Witam starszych forumowiczów!!!
Mam na imię Daniel i właśnie zaczynam uczyć się RonR, będę wiec zadawał sporo śmiesznych pytań i proszę o pomoc w ich rozwiązaniu.
Pytanie:
wprowadzić string np: “Jack and Jill went up to the hill” i wykonać operacje:
a) policzyć ilość spacji miedzy wprowadzonymi wyrazami.
b) policzyć ilość samogłosek we wprowadzonym zdaniu.
drogus: Bardzo dziękuje za podanie linku, jest trochę materiału do przyswojenia.
Panie Hubercie, nie ma głupich pytań są tylko głupie odpowiedzi, wstępnie zaznaczyłem, ze to dopiero moje pierwsze kroki. Szukam na tym forum materiałów, ludzi chętnych do pomocy.
hej!
Doby sposób na rozpoczęcie nauki to wzięcie się samemu za lekturę, rozwiązanie samodzielne kilku podstawowych zadań. Na tym polega programowanie: na samodzielnym rozwiązywaniu problemów.
Zły sposób to wymyślenie zadania i zmuszenie innych, żeby je rozwiązali za Ciebie. Bardzo zły sposób. Najgorszy z możliwych.
Nie ma głupich pytań - ale jest głupie zachowanie. Twoje nie jest głupie - jest złośliwe pod płaszczykiem uprzejmości. W Twoich dwóch postach widzę typowego trolla internetowego działającego na zasadzie - zobaczymy kogo uda mi się wkurwić a kto będzie na tyle naiwny, że zacznie mi pomagać. Możesz się bronić ile chcesz - ale będziesz potwierdzał mnie jedynie w tym przekonaniu.
Jeśli rzeczywiście Ci zależy na nauce to odpuść sobie na razie to forum i dojdź samemu do kilku pierwszych rozwiązań. W Internecie i księgarniach jest mnóstwo materiału z którym możesz zacząć. Wróć, gdy opanujesz podstawy. Każde inne Twoje zachowanie będzie równoznaczne z trollowaniem.
Rany, Bragi, mogłeś spokojnie swojego posta zakończyć po dwóch pierwszych akapitach. Danyboy może i miał banalny problem i powinien najpierw odrobić pracę domową, ale to nie znaczy że musimy go glanować i zniechęcać do uczestniczenia w forum czy społeczności.
I second that. Ja rozumiem, że każdy, kto się uczy railsów jest potencjalną konkurencją na rynku i trzeba się go pozbyć Ale z drugiej strony w ten sposób nigdy nie powstanie na tyle silna społeczność okołoruby, żeby móc cokolwiek dyktować w niegościnnym świecie internetu.
Każdy kiedyś zaczyna i jak podałem linka do dokumentacji, to danyboy napisał, że ją przejrzy. Każdy by się bronił jakby usłyszał, że zadaje głupie pytania, taka już ludzka natura. Bragi, mógłbyś być milszy dla początkujących.
Panoooowie spokojnie, już problem rozwiązany, matiit- dzięki z nakierowanie, funkcja śmiga super teraz wszystko mogę policzyć hehe, Hubert pozwolę sobie przejść na “ty” bo już “obcinkę” zaliczyłem zjeb na twarz przyjąłem i uważam się za początkującego ale już forumowicza tak wiec- przyznaje moja pytanie było baaardzo proste ale nie głupie i przy tym pozostańmy.
Bragi, Bragi co ja mam Ci odpisać, błyskawicznie szufladkujesz ludzi, to złe zachowanie, trzeba być bardziej otwartym a nie agresywnie reagować na nowych na podwórku, dziękuje za kolejne odesłanie do lektory i odwdzięczę się tez rada: zalecam podróżować więcej po świecie to uczy otwartości i nieco przytępia agresywne zachowania wobec nieznanych osób/sytuacji.
Oj czuje, ze to będzie ciekawe forum dla mnie,3 w jakim uczestniczę i pierwsze w jakim mnie zaszufladkowano jako TROLA (cokolwiek to znaczy) po pierwszym poście-ale co tam, jedziemy!
Panowie! jutro nowe pytanie! zainteresowanych zapraszam.
Witam ponownie,
Pobawiłem się ta funkcja i coś takiego zrobiłem:
puts"please enter element to be found"
tobefound=gets.chomp
puts "please enter your sentence"
sentence=gets.chomp.to_s
element_to_be_counted=sentence.count tobefound
puts element_to_be_counted
puts"elements in entered sentence"
Ladnie liczy spacje numery i litery w podanym zdaniu, sugestie i uwagi mile widziane.
Bragi:
Na tym forum to mój pierwszy watek wiec nie bardzo jest co poznawać, ale jak wiem z doświadczenia jak se chłopy po pyskach na dzień dobry dadzą to bywa, ze potem są koledzy, ze hej!, myślę wiec, ze powoli się poznamy w podczas mojej bytności na tym forum.
z można krócej i w sumie chyba chodzi ci teraz o poprawienie tego co tu masz, do tego jest dział patologii kodu. Jak chcesz by krytycznie to ktoś obejrzał i poprawił według swojego wizerunku ideału to chyba tam uderz ;]