Nginx + passenger + rails, 403 Forbidden

Tym razem mam problem z nginxem, zainstalowałem razem z passangerem i railsami, skonfigurowałem tak jak w dokumentacji i wszystkich tutorialach, ale przy próbie otwarcia strony jest błąd 403

server { listen 80; server_name localhost; root /home/sebcioz/RailsProjects/test/public; # <--- be sure to point to 'public'! passenger_enabled on; rails_env development; }
Próbowałem dać chmod a+x rekurencyjne dla wszystkich plików, a w logach nadal:

2009/09/01 11:11:05 [error] 2919#0: *1 "/home/sebcioz/RailsProjects/test/public/index.html" is forbidden (13: Permission denied), client: 89.174.106.22, server: localhost, request: "GET / HTTP/1.1", host: "94.23.111.24"

W internecie roi się od podobnych tematów/problemów, lecz większość mówi o złej konfiguracji pliku (i radzą poprawić na tak jak już mam).

Z góry dzięki,
pozdrawiam.

Może chmod 777 /home/sebcioz/RailsProjects/test/public/index.html
?

A dałeś chmod tylko w katalogu aplikacji czy dla katologów home, sebcioz itp też?

sprawdz czy wszystkie katalogi maja 755 a pliki 644 prawa

To jest prawdopodobna przyczyna. Katalogi nadrzędne do tego w którym masz aplikację muszą mieć odpowiednie uprawnienia – sam się na to nacięłem.

Zrobiłem projekt w katalogu /rails/ i wszystko działa, dzięki. Takie rozwiązanie mi się średnio podoba, gdzie najlepiej (najbezpieczniej, najwygodniej) przechowywać kod?

wszytsko jedno gdzie byle uprawnienia miec dobrze poustawiane, tylko ze w dzrewie katalogow w linux wszytsko ma swoje miejsce, wiec tak robiac, robisz balagan