Nowy eclipse i Dynamic Languages Toolkit

Pojawił się już nowy Eclipse (3.3 Europa), a w jego repozytorium bardzo ciekawe dla używających tego środowiska programistów Ruby’ego narzędzie. Dynamic Languages Toolkit (DLTK) to framework do robienia pluginów do języków dynamicznych, jest jeden plugin do rubiego. Ma to, czego mi bardzo brakowało w Aptana RoR, czyli możliwość dołączania bibliotek i wszystko co się z tym wiąże - sprawdzania referencji do nich, podpowiadanie kodu w klasie dziedziczącej z jakiejś klasy z biblioteki itd.

Nie ma niestety takiego wsparcia dla Railsów jak Aptana, czyli generatorów, rake itd.

Aktualna wersja to 0.9, może dodadzą w następnych.

Pozdrawiam
Paweł Stawicki

Aptana nie ma zamiaru korzystac z mozliwosci jakie daje dltk, uwazaja ze zbyt duzo kodu dotyczacego rails poszla by do kosza.

Moim zdaniem na dluzsza mete aptane walsnie nalezalo by wywalic do kosza :slight_smile: i zaczac wszystko od nowa, korzystam z aptany tylko dlatego ze nie ma akurat lepszej alternatywy.

Spogladajac ogolnie na polityke Aptany stwierdzam ze lepiej bedzie jesli pojawi sie jakis nowy projekt IDE dla rails oparty o eclipse, Aptana chce byc edytorem do wszystkiego, cierpi na tym implementacja rails w tym IDE.

Za Aptaną nie przepadam, w ogólem mam chyba alergię na Eclipse. Ale jest NetBeans i Komodo. Nawet Komodo Edit, które jest darmowe daje radę. Myślę, że alternatywa już jest :wink:

Ja również używam Aptany tylko dlatego, że nie ma moim zdaniem obecnie lepszej alternatywy.
Sprawdziłem przed chwilą Komodo API i wygląda nawet całkiem fajnie. Przez chwilę rozważałem nawet, żeby to kupić, ale prawie $300, to chyba jednak przesada…
Ściągam właśnie Komodo Edit (darmowe, okrojone), żeby zobaczyć jak to działa.

Jak ktoś jednak ma sugestie co do w miarę dobrego API, nie przeładowanego tysiącami niepotrzebnych funkcji, a przejrzyste i niewchodzące w drogę, to chętnie się dowiem i przetestuję. Może coś rzeczywiście przeoczyłem…

Orientuje sie ktos kiedy ma byc release Netbeans 6.0 ?

Ja się nie orientuję kiedy ma być. Pracowałem trochę na jakiejś becie Netbeansa 6.0 i faktycznie jest bardzo przyjemne. Warto ściągnąć i spróbować. Faktycznie bardzo dużo podpowiada, ale jeszcze da się zauważyć kilka braków.

hej !

Netbeans 6.0 (Stabilny) ma wyjsc jesienią tego roku, N6 rozwija sie w blyskawicznym tempie.
Dlaczego ? W Milestone9 bylo super pracowac, kilka dni temu wyszla wersja M10 i musze powiedziec, ze zmiany miedzy tymi dwoma podwersjami , sa kosmiczne ! Wprowadzono nowy edytor, usprawnianiaja ciagle prace , pracuja nad wydajnoscia, jest juz obsluga jruby itd …

Niestety, ale eclipse (z pluginem Aptana) nadaje sie jedynie do php. W RoR najwygodniej (moim zdaniem) pracuje sie w Netbeans

Ja korzystam z wydan HUDSON, N6 tylko i wylacznie z obsluga ruby i rails i narazie zauwazylem tylko problemy z komentowaniem wielu linii kodu :slight_smile: Aptana poszla juz do kosza.

hmmm moz tak rored albo radrails??
sam uzywam rored jest bardzo przyjemny, okrojony, ale ma wszystkie potrzebne rzeczy
ostatnio tez widzialem plugin do VisualStudio dla railsow ale to juz chyba hardcore…

Radrails juz nie jest rowijany, teraz to sie nazywa Aptana :wink:

nawet nie wiedzialem… teraz sie jeszcze przekonalem ze rored tez nie jest za dobre… pozostaje tylko chyba vim;D

Także miałem okazję pobawić się z netbeans ostatnio i rzeczywiście to IDE ma ogromne szanse stać się dominującym IDE dla Ruby/Railsów. Co prawda przy większym projekcie udało mi się wyłożyć całe środowiska kilka razy - ale wiadomo dev - nie ma więc co oczekiwać cudów (choć stabliniejsze mogłoby być).
Sam korzystam z eclipse’a od lat i będzie mi ciężko przesiąść się w pełni na netbeans choć możliwości są kuszące i po releasie prawdopodobnie będę miał poważny problem :slight_smile: Całe szczęście ze NB pokopiowało co lepsze pomysły od eclipse więc ewentualna migracja nie będzie bolesna (tak bardzo).
Jeszcze dwa słowa o Aptanie - przyznam, ja nie mogę się przekonać do niej niby wszystko ładnie pięknie, ale a to źle koloruje składnię, a to coś wydziwia z edytorem…

Chyba jednak Sun ma większe parcie i możliwości na ożywienie swojego IDE niż Aptana - wyścigi między producentami narzędzi to dla nas developerów miód na serce. Zawsze na końcu to my wygrywamy :slight_smile:

Też ostatnio przerzuciłem się na Netbeans (6.0, M10), właśnie po przeczytaniu postów w tym wątku. Ma pewne rzeczy których nie ma eclipse. Eclipse też ma pewne rzeczy których nie ma Netbeans (np. w generatorach jest opcja create/destroy, w nb można tylko create zrobić).

No cóż, używam nb, ale czasem mam ochotę się przełączyć na eclipse np. żeby coś scommitować.

Dla mnie najfajniej by było jakby ten DLTK zaczął wspierać RoR, bo na razie wspiera tylko czystego Ruby.

Pozdrawiam
Paweł Stawicki

a wiesz z tym nie mam problemów i tak wszelkie generatory wykonuje z konsoli :slight_smile:

…i to wspiera dosyć słabo w porównaniu do NB :frowning:

Cześć Wszystkim.
Mam pytanie, czy w NetBeans 6 można pracować na plikach leżących na zdalnym serwerze ?? Połączenie np. przez ftp ?? Czy jest to możliwe.
Drugie pytanie mam takie, jak uzyskać podpowiadanie w DLTK ?? Ściągnąłem Eclipse 3.3 dociągnąłem DLTK i jak utworzę projekt Ruby i w pliku dam np. File. to nie rozwija mi się żadna lista metod do obiektu File. Czy trzeba jakoś jeszcze skonfigurować Eclipse ??

Ostatnio uzywalem NetBeans i naprwde mi ciezko chodzilo, teraz akutalnie uzywam Eclipse i naprawde jestem zadowolony :smiley: jakby ktos chcial sie zmierzyc z tym IDE to zapraszam na strone

http://www.napcs.com/howto/railsonwindows.html

witam
Odswiezajac temat - jesli juz ktos chce uzywac czegos bazujacego na eclipse - polecam sprytne repozytorium : http://eclipsediscovery.yoxos.com. Mozna prost zbudowac gotowego eclipse’a pod swoj sprzet!

ps. niedlugo wychodz netbeans 6 beta1 ! :slight_smile: