Myślę, że najwyższy czas aby przekazać opiekę nad www.rubyonrails.pl komuś innemu ( a najlepiej grupie osób ).
Serwis powstał 8 lat temu. Wtedy niewiele osób słyszało o Ruby, niewiele w związku z tym było chętnych
do opieki nad serwisem. Od tamtej pory czasami z pomocą kilku osób zajmowałem się utrzymaniem strony co obejmowało:
Opiekę nad forum
pomoc użytkownikom
walkę z forumowym spamem
aktualizację punBB
Opiekę nad Radiantem
aktualizacje zawartości
aktualizacje softu
Opiekę nad serwerem:
comiesięcze opłaty za hardware i coroczne za domenę
aktualizacja softu (nginx, mysql, poczta etc.)
dzienny backup na S3
Czasy się zmieniły, teraz forum ma 500 użytkowników z liczbą postów > 10.
Statystyki dla rubyonrails.pl 11/2012:
3000 wizyt
1600 unikalnych
5700 odsłon
dla forum za 11/2012:
15600 wizyt
3500 unikalnych
68000 odsłon
Jeśli jesteś zainteresowany(a) opieką nad serwisem to skontaktuj się proszę ze mną na hosiawak małpa gmail kropka com.
Firmy, które chciałyby przejąć opiekę nad serwisem mające wizję rozwoju serwisu również proszę o kontakt. W skrócie napisz:
dlaczego chcesz to robić
jaki masz plan rozwoju tego serwisu (zmiany) (albo jeśli nie masz planu napisz, że chcesz tylko zajmować się utrzymaniem tego co jest obecnie)
zasoby, które możesz na to poświęcić (hardware, pieniądze na utrzymanie usług, ilość osób etc.)
Idealnie byłoby aby zmiany nie obejmowały:
umieszczania reklam (nawet tych związanych z RoR, chyba, że ich istnienie będzie bardzo dobrze uzasadnione)
konieczności umieszczania opłat za jakiekolwiek treści/dostęp do usług serwisu (np. dodawanie ogłoszeń o pracę)
zmiany serwisu w dodatkowy kanał sprzedaży usług danej firmy/osoby
Podoba mi się ta idea. Mam parę pomysłów, chętnie się w to zaangażuję. Może fajnie byłoby zebrać jakąś nieformalną grupę osób, które zadeklarowałyby się, że będą dbały o stronę i aktualności na niej?
Przygotuję swoją propozycję i przedstawię tutaj w weekend.
Technicznie: forum póki co dalej na PunBB, strona na github pages z commit accessem dla kilku osób, które chciałyby współtworzyć serwis + każdy mógłby dorzucać teksty w pull requestach.
Dajcie znać co o tym sądzicie, może ktoś ma jakąś lepszą koncepcję, ja chętnie przyłączę się do prac nad stroną.
Ponieważ jestem stary i doświadczony, a środowisko rubyonrails.pl jednak dość małe to zastanawiam się, na ile uda nam się utrzymać działające działy z newsami / tutorialami. Tu wszystko zmienia się bardzo szybko i wymaga jednak ogromnego nakładu pracy (a szkoda zaczynać z wysokiego C i po kilku miesiącach dać projektowi przyschnąć).
Forum, wydarzenia (i okolice), RUG-i, kilka artykułów (co, gdzie, jak zacząć?) to już byłby ekstra początek.
Ciekawa koncepcja, choć nie chciałbym, żeby rubyonrails.pl ograniczyło się do listy newsów - przy małej ilości głosów (a nie spodziewałbym się większych) to trochę słabo wygląda - wydaje mi się, że osnews.pl na to cierpi (przy linkach max 3 plusy)
Jeśli chodzi o tutoriale to widzę to jako jeden konkretny artykuł dla początkujących: skąd wziąć railsy, jak zainstalować itp. oraz zbiór linków do książek i tutoriali. Zgadzam się, że gdybyśmy mieli je pisać to mogłoby to nie wypalić. Wydaje mi się, że fajnie byłoby dbać o aktualność tłumaczenia Rails Guides i jeśli chodzi o język polski to starczy tyle.
Natomiast w kolumnie newsów dużą część treści mogłyby (i myślę, że tutaj nietrudno byłoby dbać o aktualność, bo info o tym regularnie ukazuje się na forum) znajdować się informacje o konferencjach i rugach (część RUGów wrzuca to do siebie na stronę - można by dodać też na ror.pl)
Agregacja tweetów by się nie sprawdziła - za szybko pojawiają się nowe + często są tam rzeczy konkretnie nieprzydatne.
Co innego agregacja RSS - tylko wtedy mamy całość po angielsku, a takie strony już są - wolałbym polską rekomendację jakiegoś wpisu z blogu, wtedy wpis mógłby być po angielsku.
Ewentulanie co do agregacji można by był tworzyć coś w stylu dziennika railsowego. Tweet dnia, gem dnia, projekt opensource dnia, wpis z bloga dnia Ocenę można by kalkulować na podstawie ilości reetweetów, facebook likeów. Można by też dodać spis firm railsowych które są w polsce. Każda firma może być promowana np. na stronie głównej jeżeli doda np. 3 artykuły na miesiąc na temat railsów itp.
Jak dla mnie wystarczyłoby uaktualnić obecną wersję, plus ewentulanie przewodnik jak z tego tematu: http://rubyonrails.pl/forum/t19-Jak-zaczac-przygode-z-Ruby-on-Rails.[/quote]
Serwis wzbudzi zainteresowanie kiedy będzie dużo przydatnej treści. Same “Jak zacząć …” to trochę mało.
Kiedy wychodzi się poza zakres “Jak napisać blog w 15min” czy AWDWR to nagle potyka się o masę problemów, gdzie jest bardzo trudno znaleźć dobre podpowiedzi i rozwiązania.
Brakuje nam nawet spisu gemów takich sprawdzonych w boju, pokrywających 99% potrzeb użytkowników szukających danego rozwiązania, dobrze udokumentowanych z tutorialami, i skalowalnymi.
Znajmy poprosił mnie o zbudowanie CRUDA dla lokalnego klubu fotograficznego, ok. 30 użytkowników, góra kilkaset zdjęć sumarycznie <- optymalny gem do ładownia zdjęć to: paperclip, dragonfly czy carrierwave? Z uwzględnieniem historii rozwoju (a raczej braku) rmagicka i mini_magicka oraz uzależnieniem od nich całego systemu. Dodatkowe pytanie podchwytliwe: czy te rozwiązanie jest skalowalne na X-kilo użytkowników?
Pokaż jeden gem do głosowania z uwzględnieniem zagadnień opisanych w tym artykule: http://evanmiller.org/how-not-to-sort-by-average-rating.html
Dodatkowe pytanie dodatkowo podchwytliwe - czy ktoś będzie codziennie przeglądał i aktualizował to optymalne zestawienie?
IMHO wchodzenie w szczegóły jest o tyle zbędne, że jest to temat, który lepiej poruszyć na forum, bo za rok temat gemu X będzie już pewnie nieaktualny, bo będzie nowy wspaniały Y, który wszyscy użyją w appce, a stronę będą aktualizować w ostatniej kolejności.
[quote=ichi]Znajmy poprosił mnie o zbudowanie CRUDA dla lokalnego klubu fotograficznego, ok. 30 użytkowników, góra kilkaset zdjęć sumarycznie <- optymalny gem do ładownia zdjęć to: paperclip, dragonfly czy carrierwave? Z uwzględnieniem historii rozwoju (a raczej braku) rmagicka i mini_magicka oraz uzależnieniem od nich całego systemu. Dodatkowe pytanie podchwytliwe: czy te rozwiązanie jest skalowalne na X-kilo użytkowników?
Pokaż jeden gem do głosowania z uwzględnieniem zagadnień opisanych w tym artykule: http://evanmiller.org/how-not-to-sort-by-average-rating.html[/quote]
Aleś pojechał :). To jest temat na jakiegoś bloga o RoR, jak najbardziej, ale zebranie ludzi, którzy będą rzetelnie pisać o konkretnym stacku jest kompletnie nierealne.
Fajnym pomysłem jest kanał rss z linkami do blogów po polsku (gdzieś tu się przewinęło), jeśli będzie jeszcze kilka rzeczy wymienionych w tym temacie to już będzie awesome.