osoby które mnie znają, wiedzą że mam dość silny pogląd na temat backupów (nie robisz == prosisz się o kradzież laptopa lub pad dysku) i wciąż sprawdzam różne rozwiązania. Do backupu laptopa na razie spokojnie mi wystarcza maszynka w firmie z kontami shellowymi, gdzie na moje konto raz w tygodniu pojedynczym skryptem się rsync’ują wszystkie istotne dane (maile, kod, projekty, materiały itp. itd.).
Ale szukam też czegoś, co mógłbym ustawić rodzinie do regularnych i bezbolesnych (one-click) backupów - zwłaszcza że rodzice trzymają na swoich kompach dane warte, mówiąc delikatnie, sporo.
Myślałem o swoim koncie na slicehost, ale tam mam raptem 20GB miejsca (z czego połowa zajęta) i nie wiem czy to najlepszy / najbardziej pewny pomysł?
(rsync pod Windows to koszmarek).
Fajne rozwiązania backupowe istnieją z Amazon S3 jako backendem - i nad tym też się zastanawiam, zwłaszcza że cenowo S3 jest megaatrakcyjny. Próbował ktoś, zwłaszcza z front-endami windowsowymi? Warto?
Chciałbym coś a’la mój skrypt rsync’owy, tyle że na Windows i ewentualnie właśnie z backendem S3. Miło by było, gdyby mógł mieć graficzny interfejs, coby sobie rodzice sami definiowali które katalogi chcą backupować.
Dobrze, że ten temat założyłeś, bo ja od długiego czasu się zbieram, żeby zrobić jakiś backup - na razie trzymam tylko wszystkie projekty na githubie… ;]
Właściwie to mógłbym zrobić rsynca na dedyku, ale szukałem jakiegoś innego rozwiązania i rozważałem s3sync.rb… Dopisuję się do prośby o opisanie swoich doświadczeń osób, które coś w tym temacie obczajały.
U mnie na serwerze mam podpięty pod katalog zasób po NFSie na serwerze kolegi (za co odwdzięczyłem się tym samym). Backup robię: http://areca.sourceforge.net/ proste ale wystarczające narzędzie. Jest GUI i CLI, po skonfigurowaniu tworzony jest plan backupu w pliku xml, który można wykonywać właśnie z linii poleceń. No i taki skrypt można wrzucić do crona.
Co do softu to jest jeszcze bacula, ale cholera nie można się znać na wszystkim (areca dużo prostsza).
Do domu właśnie zastanawiam się nad dyskiem sieciowym: http://sklep.tadu.pl/cgibin/shop?show=DyskiSieciowe&sid=43c53aa9
Dlink albo ten Lacie wygląda nieźle plus też areca.
jeśli znajduje się w tym samym pomieszczeniu co kompy to przed kradzieżą danych oczywiście nie uchroni.
Za to już z troszkę większych rozwiązań, nieźle sprawuje sięt Backup Exec Symanteca + tasiemka, ale to już trosze droższe rozwiązanie.