Nowy serwis RoR

Hej,

Czy można tutaj wrzucać gdzies linki do nowych projektow pisanych pod RoR ?
Ewentualnie prosić o opinie / pomoc w popularyzacji serwisu ?

pzdr
Łukasz

Jak już napisałeś, to daj tego linka :slight_smile:

Witam :slight_smile:

Zatem zapraszam. Startujemy w marcu. Wszelka pomoc przy popularyzacji będzie nieoceniona :wink:

http://www.aleremont.pl

I czekamy na wszelkie uwagi / podpowiedzi jako że to nasz pierwszy startup :wink:

Pozdrawiam
Łukasz

ciekawe. jedna uwaga: za dużo wykrzykników. a jeśli już, to bez spacji przed wykrzyknikiem. i bez podwójnych !! :slight_smile:

na pewno jest to realny problem. czy to narzędzie go rozwiąże? zobaczymy. z masą krytyczną będą spore trudności.

widzę też, że niektóre moduły są powielane w wielu aplikacjach. pytanie, czy nie lepiej by to scentralizować.

“Bądź na bieżąco
Podany email jest za krótki.
Dziękujemy. Twój email został dodany do bazy danych.”

[quote=mjagodzinski]z masą krytyczną będą spore trudności.

widzę też, że niektóre moduły są powielane w wielu aplikacjach. pytanie, czy nie lepiej by to scentralizować.[/quote]
co masz na mysli pod pojęciem masy krytycznej ? mniemam że chodzi o grono odbiorców serwisu ?
na pewno wsztstko zależy od promocji serwisu.

tu rodzi się kolejne moje pytanie do doświadczonych ‘startupowców’. jak odpowiednio ugryźć ten początkowy etap który jest na pewno najtrudniejszy dla raczkujących w branży. pewnie każdy ma swoje osobiste doświadczenia i raczej trzyma je w tajemnicy :wink:
jako że nie jestem synem szejka naftowego pragne ten serwis uruchomić niskim kosztem. czy ktoś może podzielić się swoimi doświadczeniami ?

jesli chodzi o centralizację to zgadzam sie zupełnie ale
czy mamy w Polsce serwis centralizujący notatki czy tam to-do lub inne podobne oferujące stosowne api ?

@Darek:

dzieki za hint :wink:

problem widzę taki, że o ile rozpromowanie takiego serwisu wśród zainteresowanych remontem nie jest bardzo trudne, to sytuacja nierównowagi na rynku powoduje, że firmy remontowe nie mając zbyt wielkiego problemu z popytem, mogą nie być zainteresowane aktywnym uczestnictwem w serwisie (nie chodzi tu o bierne “zarejestrowanie się”).

na naszych spotkaniach (kiedyś railsowych teraz bootstrapowych) dużo rozmawiamy o startupach, myślę, że mógłbyś wiele skorzystać.

a co do centralizacji, to jestem podniesiony na duchu taką reakcją :slight_smile: bo jeszcze część osób reaguje: “mamy to-do, to jesteśmy lepsi”. i tak tworzą niszowe wortale z funkcjonalnościami portali horyzontalnych…

z naszego wywiadu wynika że aleremont.pl wypełni pewnego rodzaju lukę w polskim internecie. oczywiscie jest to subiektywne zdanie nas 2 (autorów) - tak bo jest nas 2 ;):wink:

nie twierdze że nie istnieje wiele innych serwisów które mają tysiące firm z branży w swoich katalogach. jednak żaden z tych serwisów nie jest tak prosty i nie oferuje takich narzędzi jakie chcemy zaoferować my.

nas zafascynował RoR. nie będę ukrywał że ten projekt był naszym pierwszym projektem w RoR wydało nam się że taki serwis mógłby stać się pewnego rodzaju nowością. ucząc się tworzyliśmy aleremont.pl i chcemy dołożyć wszelkich starań żeby te kilka tygodni ciężkiej pracy nie poszły na marne. może nie od razu, może wcale nie uda się go spopularyzować ale da nam to na pewno dużą lekcję.

ktoś powiedział nam. przygotujcie się żeby szybko się z tego otrzepać :slight_smile: i jesteśmy na to gotowi.

wcale nie jest powiedziane że ten serwis nie będzie ewoluował w miarę potrzeb i sytuacji… jestesmy młodzi i elastyczni i zdajemy sobie sprawę że do rynku trzeba się dopasować. a jako że marzeniem naszym jest być niezależną drużyną :wink: próbujemy zrobić coś co nam to umożliwi.

tak jak każdemu koderowi RoR biega po głowie 50 pomysłów na godzinę tak i nam biega :slight_smile: plan jest dać z siebie wszystko. co wyjdzie zobaczymy. liczy się zabawa a i doświadczenie będzie nieocenione.

“z naszego wywiadu wynika że aleremont.pl wypełni pewnego rodzaju lukę w polskim internecie” – w życiu niech zapełnia nie w internecie.

z resztą zgadzam się w 120%. na pewno będzie to bardzo cenne doświadczenie. jak odpalicie, dajcie znać na maila.

[quote=mjagodzinski]“z naszego wywiadu wynika że aleremont.pl wypełni pewnego rodzaju lukę w polskim internecie” – w życiu niech zapełnia nie w internecie.

z resztą zgadzam się w 120%. na pewno będzie to bardzo cenne doświadczenie. jak odpalicie, dajcie znać na maila.[/quote]
no fakt :slight_smile: lepiej niech w zyciu wypelnia luki niz w internecie. damy znać. zapraszam zatem do zapisania się do mailingu.

jeszcze nawiązując do “centralnego notatnika” czy centralnego “to-do” to może pora na jakis projekt open source ? :):slight_smile:

i kolejne nawiązanie do spotkan railsowych. szczerze mówiąc bardzo chętnie uczestniczylibysmy w spotkaniach aczkolwiek jest to kłopotliwe. mieszkamy w czestochowie pracujemy na etatach i probujemy jeszcze ruszyc z aleremont.pl.

czas czas czas. brak brak brak :wink:

Ja jeszcze dorzuce jawnym tekstem - przybywajcie w sobote na bootstrap na Chłodnej
Jak już wspomniał Marcin - dużo ciekawego możecie usłyszeć, a i podyskutować będzie można.

Co do pomysłu - trzymam kciuki! Myśle, że każdy kto przechodził choćby mikro remont po jego zakończeniu myślał ‘dlaczego nie ma takiego grona dla desperatów ktorzy muszą ten remont zrobić’
Podobnie zresztą ma się sprawa z kupnem mieszkania - ciekawe kiedy powstanie serwis ‘spolecznosciowy’ dla ludzi ktorzy przechodzą przez to całe piekło kupna mieszkania…

kupno mieszkania to imho słaby temat. to piekło jest chwilowe, kiedyś kupowało się spokojniej i będzie kupować się spokojniej. poza tym co tam pisać? oglądałem, ale się nie podobało/podobało? trochę więcej pewnie można pisać o developerach, ale jak ktoś już ma to mieszkanie, to nie ma specjalnie powodów się odzywać. przeszedł przez piekło i chce zapomnieć.

ale już urządzanie… temat bajka. jest wszystko: duzi gracze + długi ogon, ogromny wybór, potrzeba poradzenia się i pochwalenia się innym…

nie musi być open-source. powinien być open-api. ale skoro już coś takiego napisaliście, to może to jest jakiś kierunek?

dlatego organizujemy je w sobotę :slight_smile:

Z jednym sie zgodze po fakcie widzisz ze jest chwilowe ale w trakcie walki bywa nie lekko. Nie zgadzam się z tym że tylko binarnie podobało/nie podobało IMHO jest znacznie znacznie, wiecej issues: wzor umowy, na co patrzec, o co pytac, a co jezeli cos tam, a co to rama H, a jaki notariusz itd itp - możemy pokłócić się w sobotę :slight_smile:

chetnie bym dolaczyl ale niestety nie dam rady. za duzo roboty :wink:

jest beta:

http://beta.aleremont.pl

czekamy na uwag mase :wink:

Nie mam teraz niestety czasu na pobuszowanie, ale od razu rzuciła mi się w oczy jedna sprawa. Lista nowo dodanych użytkowników powinna być gdzieś na dole - w obecnym stanie rzecz kompletnie nieprzydatna zajmuje sporą część strony widocznej bez przewijania.
I ja bym najchętniej na każdym serwisie na stronie głównej widział informację co to właściwie jest za serwis :slight_smile: Ale to takie moje małe zboczenie. :slight_smile:

dzieki za sugestie. doszlismy do wniosku ze podzielimy firmy i klientow na osobne ramki. konto firmowe jest istotniejsze niz userzy zwykli - czyli prezentacja logo i tak dalej nazwy firmy bo w obecnej sytuacji to faktycznie nadaje sie do wymiany :wink:

czekamy na dalsze komentarze :wink:

http://beta.aleremont.pl/account/details/116

Application error (Rails)

Witam,

Chciałem prosic Was o pomoc.
aleremont.pl powolutku zdobywa firmy ktore zamieszczaja sie w serwisie.
Chcialbym prosic Was o pomoc w ocenie nawigacji. Mianowicie padl zarzut ze mozna sie zakopac w nawigacji i nic nie znalezc. Ja siedzac ładnych kilka bitych tygodni nad pisaniem teog nie jestem w stanie tego trzezwo ocenic.

Prosze Was o ocene i ewentualne sugestie.
Padlo tez stwierdzenie ze aleremont to “kicha” i ze “szukamy leszczy”.
Dla zainteresowanych :

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=92775&sid=66ee2520708c8ccc00be8c4eabee8bb4

Czekam na opinie. Moze byc po oczach :slight_smile:

pozdrawiam
Łukasz