Można też zrobić moderowany rss dla firm. Jeżeli jakaś napisze jakiś dobry artykuł rorowy i zostanie on zakceptowany to leci to na główną stronę z logiem i linkiem firmy. Może taka darmowa reklama zachęci ludzi do pisania
Osobiście forum zostawiłbym takie jak jest, stronę główną wrzucił na GitHuba i najbardziej zasłużonym ludziom w community dał przywilej do akceptowania zmian, a czas pokaże w którą stronę i jak to się rozwinie.
Pojawiają się czasami posty o tym, że brakuje paru rzeczy w PunBB. Może warto pomyśleć nad dodatkowymi wtyczkami, jeśli takowe są (np. do wydzielania postów z tematu).
Zapytaj na forum, podyskutuj, sprawdź kilka opcji, napisz o tym na blogu, i albo będzie agregator rss-a albo podrzuć teaser wpisu w pull requeście i wpis wyląduje na rubyonrails.pl - tak widzę flow. Wątpię, czy ktoś będzie pisał artykuły na samą stronę, raczej tego nie widzę. Natomiast agregacja blogów - jak najbardziej.
Ponieważ edit wars nie powinny być ograniczone do Wikipedii
Dobra. Bo wydaje mi się, że się trochę wszyscy zagalopowaliśmy.
Zacznijmy może od minimalnej wersji, czyli przejęcia ciężaru opieki technicznej nad serwisem i osobno podyskutujmy nad rozwojem. Bo znając życie zaraz wszystko się rozmyje.
Czyli - poszukujemy osoby, która będzie skłonna (w wersji pesymistycznej) sponsorować i opiekować się całym serwisem - hosting, konfiguracja, aktualizacja, oplata domeny.
W wersji optymistycznej - może coroczna zrzutka “daj piątaka” na utrzymanie serwisu? Może jeśli ktoś ma firmę może wrzucić to sobie w koszty?
A potem podyskutujmy, czy Radiant czy Refinery czy Jekyll, czy Octopress czy coś własnego i kto i jak zarządza treścią i skąd bierze się materiały.
IMO niegłupie by było, gdyby zrobić własnego mini-cms’a , zawsze to autoreklama “a niechaj narodowie wżdy postronni znają…” etc
…że Polacy cenny swój czas na kolejny CMS przepieprzają.
(pardon my french)
Podoba mi się pomysł hostowania tego na github pages jako statyczny serwis na jekyll’u.
Odpadają problemy hostowania i aktualizacji CMS’a (np. niedawne aktualizacje do 2.3.15 i teraz do 2.3.16) na które czasami ciężko znaleźć czas w przypadku takiego serwisu. Krótkie howto jak wysyłać PR, po akceptacji pierwszego PR user dostaje commit bit.
W sumie do tej pory odezwały się 3 osoby (2 z forum i 1 firma z Krk - czekam na propozycje od tej firmy).
[quote=ichi]Dobra. Bo wydaje mi się, że się trochę wszyscy zagalopowaliśmy.
(…)
A potem podyskutujmy, czy Radiant czy Refinery czy Jekyll, czy Octopress czy coś własnego i kto i jak zarządza treścią i skąd bierze się materiały.
IMO niegłupie by było, gdyby zrobić własnego mini-cms’a , zawsze to autoreklama “a niechaj narodowie wżdy postronni znają…” etc[/quote]
Ichi, weź głęboki oddech W jednym poście piszesz dwie zupełnie przeciwstawne rzeczy. Spora część pomysłów w tym temacie brzmi bardzo sensownie bo są po prostu fajne, a przy okazji nie wymagają dużego nakładu pracy.
Nikt nie pisze cmsa dla zabawy, bo to niestety nudne - za tym najczęściej idzie potrzeba i pieniądze. Tutaj potrzeba jest wątpliwa, a pieniędzy nie widzę. W taki sposób zwykle tworzy się projekty zombie, bo nikt nie ma serca tego rozwijać. Może w tym konkretnym przypadku to się uda i jestem złym prorokiem, ale to nie ma żadnego sensownego uzasadnienia.
Za to użycie jekylla (czy innego rozwiązania opartego o jekylla) ma już większy sens, bo nie mamy tutaj osób nietechnicznych, a można by fajnie rozwiązać sprawę zatwierdzania różnych treści jako pull requesty.
gh-pages plus jekyll albo octopress (ostatnio zmigrowałem z jekylla na octopressa, shit was so cash) brzmi jak idealne w naszym przypadku rozwiązanie.
No przecież do tego służy dyskusja na forum
Czyli - czekamy na odzew firmy z Krk na temat hostingu i ew. opłat za domenę, a potem wg. modelu wrug’u?
No przecież do tego służy dyskusja na forum :)[/quote]
oshit… miałem napisać: Spora część pomysłów w tym temacie brzmi bardzo sensownie bo są po prostu fajne, a przy okazji nie wymagają dużego nakładu pracy.
Nie wiem skąd mi tamto wyszło Mózg z palcami nie współpracuje. W skrócie, nie widzę dużego sensu w pisaniu forum, pisaniu cmsa, czy robienia jakichkolwiek innych rzeczy, które są mało realne - jak zostanie wprowadzona połowa tego co jest tu spisane, to super.
a nanoc? nanoc jest także bardzo spoko
a czy nanoc można postawić na githubie i dzięki temu oszczędzić sobie kosztów hostingu?
sprawdź stronę w mojej stopce - to jest nanoc hostowany na github pages
a w tym poście: http://webrackets.com/blog/2013-01-09-safe-and-sound-faster-blog-commits/ jest umieszczony link do bloga schmurfy’ego, który opisał jak tego dokonać
@sevos: statycznych generatorów z reguły nie ma potrzeby instalować na serwerze, generujesz html’a lokalnie i na serwer robisz deployment tylko wygenerowanych plików (html/images/js/css), nie źródeł. Serwer nie musi obsługiwać aplikacji, tylko serwować statyczne pliki.
MARKDOWN ALL THE THINGS!!!
Zawsze będzie można ewentualnie zmigrować.