Paperclip - automatyczne wysyłanie plików

Stworzyłem małą aplikację w RoR stanowiącą interface WWW do innego dużego systemu stworzonego w technologi Microsoftu. Komunikacja pomiędzy systemami odbywa się na poziomie baz danych. Odpowiedni serwis - synchronizator bierze na siebie tą niewdzięczną robotę.

Fizycznie aplikacje działają na dwóch serwerach - Debian (RoR) i Windows Server 2003 (MS App).

Pozostał mi jeszcze jeden element układanki: System MS produkuje dokumentacje i zapisuje ją jako pliki PDF. Chcę te PDFy wysłać do aplikacji RoR. Jest tam stworzony mechanizm wykorzystujący Paperclipa gotowy przyjąć pliki.

Przychodzi mi do głowy, że można stworzyć skrypt w Ruby, wywoływany na Windowsie, który odpowiednio “opakuje” PDF i prześle go do aplikacji RoR na Debianie.

Pytanie jak podejść do tematu, jak w zarysie skrypt mógłby wyglądać no i co jeszcze powinienem doczytać…

Pozdrawiam, Radek

A nie lepiej żeby windows server wystawiał tego pdfa i aplikacja Railsowa go sobie już sama zaciągała?

Chyba tak właśnie to zrobię.

Miałem (pewnie mylne) wrażenie, że mały skrypcik w Ruby po stronie Windows zrobiłby to sprawniej.

Dzięki i pozdrawiam, Radek