Witam serdecznie wszystkich użytkowników tego forum.
Chciałbym nauczyć się programowania w ruby on rails. Nigdy wcześniej nie miałem do czynienia z programowaniem - jedynie html.
Chciałbym zacząć samodzielną naukę od zera. Stąd moje pytanie o rady - od czego zacząć?
Najlepsza była by w moim przypadku nauka z książek (w języku polskim) oraz zestawy ćwiczeń - po jakie tytuły sięgnąć w jakiej kolejności.
Nie liczę na nauczenie się programowania w miesiąc czy dwa, mam na to czas, ale jakoś zacząć trzeba.
Za wszelkie rzeczowe rady i spostrzeżenia dziękuję.
programować będziesz w ruby, nie w ruby on rails – nie wiem, czy to przypadkowa pomyłka, natomiast dobrze, żebyś rozumiał różnicę.
html nie jest językiem programowania, więc nie programowałeś w nim.
o książkach (tym bardziej w języku polskim) zapomnij. Ćwiczenia są, zwłaszcza dla początkujących, ale one nie są zupełnie dla zielonych – zakładają, że wiesz czym jest pętla/tablica/if/else/zmienna/obiekt/klasa – ot, takie podstawy programowania.
Sięgnij zatem po jakieś kursy dotyczące podstaw programowania (nawet nie muszą koniecznie dotyczyć rubiego) – gdy złapiesz te podstawy, możesz się wziąć za rails for zombies, ruby monk, czy ruby koans – to dość dobre rzeczy na początek.
Co do tych “w języku polskim” to bardzo ważne? Tzn. angielski umiesz “tak średnio”, czy nie umiesz w ogóle?
Na początku trzeba się nauczyć programowania w ruby.
Jeśli nigdy nie miałeś do czynienia z programowaniem, to najlepsza pewnie będzie, tak jak mówisz - książka.
Osobiście polecam “Programowanie w Ruby od podstaw” (Peter Cooper). Co ważne - opisuje nowego rubiego (wersję 1.9.x), wiele (polskich) książek na rynku opisuje wersję 1.8.7 - uczenie się na tej wersji jest raczej niezalecane : )
W tej książce są też pobieżnie opisane railsy, jednak lepiej tego nie czytać, albo przeczytać pobieżnie - jest tam opisana starsza wersja railsów (2.x, aktualnie mamy 3.x). Książka jest do kupienia na helionie, jeśli byś chciał kupić taniej i używaną - to właściwie moja jest chyba na sprzedaż, nie zaglądam już do niej tylko patrzę w dokumentację internetową - szybciej : )
Nie żebym reklamował, ale fajną zaletą tej książki jest, że na końcu jest opisanych trochę przydatnych bibliotek - jedną z pierwszych aplikacji jaką pisałem była aplikacja “sieciowa”, która korzystała z socketów i korzystałem z listingów i bibliotek przedstawionych w tej książce : )
Jak już poznasz rubiego, z railsami nie będziesz miał wielkich problemów, trochę będzie do przyswojenia, ale krok po kroku - najlepszy na początek jest http://guides.rubyonrails.org : )
o książkach (tym bardziej w języku polskim) zapomnij. Ćwiczenia są, zwłaszcza dla początkujących, ale one nie są zupełnie dla zielonych – zakładają, że wiesz czym jest pętla/tablica/if/else/zmienna/obiekt/klasa – ot, takie podstawy programowania.
Sięgnij zatem po jakieś kursy dotyczące podstaw programowania (nawet nie muszą koniecznie dotyczyć rubiego) – gdy złapiesz te podstawy, możesz się wziąć za rails for zombies, ruby monk, czy ruby koans – to dość dobre rzeczy na początek.[/quote]
Veto! : D Książka o której napisałem wyżej jest ok - opisuje rubiego 1.9 i nawet zakłada, żeby czytelnik był kompletnie zielony, bo część składni jest inna, i jak ktoś np. kiedyś “liznął” jakiegoś języka programowania, zrozumiał, że głównymi narzędziami sterującymi jest if/for/while, a w rubim nagle okazuje się, że głównie korzysta się z bloków each/map etc. to może mu to bardziej namieszać w głowie, niż początkującemu.
Jedyne co mogę jeszcze książce zarzucić, to to, że nie załapałem za pierwszym razem “idei” lamby i przekazywania bloków - znaczy, rozumiałem, jak działa, ale nie wiedziałem, kiedy sprawdza się w praktyce. Tyle że to już jest raczej wiedza trochę uzupełniająca i można się dokształcić np. z blogów (mi pomógł post bodajże Radarka, zaraz po tym, jak wyszedł ruby 1.9, czy coś takiego : ))
Książki do kiepski pomysł, po polsku to w ogóle beznadziejny.
Najpierw naucz się angielskiego, potem Ruby’ego na podstawie szeregu ćwiczeń (np. z http://ruby.learncodethehardway.org/book/ ), a potem wróć tutaj, napisz co już umiesz i zadaj jeszcze raz pytanie z czego najlepiej uczyć się Ruby on Rails.
[quote=sharnik]Książki do kiepski pomysł, po polsku to w ogóle beznadziejny.
Najpierw naucz się angielskiego, potem Ruby’ego na podstawie szeregu ćwiczeń (np. z http://ruby.learncodethehardway.org/book/ ), a potem wróć tutaj, napisz co już umiesz i zadaj jeszcze raz pytanie z czego najlepiej uczyć się Ruby on Rails.[/quote]
Zdecydowanie nie zgadzam się z tą tezą - książka do Rubiego to nie są pieniądze wyrzucone w błoto - w szczególności jeśli jest zwięzła i napisana przez twórcę języka.
Natomiast na pewno nie ma sensu kupować książki do RoR. Co do języka angielskiego - nawet pomimo tego, że sam biegle czytam i nie najgorzej piszę po angielsku, to po polsku czyta mi się jednak dużo szybciej. Oczywiście ma to sens, przy założeniu (w przypadku tłumaczenia), że tłumacz orientuje się w nomenklaturze. Co nie zmienia faktu, że angielski jest niezbędny.
Angielskiego uczę się około 10 lat, pisałem maturę na poziomie rozszerzonym z j. angielskiego, i naukę prywatnie zakończyłem na poziomie FCE, do którego jeszcze nie przystąpiłem.
Ale jednak nie znam języka “fachowego” stąd przypuszczenie, że najłatwiej będzie mi pojmować wszystko od początku po polsku.
Skoro zacząć mam od podstaw programowania, to od jakich książek, żeby nie tracić czasu i szarych komórek?
Mam dostęp do symfonii c++ grębosza, lecz chyba szkoda czasu na C++, jeżeli docelowo nie będę chciał pracować w tym języku.
method, function, class, variable, object. chyba tyle wystarczy tego “fachowego” języka
lepiej od razu czytaj po angielsku. jak później będziesz coś pisał sam, łatwiej będzie ci znaleźć rozwiązanie w sieci (zrozumieć o co chodzi gostkom na forach, zadać prawidłowo pytanie do google’a itp.)
Oprócz tego jest dwie tony książek z których najlepsze to “Tao kodowania w Ruby”, oraz “Język Programowania Ruby” Matza. Oprócz tego trzy tony poradników online
Nie jestem pewien czy mogę to polecić, ale ja zacząłem od przeczytania http://mislav.uniqpath.com/poignant-guide/ - choć nie wiem, czy to nie zostawia śladów w psychice. W każdym razie krótko potem zrozumiałem różnicę między Ruby a Rails, a nawet udało mi się coś napisać, więc pewnie nie zaszkodzi. Spróbuj, pewnie nic nie stracisz
Książki o programowaniu są przydatne tylko dla tych co umieją już programować.
Nauka pierwszego języka ma sens tylko i wyłącznie przez wykonywanie konkretnych ćwiczeń.
1 do hobbystycznego projektu, eliminuje problem samozaparcia, rozwiazujesz realne problemy a jakby tego by bylo malo masz co pokazac jak pojdziesz na pierwsza rozmowe do pracodawcy. Myśle, że, przeczytałem “Tao kodowania w Ruby” nie zrobi na nim wrażenia a projekt ma szanse
Zaiste, świetna książka ale nie dla kogoś, kto nie miał do czynienia z programowaniem w ogóle. Kolega napisał, że nie zna nic poza html - tu potrzebna jest również wytłumaczenie pewnych idei, książka bardziej opisuje sam język (jeśli dobrze pamiętam).
Hobbistyczny projekt ma sens ale dla czlowieka ktory juz posiada conajmniej podstawowa wiedze na temat Railsow. Moze jestem pesymista, ale nie widze czlowieka ktory przy zerowej wiedzy zabiera sie za projekt ktory sklada sie z kilkunastu modeli i dlugiej listy gemow. Poza tym, jak czlowiek ktory zaczyna ma ocenic na ile skomplikowany jest ten hobbistyczny projekt? A wybranie projektu ktorego nie jest sie w stanie zrobic, zwlaszcza jak sie niewiele umie nie jest az takie trudne
To juz chyba lepiej dac czlowiekowi liste 5-10 projektow o wzrastajacym stopniu trudnosci w ktorych stopniowo zapoznawalby sie z najpopularniejszymi gemami?
Bo ja wiem:
i tu jest błąd na co Ci opasłe tomisko, które pokaże Ci każdy niuans, opisze każdą dostępną metodę? Jeżeli umiesz już programować w innym języku to ja zawsze i wszędzie i o każdej porze polecę Eloquent Ruby, zamiast 300 stron odpowiedzi na tak bardzo dręczące na pytania jak “co to jest zmienna?” i “jak korzystać z tablic” pokazuje różne smaczki Rubiego i jak pewne rzeczy robić RubyWay