Paperclip instalacja

Witam,

mam mały problem z zainstalowaniem paperclip’a. Robie wg instrukcji

1. ruby script/plugin install git://github.com/thoughtbot/paperclip.git
  2. ruby script/generate paperclip articles photo

i pojawia sie komunikat “Couldn’t find ‘paperclip’ generator”, jak chcialem pobrac paperclip z svn to podpowiada,aby przeinstalowac…

Probowalem tez poprzez sciagniecie tych plikow i wrzucenie ich do katalogu …/vendor/plugins.

versja railsow 2.2.2

Ktos pomoze?:slight_smile:

Panowie juz nie potrzeba. pliki ktore sciagnalem powinny byc jeszcze w katalogu paperclip
sciezka powinna wygladac tak …/vendor/plugins/paperclip/… pliki z repo
(to dla tych ktorzy maja takie problemy jak ja;/)

Aby nie zasmiecac tematu, przytrafilo sie komus, ze nie wyswiwietlaja sie miniaturki, tylko orginalny rozmiar obrazka?

w modelu mam

has_attached_file :photo, :styles => { :medium => “100x100>”, :large => “200x200>”}

a w widoku

<%= image_tag @article.photo.url %> ======= > dziala bez zarzutu
<%= image_tag @article.photo.url(:medium) %> ======= > nie wyswietla

Ktos wie czemu?

Sprawdź czy wogóle robi ci resize, więc czy masz zainstalowany image magick. Paperclip może jest i wygodny w szybkiej instalacji, jednak lepiej trzymaj się całego attachment_fu, gdyż wybór procesora do obróbki zdjęć okaże się w dłuższej perspektywnie bardzo przydatne.

Wlasnie nie mialem zainstalowanego image magicka (wiec rezise nie dziala). Teraz juz mam i pytanie moje brzmi czy musze dodac
do enviroment.rb require “imagemagick” ?
czy wywolywac jeszcze cos w widoku? zmieniac w kontrolerze?

Ps. jak mozna prosic o dobry(sprawdzony) link do instalki imagemagick pod winde to poprosze

http://www.imagemagick.org/script/binary-releases.php

psporaz kolejny google nie boli

pierwszy lnk z gory to strona glowna imagemagic z instalka pod windows

[quote=666bialy666]Wlasnie nie mialem zainstalowanego image magicka (wiec rezise nie dziala). Teraz juz mam i pytanie moje brzmi czy musze dodac
do enviroment.rb require “imagemagick” ?
czy wywolywac jeszcze cos w widoku? zmieniac w kontrolerze?

Ps. jak mozna prosic o dobry(sprawdzony) link do instalki imagemagick pod winde to poprosze[/quote]
Przeczytales to? Napisane wyraznie,ze juz mam zainstalowane “teraz juz mam…” Pytanie bylo nieco dluzsze, ale dzieki za checi;)

Ja mam taki problem

przy uploadzie zdjecia jest niby ok, ale jak chce edytowac posta i zmieniam obrazek to wyrzuca mi takie 2 bledy :

[code] errors prohibited this article from being saved

There were problems with the following fields:

* Photo could not be processed because the file does not exist.
* Photo could not be processed because the file does not exist.[/code]

Plik na pewno istnieje bo jest na moim dysku.

Instalacja paperclipa wg http://railscasts.com/episodes/134-paperclip

Juz zrobilem, przy widoku new nie mialem " { :multipart => true } "

Ok juz wszystko dziala, trzeba bylo zainstalowac imagemagicka do workspace z projektem, a zainstalowany byl std w PF.

Dzieki za wskazowki Tommy