NetBeans, tworzenie projektu Rails

Podczas tworzenia projektu RoR w Netbeans 6.9.1 wybieram Ruby 1.9.2 serwer WEBrick. Rozpoczynam tworzenie projektu i progres zostaje zatrzymany w momencie, kiedy na outpucie wyswietla mi create vendor/plugins/.gitkeep nic nie dzieje się dalej. Czekam, czekam … i nawet teraz pisząc czekam.

Witam społeczność RoR :wink:

Ja używając netbinsów zawsze używałem konsoli do tego typu zadań, i myślę, że jest to najlepsze rozwiązanie. No i rozważ przejście na emacsa lub vima :slight_smile:

jestem przyzwyczajony do netbeansa, bo w javie tam pisze. no, ale wlasnie przeczytalem ze przestaja wpierac ruby w ogole w nowej wersji platformy. wiec na razie wiersz polecen i notepad++ :slight_smile:

Jeśli będziesz korzystać z Rails2 to powinno być w miarę Ok.
Jeśli z kolej masz zamiar się bawić w RoR3, to nie wszystkie funkcje działają(np generatory, migracje, ogólnie Rake tasks).
Szczerze mówiąc używając Rails3 pod NetBeans… praktycznie nic nie działa. :smiley:

Mi NetBeans przypadł na starcie do gustu(pisałem w nim kod) m.in. przydatnę jest dla początkującego CTRL+SPACE i masz taką mini dokumentacje on the fly. A praktycznie wszystkie rzeczy(migracje, instalacje gemów itd) robiłem poprzez konsolę.

WEBricka sobie daruj, straszny muł.
Zainstaluj thin’a. :wink:

Nie napisałeś jakiej wersji Rails używasz.

Używam, to za dużo powiedziane. Od wczoraj się uczę;) 3.0 Tak zbierałem się i zbierałem a aktualnie nie mogę się oderwać od książki Beginning Rails :stuck_out_tongue: Może w ramach tego wątku poleci mi ktoś następną pozycję literatury ? Bo coś czuję, że już pojutrze będzie po niej … :wink:

Ja używam Netbeansa tylko do pisania kodu i wybierania plików, a wszystko co generuje, kompiluje, uruchamiam to wykonuje z konsoli