Wszystko ładnie działa, obrazek się uploaduje itp. Wyświetlanie z poziomu widoku działa.
Ale teraz chce wszystko pobrać np Image.all i w kolumnie np images_orginal powina być pełna ścieżka do pliku . w kolumnie image_file_name mam nazwę ale potrzebuję pełną sciężkę. A paperclip sam sobie je jakoś tworzy.
Paperclip nie zapisuje ścieżki w bazie danych. Generuje ją na podstawie :url i :path, które definiujesz w modelu, w has_attached_file. Wystarczy, że wywołasz funkcje url na zalaczniku, a otrzymasz do niego scieżkę np. user.image.url lub jesli masz zdefiniowane jakieś dodatkowe rozmiary np. miniaturkę user.image.url(:thumb). Domyślna ścieżka Paperclip wygląda następująco :url=>"/system/:class/:attachment/:id_partition/:style/:filename"
Wiem. Na poziomie widoku mi działa. Ale potrzebuję pobrać dane z tabeli i JSON odbierze sobie je ktoś inny np na telefonie… i w JSON chce już mieć pełny adres URL do obrazka. ze url(:small) będzie np działać wiem
czyli wowołuje np Image.where(:id => 3) i zwraca mia tablica gdzie już będzie pełny adres do obrazka…