Passenger - wysokie zużycie czasu CPU (Nginx)

Witam,

Na wstępie chciałbym zaznaczyć, że miałem sporą przerwę jeśli chodzi o RoR i jeśli moje pytanie okaże się banalne to proszę o wyrozumiałość.

Otóż trafił mi się do utrzymania projekt napisany w RoR 3, który jest już na produkcji. Niestety, okazało się, że wydajnościowo trochę kuleje. Szukam teraz potencjalnych przyczyn takiego stanu rzeczy. Z dostarczonych raportów wynika, że nawięcej czasu CPU zjada ten proces:

ruby /usr/local/rvm/gems/ruby-1.9.3-p392/gems/passenger-4.0.2/helper-scripts/rack-preloader.rb[avg_cpu_percent: 159]
ruby /usr/local/rvm/gems/ruby-1.9.3-p392/gems/passenger-4.0.2/helper-scripts/rack-preloader.rb[avg_cpu_percent: 98]
ruby /usr/local/rvm/gems/ruby-1.9.3-p392/gems/passenger-4.0.2/helper-scripts/rack-preloader.rb[avg_cpu_percent: 97]
ruby /usr/local/rvm/gems/ruby-1.9.3-p392/gems/passenger-4.0.2/helper-scripts/rack-preloader.rb[avg_cpu_percent: 96]

Tutaj zwracam się z prośbą do Was: Na co szczególnie powinienem zwrócić uwagę przy badaniu przyczyny? Może jest jakaś zalecana procedura, która pomoże dojść do sedna problemu?

Z góry serdecznie dziękuję za każdą pomoc. Pozdrawiam!