Nginx unix dnsmasq or bind9

Witam wszystkich. Mam prośbę. Wyjaśniam: Mam nieograniczony dostęp do serwera, serwer jest powiązany z domeną lg2.pl. Na tym serwerze pragnąłbym rozpocząć przygodę z Railsami, chodzi o tworzenie stron. Tworzę strony ale nie potrafię utworzyć subdomen. Próbowałem z bind9 a także z dnsmasq. Korzystałem z przykładów na necie ale nie działa. Wiem że moja wiedza dotycząca hostingu jest mierna, dlatego prosiłbym o wskazanie “drogi oświecenia”, pomoc w konfiguracji lub cokolwiek co mi pomoże tą “światłość” osiągnąć. Dzięki!

dnsmasq / bind prawdopodobnie do niczego Ci się nie przydadzą.

Musisz się zalogować do panelu administracyjnego Twojej domeny, prawdopodobnie tam gdzie ją kupiłeś. Z tego co widzę jest to OVH.pl, idź tam więc i zaloguj się i znajdź konfigurację domeny. Kiedy to zrobisz, dodaj rekord CNAME *.lg2.pl wskazujący na lg2.pl - kiedy DNS się rozpropaguje, wszystkie foo.lg2.pl i bar.lg2.pl i inne będą wskazywały na lg2.pl.

W tym momencie piłeczka leży po stronie serwera i konfiguracja vhostów będzie już inna w zależności czy używasz Nginxa czy Apache.

Dzięki wielkie. Serwer i domena należą do kolegi. Przekazałem mu aby w polu CNAME wpisał j.w.
Po tych konfiguracjach vhosty tworzę na nginx’ie i to wystarczy?