Rendering rescues/layout (not_found)[/code]
Jak widać, zaraz po zakończeniu requesta użytkownika(który wykonuje się poprawnie, strona wyświetla się poprawnie i serwis działa poprawnie) serwer próbuje uzyskać get’em akcję index, i oczywiście nie zgadzają się ścieżki, ale to jest marginalny problem. Pytanie podstawowe: skąd się bierze ten request i dlaczego serwer próbuje go obsłużyć? Gdzie szukać błędu, skoro jedyny stack trace, to ten podany wyżej?
a w layoucie przypadkiem nie masz gdzieś podlinkowanego pliku css (dftree.css) który został usunięty w międzyczasie?
Polecam obejrzenie jak to wygląda od strony klienta z pomocą Firebuga albo Google Chrome/Safari Web Development Tools, tam pokazuje wszystkie requesty które przeglądarka robi i odpowiedzi.
Wygląda na to, że plugin dftree próbuje załadować plik dftree.css, którego nie masz w odpowiednim katalogu. Mogą być dwie przyczyny tego problemu:
Nie chcesz wcale użyć tego pliku, ale gdzieś go ładujesz. Przyjrzyj się plikom w app/views/layouts/. Jeśli korzystasz z jakiegoś pluginu do dftree, z helperem, może ten helper ładuje zarówno pliki js, jak i css.
Nie masz tego pliku w systemie kontroli wersji - pewnie ktoś z teamu go nie dodał.
Ten request bierze się własnie z tego powodu. Mongrel dostaje prośbę o plik dftree.css, nie znajduje go w lokalizacji: “public/infos/javascripts/dftree/dftree.css”, więc wysyła żądanie do aplikacji, która nie znajduje ścieżki i generuje błąd.
Dziękuję za odpowiedzi, o 5 rano po prostu nie myślałem, a wystarczyło spojrzeć do Firebug’a i na zmiany w svn. Kolega zmienił ścieżki do css’a w layout dla admina. Teraz wszystko jasne.
Serdecznie dzięki za naprowadzenie gdzie mogę szukać błędów.
Pozdrawiam
A ja mam kupę takich requestów każdego dnia i zawsze je ignoruję…
Do tej pory zawsze uważałem, że to wirusy zainstalowane u nieświadomych internautów próbują wyszukiwać aplikacji internetowych z dziurami.
Mimo, że strona klienta dla którego pracuję nie miała nigdy nic wspólnego z php, często w logach widzę request’y o dziwne pliki php i inne rzeczy z kosmosu…
IMHO warto sprawdzić, ale jeżeli uważasz, że ścieżka do pliku jest z kosmosu to nie warto się przejmować…