Ngnix + rails

Niby wszystko skonfigurowane mialem w tym pliku po passenger start taki komunikat

[code]Nginx with Passenger support was successfully installed.

The Nginx configuration file (/opt/nginx/conf/nginx.conf)
must contain the correct configuration options in order for Phusion Passenger
to function correctly.

This installer has already modified the configuration file for you! The
following configuration snippet was inserted:

http {

passenger_root /var/lib/gems/1.9.1/gems/passenger-4.0.5;
passenger_ruby /usr/bin/ruby1.9.1;

}

After you start Nginx, you are ready to deploy any number of Ruby on Rails
applications on Nginx.

Press ENTER to continue.

Deploying a Ruby on Rails application: an example

Suppose you have a Ruby on Rails application in /somewhere. Add a server block
to your Nginx configuration file, set its root to /somewhere/public, and set
‘passenger_enabled on’, like this:

server {
listen 80;
server_name www.yourhost.com;
root /somewhere/public; # <— be sure to point to ‘public’!
passenger_enabled on;
}

And that’s it! You may also want to check the Users Guide for security and
optimization tips and other useful information:

/var/lib/gems/1.9.1/gems/passenger-4.0.5/doc/Users guide Nginx.html

Enjoy Phusion Passenger, a product of Phusion (www.phusion.nl) :slight_smile:

Phusion Passenger is a trademark of Hongli Lai & Ninh Bui.[/code]
I nie wiem co dalej mam taki config nginx

[code]#user nobody;
worker_processes 1;

#error_log logs/error.log;
#error_log logs/error.log notice;
#error_log logs/error.log info;

#pid logs/nginx.pid;

events {
worker_connections 1024;
}

http {
passenger_root /var/lib/gems/1.9.1/gems/passenger-4.0.5;
passenger_ruby /usr/bin/ruby1.9.1;

include       mime.types;
default_type  application/octet-stream;

#log_format  main  '$remote_addr - $remote_user [$time_local] "$request" '
#                  '$status $body_bytes_sent "$http_referer" '
#                  '"$http_user_agent" "$http_x_forwarded_for"';

#access_log  logs/access.log  main;

sendfile        on;
#tcp_nopush     on;

#keepalive_timeout  0;
keepalive_timeout  65;

#gzip  on;

server {
    listen       80;
    server_name  127.0.0.1;

public /var/www; # <— be sure to point to ‘public’!
passenger_enabled on;

#charset koi8-r;

#access_log  logs/host.access.log  main;

location / {
        root   html;
        index  index.html index.htm;
    }

#error_page  404              /404.html;

# redirect server error pages to the static page /50x.html
    #
    error_page   500 502 503 504  /50x.html;
    location = /50x.html {
        root   html;
    }

# proxy the PHP scripts to Apache listening on 127.0.0.1:80
    #
    #location ~ \.php$ {
    #    proxy_pass   http://127.0.0.1;
    #}

# pass the PHP scripts to FastCGI server listening on 127.0.0.1:9000
    #
    #location ~ \.php$ {
    #    root           html;
    #    fastcgi_pass   127.0.0.1:9000;
    #    fastcgi_index  index.php;
    #    fastcgi_param  SCRIPT_FILENAME  /scripts$fastcgi_script_name;
    #    include        fastcgi_params;
    #}

# deny access to .htaccess files, if Apache's document root
    # concurs with nginx's one
    #
    #location ~ /\.ht {
    #    deny  all;
    #}
}

# another virtual host using mix of IP-, name-, and port-based configuration
#
#server {
#    listen       8000;
#    listen       somename:8080;
#    server_name  somename  alias  another.alias;

#    location / {
#        root   html;
#        index  index.html index.htm;
#    }
#}

# HTTPS server
#
#server {
#    listen       443;
#    server_name  localhost;

#    ssl                  on;
#    ssl_certificate      cert.pem;
#    ssl_certificate_key  cert.key;

#    ssl_session_timeout  5m;

#    ssl_protocols  SSLv2 SSLv3 TLSv1;
#    ssl_ciphers  HIGH:!aNULL:!MD5;
#    ssl_prefer_server_ciphers   on;

#    location / {
#        root   html;
#        index  index.html index.htm;
#    }
#}

}[/code]
Nie wiem wogole nawet gdzie sie wrzuca te apki railisa i jak po adresie sie odtwarza. Probuje to odpalic od paru dni. Rozne problemy byly ale jak ktos powiedzial po prostu “nie wiesz czego nie wiesz.A to najgorsze”

Jak byk pisze ;]

[code]Suppose you have a Ruby on Rails application in /somewhere. Add a server block
to your Nginx configuration file, set its root to /somewhere/public, and set
‘passenger_enabled on’, like this:

server {
listen 80;
server_name www.yourhost.com;
root /somewhere/public; # <— be sure to point to ‘public’!
passenger_enabled on;
}

And that’s it! You may also want to check the Users Guide for security and
optimization tips and other useful information:

/var/lib/gems/1.9.1/gems/passenger-4.0.5/doc/Users guide Nginx.html[/code]
Jasniej juz chyba sie nie da, jak masz problemy z takimi rzeczami to szkoda czasu, poza tym wlasny hosting to sporo zabawy i narzedzi do nadzoru, dumpow itp, kup jakis gotowiec albo heroku jak chcesz sie pobawic

Na kompie testuje. Nie znam dobrze eng. Bardziej ruski ;] A tłumacz google slabo mi tlumaczy wiec najlepiej moze by bylo napisane co ominalem a nie “jasno napisane”. Te forum jest chyba po to by dyskutowac, pomagac w rozwiazywaniu problemow. A nie nabijaniu postow.

Dodam ze na hostingu sie znam dosc dobrze. Ale to jest ruby. Mam firme gdzie mam sporo klientow i akurat jeden dosc wieksza “ryba” zarzyczyl sobie ruby. Poki co probuje to ogarnac na kompie potem bede kombinowal co dalej. A moj serw ma nginx i nie zamieniam tego na apache2 ani lighthttpd. A tutaj skonfigurowanie to inna bajka niz zalozmy php.

Dobra sam sobie poradzilem ale to juz inna sprawa:
Mam za pomoca gems doinstalowac moduly?

Could not find a JavaScript runtime. See https://github.com/sstephenson/execjs for a list of available runtimes. (ExecJS::RuntimeUnavailable) /var/lib/gems/1.9.1/gems/execjs-1.4.0/lib/execjs/runtimes.rb:51:in `autodetect' /var/lib/gems/1.9.1/gems/execjs-1.4.0/lib/execjs.rb:5:in `<module:ExecJS>' /var/lib/gems/1.9.1/gems/execjs-1.4.0/lib/execjs.rb:4:in `<top (required)>' /var/lib/gems/1.9.1/gems/uglifier-2.1.1/lib/uglifier.rb:3:in `require' /var/lib/gems/1.9.1/gems/uglifier-2.1.1/lib/uglifier.rb:3:in `<top (required)>' /var/lib/gems/1.9.1/gems/bundler-1.3.5/lib/bundler/runtime.rb:72:in `require' /var/lib/gems/1.9.1/gems/bundler-1.3.5/lib/bundler/runtime.rb:72:in `block (2 levels) in require' /var/lib/gems/1.9.1/gems/bundler-1.3.5/lib/bundler/runtime.rb:70:in `each' /var/lib/gems/1.9.1/gems/bundler-1.3.5/lib/bundler/runtime.rb:70:in `block in require' /var/lib/gems/1.9.1/gems/bundler-1.3.5/lib/bundler/runtime.rb:59:in `each' /var/lib/gems/1.9.1/gems/bundler-1.3.5/lib/bundler/runtime.rb:59:in `require' /var/lib/gems/1.9.1/gems/bundler-1.3.5/lib/bundler.rb:132:in `require' /home/alexis/rorails/helloMySQL/config/application.rb:7:in `<top (required)>' /home/alexis/rorails/helloMySQL/config/environment.rb:2:in `require' /home/alexis/rorails/helloMySQL/config/environment.rb:2:in `<top (required)>' config.ru:3:in `require' config.ru:3:in `block in <main>' /var/lib/gems/1.9.1/gems/rack-1.5.2/lib/rack/builder.rb:55:in `instance_eval' /var/lib/gems/1.9.1/gems/rack-1.5.2/lib/rack/builder.rb:55:in `initialize' config.ru:1:in `new' config.ru:1:in `<main>' /var/lib/gems/1.9.1/gems/passenger-4.0.5/helper-scripts/rack-preloader.rb:82:in `eval' /var/lib/gems/1.9.1/gems/passenger-4.0.5/helper-scripts/rack-preloader.rb:82:in `preload_app' /var/lib/gems/1.9.1/gems/passenger-4.0.5/helper-scripts/rack-preloader.rb:127:in `<module:App>' /var/lib/gems/1.9.1/gems/passenger-4.0.5/helper-scripts/rack-preloader.rb:6:in `<module:PhusionPassenger>' /var/lib/gems/1.9.1/gems/passenger-4.0.5/helper-scripts/rack-preloader.rb:5:in `<main>'

[quote=alex011]Na kompie testuje. Nie znam dobrze eng. Bardziej ruski ;] A tłumacz google slabo mi tlumaczy wiec najlepiej moze by bylo napisane co ominalem a nie “jasno napisane”. Te forum jest chyba po to by dyskutowac, pomagac w rozwiazywaniu problemow. A nie nabijaniu postow.

Dodam ze na hostingu sie znam dosc dobrze. Ale to jest ruby. Mam firme gdzie mam sporo klientow i akurat jeden dosc wieksza “ryba” zarzyczyl sobie ruby. Poki co probuje to ogarnac na kompie potem bede kombinowal co dalej. A moj serw ma nginx i nie zamieniam tego na apache2 ani lighthttpd. A tutaj skonfigurowanie to inna bajka niz zalozmy php.[/quote]
No akurat gotar jest osobą która na tym forum najczęsciej pomaga xd
Prowadzenie firmy utrzymującej serwisy na nginxie bez podstaw angielskiego technicznego, no wow ale nie ciągnijmy tematu w tym kierunku

sudo apt-get install nodejs

i dobry opis

Jestem pewien, że też sobie sam poradzisz :slight_smile:
Odnoszę wrażenie, że za szybko oczekujesz pomocy od innych - będzie szybciej na krótką metę, ale robisz sobie kłopoty na dalszą.

Musisz doinstalować tak zwany engine javascriptu. Nie napisałeś, jakiego systemu używasz, spróbuj doinstalować w systemie “nodejs” lub w Gemfile aplikacji umieść: gem 'therubyracer'
i uruchomić komendę “bundle” z katalogu aplikacji - doinstaluje co trzeba.
Komenda instalacji pluginów:

gem install nazwapluginu

Jeśli pozwolisz sobie doradzić:

1. przerób podstawowe tutoriale na temat Railsów
  2. poznaj podstawy angielskiego
    Oszczędzisz sobie i innym czasu i nerwów na niepotrzebne pisanie.
    Pominiesz jeden z tych 2 punktów to dam kolejną radę - > pożegnaj się z Railsami

Wujek Dobra Rada

:)) ok.
Dzięki za rady. Ruby ladnie smiga tylko pozostaje mi dograc mysql5 do nginix i bedzie dobrze

Pytanko z innej polki. Od 5lat programuje w php i skladniowo bardziej mi sie podoba ruby aczkolwiek dlaczego uzywa się zazwycza railisa? Np na zend framework mozna znalezc bugi php a dziwi mnie takie pzywiazanie do gotowego frameworka ktory moze posiadac dziury. Inna sprawa pisac samemu od podstaw tak jak przykladoow w php. Ma sie kontrole nad kazda linijka .

[quote=alex011]:)) ok.
Dzięki za rady. Ruby ladnie smiga tylko pozostaje mi dograc mysql5 do nginix i bedzie dobrze

Pytanko z innej polki. Od 5lat programuje w php i skladniowo bardziej mi sie podoba ruby aczkolwiek dlaczego uzywa się zazwycza railisa? Np na zend framework mozna znalezc bugi php a dziwi mnie takie pzywiazanie do gotowego frameworka ktory moze posiadac dziury. Inna sprawa pisac samemu od podstaw tak jak przykladoow w php. Ma sie kontrole nad kazda linijka .[/quote]
Tak, tak, autorskie frameworki nadające się o kant dupy rozbić. Siłą railsów jest wsparcie doświadczonej części społeczeństwa Ruby (& Rails), które dość aktywnie dopisuje i łata Railsy, jeśli są jakieś dziury. Uważasz, że jedna-dwie osoby są w stanie sprostać aktywnemu łataniu dziur, implementacji rozwiązań, śledzenia nowych typów ataków? No raczej nie. Jasne, są wady takie rozwiązania, jak Railsy - znajdując jedną dziurę wiele potencjalnych serwisów może się stać obiektem ataku, ale czy warto poświęcać wygodę implementacji nowych serwisów i wsparcie często o wiele bardziej doświadczonych ludzi? Sam oceń.

W php pisalem zaawansowane aplikacje nigdy nie opierajac sie na FW. Roznica jest w tym ze jak piszesz cos na konkretne zastosowanie i znasz sie dobrze to znajac swoj kod dasz wieksza gwarancje bezpieczenstwa niz taki railis rozwijany przez rzesze uzytkownikow.
Oczywiscie jezeli pisze sie strony dla jakis tam klientow. To raz napisalem cms, crm a raz lecialem na latwizne kopiujac joomle i przerabiajac. Albo piszac pod wymagania klienta ze on chce zenda.
Zgodze sie z toba jak najbardziej odnosnie wygody bo masz racje. Zalezy co , komu , za ile badz czy sobie po prostu to piszemy. Na jaka skale. I dlatego nie neguje railisa bo kazdemu zdarzaja sie wpadki.

Przykład z brzegu

https://badsector.pl/zagrozenia/raporty/2013/05/luka-w-ruby-on-rails-wciaz-grozna.110.html?full=1