Od której wersji Rails zacząć naukę?

Witam.

Wg zaleceń postawiłem środowisko na Ubuntu, jak to zwykle w moim przypadku bywa lubie zawsze sięgać po to co najnowsze i tak w przypadku Rails postapiłem, po czym siadłem za książkami i zaczełem coś sobie skrobać i zaczeło mi sypac błedami odnośnie poleceń.

Pogrzebałem trochę i zauwazyłem że uległa zmianie składnie poleceń np
“ruby script/generate” na “rails generate”.

Wiec zaczełem dalej sobie cos skrobać ale widzę że doszło do większych zmian nie tylko w składni poleceń ale w architekturze. I zakupione książki są jakby niezbyt aktualne, siedząc nad nimi musze więcej główkować i szukać pewnych rzeczy.

I teraz moje pytanie, od czego zacząć naukę:

1. siedzieć na nowej wersji i uczyć jej sie na świeżo z książek (przekładając to co się pozmieniało)
  2. czy może lecieć wg zaleceń książkowych (co do wersji środowiska), zgłębić dokładniej o co chodzi w strukturze i architekturze programowania pod kątem Rails a dopiero wtedy poznawać nowsze wersje (jak juz będę coś kumaty).

Zaznaczę jednak że preferuję na początku naukę każdej technologii najpierw z ksiażek by obyć sie ze słownictwem i wiedzą teoretyczn a potem dopiero przechodzić do nauki poprzez net (dokumentacje, fora itp.).

Oczywiście, że od nowej wersji. Wszystko zrozumiesz, nawet opierając się na starszych książkach, tylko najpierw dobrze opanuj Ruby.

No i ostatnio Zgryw wrzucił info o nowych ściągawkach dla Railsów - pewnie Ci się przydadzą.

A tutaj jest całkiem przyjemne wprowadzenie do Rails 3, z omówionymi różnicami między 2 i 3.

Dzięki na pewno mi się to wszystko przyda, w wolnej chwili dokładniej sobie przeglądnę te stronki :wink:

Mam jeszcze jedno pytanko, przejrzałem te linki co mi podaliście ale nadal nie wiem jak dodawać lub usuwać akcje w Rails 3

Wg książki robię to tak:

rails g controller Dane ex

Wówczas wygeneruje mi Kontroler o nazwie Dane z dodaną akcją ex i teraz chciałbym dodać kolejną akcję więc otwieram do edycji plik:
app/cotrollers/dane_controller.rb

i dopisuję

def ex2 end
po czym tworze plik w katalogu app/views/dane/ex2.html.erb
z jakąś przykładową treścią

i kiedy próbuje odpalić wyświetla mi komunikat:

[code]Routing Error

No route matches “/dane/ex2”[/code]
Próbowałem Server Reils resetować ale to nic nie zmienia, wnioskuje że trzeba gdzieś jeszcze coś zmienić, albo coś dopisać.

I kolejne pytanie jakie mam to czy z wiersza poleceń można w jakiś sposób wygenerować (dodać) kolejną akcje do konkretnego kontrolera, oraz czy można z wiersza poleceń usuwać poszczególne akcje czy nawet cały kontroler który został uprzednio wygenerowany.

Musisz w routes.rb dodać tą akcję do danego resource’a

W tym przypadku, to może być np.

match "/costam" => "dane#ex2"

ale przejrzyj dokumentację routingu, żeby zobaczyć jakie masz inne opcje

No właśnie z tą tablicą routingu jak są deklarowane akcje, widziałem na jednym z tych filmików ale myślałem że to do czego innego służy.
Jeszcze raz dzięki za pomoc.

rails3

Zacznij od trójki. Wg mnie nie ma sensu wgłębiać się w starą technologię, coraz więcej osób korzysta z 3.
Tutaj dobry tutorial(Rails 3.0.3):
http://guides.rubyonrails.org/

Oczywiście trójeczka :slight_smile:

Niezłą ściągawka :smiley: