Czy ktoś gdzieś lub kiedyś widział jakiś plugin lub tutorial, w którym opisane było ocenianie ale bez konieczności zalogowania przez oceniającego. Twórca ajaxful_rating mówi, że dopiero teraz to wimplementuje, ale może gdzieś już jest takie rozwiązanie?
To jest tak proste że użycie w tym celu plugina wydaje się przesadą i za pewne będzie tylko przeszkadzać.
Z ciekawości zapytam: Jak chcesz traktować wielokrotne głosy tego samego usera? Ignorujesz problem, czy chcesz jakoś się zabezpieczyć?
Chce mieć tabelę, w której będę przechowywał ip tego co oddaje glos i na co oddal glos, no te dwie wartosci razem moga wystapic w tabeli tylko raz.
Zablokujesz wtedy możliwość głosowania np. wszystkim ludziom z jakiejś firmy, albo za jednym routerem generalnie, wszystkim ludziom w jakiejkolwiek sieci, mającej jeden zewnętrzny adres - np. firewalla.
Z drugiej strony, dziecko neostrady, które po każdym połączeniu dostaje nowe IP będzie mogło głosować do znudzenia.
A może istnieje jakiś inny sposób? Prócz oczywiście wprowadzenia możliwości glosowania tylko dla zarejestrowanych?
Znaczy zawsze jest coś za coś. Albo masz wygodę dla usera, bo nie musi się logować, albo masz wiarygodniejsze dane.
Logowanie jest chyba najpewniejszym ze sposobów, choć odpowiednio zdeterminowany człowiek może pozakładać setki loginów i w ten sposób nastukać punktów.
Z tych innych sposobów są np. ciasteczka (łatwe do usunięcia), czy próby zebrania większej liczby danych niż tylko IP - na przykład nagłowek user-agent, choć to też się będzie powtarzać.
Ja bym chyba poszedł w ciasteczka, ale rejestrując głosy zapisywałbym sobie tez IP+user_agent, a wyniki traktowałbym z dużą ostrożnością, szczególnie jeśli pojawi się dużo wpisów z tego samego adresu. Wtedy zawsze możesz wyniki przeczyścić ręcznie, lub pobawić się statystyką.
Można kombinować z flashh cookies. Są trudniejsze do usunięcia (no nie do końca, ale mało kto sobie zdaje sprawę z ich istnienia) i standardowe wyczyszczenie danych w przeglądarce też ich nie rusza. Tylko nie znam żadnego rozwiązania które integruje się z Railsami, chociaż pewnie dość łatwo było by coś takiego napisać.
Flash? Jeśli będzie niezbędny do głosowania to automatycznie odcinasz sobie jakieś 70 milionów userów dodatku ‘noscript’ (https://addons.mozilla.org/pl/firefox/addon/722/)
A jeśli nie będzie niezbędny, to tacy jak ja nadal będą mogli głosować do woli.
Nie wiem po co Ci to głosowanie, ale skoro może głosować każdy, nawet bez zalogowania, to nie jest to coś super ważnego czy jakiś konkurs. Moim zdaniem wystarczy w takim przypadku zwykłe ciasteczko.
[quote=Arsen7]Flash? Jeśli będzie niezbędny do głosowania to automatycznie odcinasz sobie jakieś 70 milionów userów dodatku ‘noscript’ (https://addons.mozilla.org/pl/firefox/addon/722/)
A jeśli nie będzie niezbędny, to tacy jak ja nadal będą mogli głosować do woli.[/quote]
noscript blokuje też flasha? Wydawało mi się, że tylko js.
Tak, blokuje.
[quote=http://noscript.net/faq#qa1_8]Q: Have I got to disable Java and/or Plugins from Firefox options to browse safely with NoScript ?
A: You don’t need to: NoScript can block Java™, Flash® and other plugins.[/quote]