Witam.
Dopiero zaczynam swoją przygodę z RoR. Pisałem sobie pewną aplikacje zgodnie z książką Simply Rails 2 i natrafiłem na pewien problem. Wcześniej miałem NetBeans 6.7 RC3. Przed chwilą zainstalowałem 6.7.1 i jest ten sam problem.
Chodzi o to że nie działają mi testy w świeżej instalacji NB. test:units, test ani test:functionals. Mam też zainstalowane InstantRails i tam z poziomu konsoli wszystko się ładnie uruchamia.
W NB podczas uruchamiania testu dostaje taki komunikat:
[quote](in C:/InstantRails/rails_apps/shovell)
“C:/Program Files (x86)/NetBeans 6.7.1/ruby2/jruby-1.2.0/bin/jruby.bat” -Ilib;test -r"C:/Program Files (x86)/NetBeans 6.7.1/ruby2/nb_test_runner.rb" “C:/Program Files (x86)/NetBeans 6.7.1/ruby2/jruby-1.2.0/lib/ruby/gems/1.8/gems/rake-0.8.3/lib/rake/rake_test_loader.rb” “test/functional/stories_controller_test.rb” “test/functional/votes_controller_test.rb”
W tym momencie \NetBeans by�o nieoczekiwane.
“C:/Program Files (x86)/NetBeans 6.7.1/ruby2/jruby-1.2.0/bin/jruby.bat” -Ilib;test -r"C:/Program Files (x86)/NetBeans 6.7.1/ruby2/nb_test_runner.rb" “C:/Program Files (x86)/NetBeans 6.7.1/ruby2/jruby-1.2.0/lib/ruby/gems/1.8/gems/rake-0.8.3/lib/rake/rake_test_loader.rb”
W tym momencie \NetBeans by�o nieoczekiwane.
Errors running test:units, test:functionals, and test:integration!
Finished in 0,0 seconds.
0 tests, 0 failures, 0 errors[/quote]
Pomyślałem, że skoro w IR nie ma problemu to dodam do NB platforme ruby z IR. No i wtedy testy działały pod NB, ale przestała działać konsola.
Dostawałem taki komunikat(poniższy przykład jest z jakiegoś forum, ja miałem ten komunikat w ojczystym języku):
[quote]Loading development environment (Rails 2.2.2)
‘irb.bat’ is not recognized as an internal or external command,
operable program or batch file.[/quote]
Na jakiejś stronie była sugestia żeby dodać zmienną systemową ze ścieżką do “/ruby/bin” (tego w IR), ale to nic nie dawało.
Macie jakieś sugestie? Miał ktoś jakieś problemy z testami w NB?
Mój OS to: w7 RC3 64bit