No co zwrócić uwagę w czasie praktyk?

Pytanie nieco nietypowe bo nie dotyczy problemów stricte technicznych.

Udało mi się załapać na praktyki, w czasie których będę pracował z ruby on rails, a że będę miał sporą dowolność w wyborze projektów, nad ktorymi będę pracował mam do was pytanie:

Na jakie zagadnienia związane z ruby on rails powinienem zwrócić szczególną uwagę rozważając przyszłą przadatność w pracy?

Moi faworyci to:

-zaawansowany ActiveRecord - czyli relacje (polimorficzne, has_many :through bo chyba one sprawiają najwięcej problemów), named_scope, eager_loading,
-REST - owe kontrollery
-Ajax z użyciem Jqery(bo lubię) i w nienachalnej(unobtrusive) formie
-Git i jak używać go z rails

Ale jak wiadomo mogę się mylić. :wink:
Pytanie przede wszystkim do ludzi, którzy pracują regularnie z railsami , oraz do rekrutujących.

Aha i jeszcze jedno pytanie:

Jaki projekt musiałbym być w stanie wykonać samodzielnie i w jakim czasie żeby ubiegać się o pracę jako developer rails?
Albo inaczej ujmując: jaki był Twój poziom znajomości rails w momecie kiedy zacząłeś pracować z rails za pieniądze?

Dzięki.

A czym chciałbys się w przyszłości zajmować?

ActiveRecord i Restowe kontrolery, to dobry punkt wyjścia do pracy z Railsami, zawsze się przyda. Co do Ajaxów, to już nie we wszystkich projektach jest potrzebny, plus niektóre zespoły mają osobnego programistę do Java Scriptu. Git i tak wyjdzie w praniu i nie bardzo jest na czym się skupiać. Po opanowaniu podstaw, któregoś dnia odkryjesz branche i mergowanie, jakiś czas potem zobaczysz, że git stash usprawnia pracę, a żadna z tych rzeczy nie zajmie Ci więcej niż kilka, kilkanaście minut.

Zwróć uwagę na Rubiego, bo duża część Railsowców (zwłaszcza początkujących), przez długi czas swoją wiedzę o Rubim ogranicza do dodatku opisującego podstawowe struktury języka z końca podręcznika o Railsach.

Jaki był mój poziom gdy ubiegałem się o pracę? Właśnie zacząłem się uczyć. A gdy zacząłem pracować, to umiałem napisać internetową księgarnię z Agile Web Development w ręku. Cytując Kung Fu Pandę, to dopiero gdy zacząłem pracować, to można było powiedzieć: Now is a level zero. :slight_smile:

Na dzień dzisiejszy najbardziej jestem zaiteresowany tworzeniem serwisow społecznościowych, ale moje zainteresowania lubią się zmieniać, więc nie chcę póki co specjalizować w jednej wąskiej dziedzinie. Wiem za to na pewno, że chcę pracować z wydajnym(oszczędzającym zasoby ludzkie) frameworkiem (nie wykluczam DJango w przyszłości).

No właśnie co do nauki samego ruby Twoim zdaniem projekt euler + “the ruby way”/“ruby cookbook” jest ok? Znasz jakieś podobne przesięwzięcia, które mogą wspomóc naukę programowania?

“The Ruby Way” to rewelacyjna książka (a kukbuka i inne resajpsy wyrzuć), zakładając że znasz podstawy i trochę już w Ruby napisałeś.

Generalnie podpisuję się wszystkimi kończynami pod tym, co napisał TJeden.

Dzięki za rady :slight_smile:

Zrobiłem pare zadań z eulera, teraz zajmuję się “mechanized” i “nokogiri” i wydaję się to całkiem przystępne. Mam więc nadzieje, że z The Ruby Way pójdzie gładko . . .