Powoli dobijam do limitu RAMu na swoim plastrze w Slicehost. Jestem gotów zwiększyć plan, ale rozglądam się za alternatywami.
Zainteresował mnie temat RPS (http://www.ovh.pl/produkty/rps2.xml) w OVH.
Czy ktoś korzysta i może się podzielić doświadczeniami z tymi serwerami pod kątem aplikacji Railsowych?
Chodzi mi o serwer do stricte prywatnych zastosowań - kilka prywatnych, zamkniętych aplikacji w Rails, 2-3 stronki w PHP (Wordpress/EE) i trochę statycznych (a’la ztm.czak.pl :)). Ruchu bardzo mało. Kusi mnie większy RAM i - jak się spodziewam - niższy ping niż do Teksasu.
Jak wygląda wydajność tych dysków? Czy jest to w ogóle wyczuwalne przy małym ruchu/małych danych?
[quote=czak]Powoli dobijam do limitu RAMu na swoim plastrze w Slicehost. Jestem gotów zwiększyć plan, ale rozglądam się za alternatywami.
Zainteresował mnie temat RPS (http://www.ovh.pl/produkty/rps2.xml) w OVH.
Czy ktoś korzysta i może się podzielić doświadczeniami z tymi serwerami pod kątem aplikacji Railsowych?
Chodzi mi o serwer do stricte prywatnych zastosowań - kilka prywatnych, zamkniętych aplikacji w Rails, 2-3 stronki w PHP (Wordpress/EE) i trochę statycznych (a’la ztm.czak.pl :)). Ruchu bardzo mało. Kusi mnie większy RAM i - jak się spodziewam - niższy ping niż do Teksasu.
Jak wygląda wydajność tych dysków? Czy jest to w ogóle wyczuwalne przy małym ruchu/małych danych?[/quote]
Korzystam z tego serwera, który podałeś. To co tam będzie to zależy od Ciebie, bo sobie musisz wszystko sam zainstalować, zaaktualizować, administrować etc. Ogólnie to Twoja sprawa. OVH instaluje podstawowy system. Mają kilka do wyboru. To co jest najbardziej wkurzające w RPS’ach OVH to między innymi stare, nieaktualizowane wersje systemów. Przykładowo, ja używam Gentoo. Tam była dostąpna wersja 2006, a domyślne aplikacje to po prostu starocie. I tak musiałem odinstalować połowę, zaaktualizować i doinstalować te, które mają dostęp na zewnątrz - serwer poczty, nginx’a, mysql itd. Ogólnie rzecz biorąc… musisz mieć sporo cierpliwości, żeby się z tym obyć. Koło tygodnia pracy - w moim przypadku. Mam tam dwie aplikacje - jedna mała, druga duża, szykuje się też trzecia, ale to już inna bajka.
Co do samych systemów, to są też wersje OVH. Ja zainstalowałem Gentoo-OVH release2 . Masakra jakaś… administratorzy, którzy robili ten system zapomnieli chyba, że ludzie mogą chcieć aktualizować oprogramowanie…
Co do samego sprzętu, to chodzi jak burza. Żadnych problemów poza dwoma restartami serwera, których przyczyny nie mogłem w żaden sposób określić.
Serwerownie są umieszczone we Francji. Korzystam od kwietnia.
Jeśli chodzi o mnie to akurat będę chciał zmienić na coś tańszego.
Mam dedyka w OVH (Superplan Mini) i bardzo sobie chwalę – za niecałe 200zł miesięcznie mam maszynę, której jeszcze długo nie zapcham
Faktycznie “własne” dystrybucje są denerwujące – w przypadku Ubuntu/Debiana trzeba szybciutko zmienić w sources.list ścieżki na repozytoria oficjalne, a nie przeterminowane mirrory OVH.
Korzystaliśmy z RPS OVH i niestety bardzo narzekaliśmy na support (na wszystko trzeba czekać godzinami) i stabilność, powodem prawdopodobnie była kulejąca w OVH infrastruktura iSCSI a mamy aplikację dosyć wymagająca jeśli chodzi o HDD
@tomaszsobczak: możesz powiedzieć kiedy korzystaliście/przestaliście korzystać z RPS?
Dedyk to na moje potrzeby zdecydowanie za dużo, celuję w coś do stówy.
Czy ktoś ma może doświadczenia z innymi VPSami (Linode/Webbynode, albo np polski ProVPS.pl)?
@tomaszsobczak: możesz powiedzieć kiedy korzystaliście/przestaliście korzystać z RPS?[/quote]
Jakoś 2 miesiące temu przeszliśmy na hetzner
RPS mieliśmy przez 3 miesiące, w tym czasie było ok 6-7 padów. Wyglądało to tak jakby serwer stracił połączenie z dyskiem (przez iSCSI). Wszystko co było w pamięci działało, sieć działała, logowanie po kluczu przez SSH juz nie (bo trzeba było odczytać z dysku klucz), zostawał tylko hard reset przez panel, po jednym czy dwóch nie wstało samo (oczekiwanie na support 2-3 godziny)
Generalnie OVH nie jest złe tylko ich infrasktruktura do RPS coś nie bardzo się trzyma
Ja mam serwer RPS od wrzesnia, na poczatku były problemy, teraz wszystko dziala. Jedyny minus, to transfer do macierzy iSCSI (max 5MB/s). Zadowolony jestem glownie z tego, ze w tej chwili posiadam na nim 5 apli firmowych, kilka prywatnych i dziala plynnie, chociaz fakt, ze nie generuja one duzego ruchu.
Przykładowa aplikacja do zarządzania serwisem komputerowym (merb, ok 4 zapytania do db, wiec malo):
ab -n 1000 -c 5
Concurrency Level: 5
Time taken for tests: 5.143262 seconds
Complete requests: 1000
Failed requests: 0
Write errors: 0
Non-2xx responses: 1000
Total transferred: 1499000 bytes
HTML transferred: 1072000 bytes
Requests per second: 194.43 [#/sec] (mean)
Time per request: 25.716 [ms] (mean)
Time per request: 5.143 [ms] (mean, across all concurrent requests)
Transfer rate: 284.45 [Kbytes/sec] received
Connection Times (ms)
min mean[+/-sd] median max
Connect: 0 0 0.1 0 3
Processing: 6 24 17.6 22 149
Waiting: 5 23 17.6 21 148
Total: 9 24 17.6 22 149
Ja mialem ze slicehost przez ponad 1.5 roku. Na nic nie narzekalem.
Przesiadlem sie na webbynode - bo odrobine taniej. Rowniez wszystko dziala bez zarzutu. Jesli ktos chce wysle zaproszenie (bo w chwili obecnej sold-out).
Nie, nie korzystam. To, co tam trzymam jest juz dawno skonfigurowane “recznie”, wiec nawet nie probowalem sie podpinac pod ich mechanizmy. Traktuje to jak zwyklego vps.
w porównywalnej cenie jest linode, w najtańszym pakiecie masz 360mb, można dokupywać oddzielnie pamięć etc.
osobiście chwalę sobie możliwość samodzielnego spartycjonowania dysku i kopiowania VPSów.
A więc skusiłem się na wypróbowanie RPSa i kończy mi się właśnie pierwszy miesiąc. Pomyślałem, że się podzielę kilkoma wnioskami.
Ogólnie na moje potrzeby - serwer developerski i testowy dla kilku małych aplikacji - oferta jak znalazł. 512mb w podstawowym planie i procesor nie dzielony z nikim.
Jak nietrudno się domyślić - ograniczeniem (albo problemem) pozostaje dysk iSCSI. Jeśli działa dobrze, to wyniki hdparm są takie:
/dev/sda:
Timing buffered disk reads: 8 MB in 3.70 seconds = 2.16 MB/sec
…czyli do wielu potrzeb “hd-intensive” może być mało …ale jeśli działa niedobrze, to jest jeszcze gorzej: http://forum.ovh.pl/showthread.php?t=10416 … i wtedy pracować się nie da, a supportowi się nie spieszy. Chyba przy tanich opcjach się szybki support nie należy…
Miałem też 2 razy problem z restartem - po soft-reboocie serwer nie wstał. Za pierwszym razem pomógł hard-reset (z managera OVH) i nie wiem co było nie tak. Za drugim chyba sp#$%łem konfigurację iptables - i tutaj plus za tryb rescue (też włączany w managerze).
Mimo wszystko - przedłużyłem serwer na następny miesiąc i na Slicehost już chyba nie wracam. Tym bardziej że plaster 256MB mi nie starczał, a 512 kosztuje 2x tyle co RPS-I.
Jest też plus lokalizacji - serwery we Francji, ping (ode mnie z aSTER) na poziomie 40ms, więc w ssh pracuje się wygodnie. W Slicehost trochę wkurzało.
Jeśli ktoś potrzebuje czegoś więcej niż MegiTeam (np. pehapa od czasu do czasu), myślę, że to dobra alternatywa dla zagranicznych VPSów.
hm, no to trzeba przedłużać.
ja tez korzystam i jestem bardzo zadowolony - tylko używam opcji 1024 mb.
więc jeśli ktoś chce skorzystać to polecam - póki jeszcze jest dostępne…
no tak, ale to jednak troszkę inna skala kosztów niż rps - o ile dobrze widzę najtańszy hetzner do 79 Euro czyli ~325 zł miesięcznie. a rpsy to 50-170 zł zależnie od wersji.