Paperclip: problem z 'identify' command

Witajcie
Problem ogólnie rzecz biorąc znany- przy próbie uploadu otrzymuję błąd:

Photo /tmp/stream20100609-19486-rx7hro-0 is not recognized by the 'identify' command.

wujek google mówi na ten temat, że trzeba w ustawieniach podać ścieżki, no więc ustawiam:

Paperclip.options[:command_path] = "/usr/bin" Paperclip.options[:image_magick_path] = "/usr/bin/"
Ścieżka jest poprawna, bo:

[krzyzak@stallman]$ which identify /usr/bin/identify
jakieś pomysły, co może być nie tak?
Aha, obrazek też rzucam poprawny, bo gdy na serwerze odpalę test to otrzymuję:

[krzyzak@stallman /ruby/krzyzak]$ /usr/bin/identify P5238733.JPG P5238733.JPG JPEG 2214x1800 DirectClass 680kb 0.410u 0:02 [krzyzak@stallman /ruby/krzyzak]$
Z góry dzięki za wszelką pomoc

[quote=krzyzak]Ścieżka jest poprawna, bo:

[krzyzak@stallman]$ which identify /usr/bin/identify
[/quote]
może to:
http://arglebargle.posterous.com/path-environment-variable-for-rails-using-pas

czyli user twojego web serwera nie wie gdzie jest ten program

tak strzelam, że to może być to, bo ogólnie komunikat jest trochę mylący jak dla mnie.

pozdrawiam

Mam to regularnie na lokalnym Apache+Passengerze (gdzie ImageMagick jest w /opt/local, a Apache tej ścieżki nie zna).

Pomaga to:

# Fix dla Passengera na developmencie if Rails.env.development? Paperclip.options[:command_path] = '/opt/local/bin' end

Paperclip.options[:command_path] = '/usr/bin' Paperclip.options[:image_magick_path] = '/usr/bin'
mam coś takiego w environment.rb
aplikację mam odpaloną w trybie produkcyjnym…
EDIT:
wyświetliłem sobie w railsach zawartość zmiennej $PATH:

"PATH"=>"/command:/usr/local/bin:/usr/local/sbin:/bin:/sbin:/usr/bin:/usr/sbin:/usr/X11R6/bin",

więc /usr/bin jest w ścieżce.
wygląda na to, że user ma prawo do odpalenia tego programu:

krzyzak@stallman2:~/ruby/paintball-zabrze.pl/conf$ cd /usr/bin krzyzak@stallman2:/usr/bin$ ls -la | grep ident -rwxr-xr-x 1 root root 7136 Mar 17 15:22 identify
co jeszcze może być nie tak?