiguracji kompa albo czegoś niezależnego od IDE)

z tego Netbeans korzystaj tylko jako z wypasionego edytora. Do wszystkich operacji konsolowych korzystaj ze zwykłego cmd. Brzydkie jest, ale z taką nakładką: http://sourceforge.net/projects/console/ wygodniej jest (chociażby karty). Wtedy nie będziesz miał żadnych takich problemów.