#++
begin
require ‘pdf/writer’
rescue LoadError => le
if le.message =~ %r{pdf/writer$}
$LOAD_PATH.unshift("…/lib")
require ‘pdf/writer’
else
raise
end
end
praca@tomek-laptop:~/Pulpit/Rails$ ruby pdf.rb
pdf.rb:16:in `require': no such file to load -- pdf/writer (LoadError)
from pdf.rb:16
praca@tomek-laptop:~/Pulpit/Rails$
Nie wiem jak sobie dalej z tym poradzić
Z góry przepraszam za OT. Zwróć uwagę, że ostatnia wersja pdf-writer wyszła w 2008. Od tego czasu doszło co nieco nowych rzeczy w standardzie PDF. Czy próbowałeś używać gema prawn? Na jego korzyść przemawia obsługa UTF-8 oraz bycie aktywnie rozwijanym.
Miałem co prawda już część kodu napisanego, który generował pdf-a w pdf-Writer, ale właśnie bez polskich znaków.
Po twoim poście przerzuciłem się na Prawn.
W ogóle to brakowało mi wszedzie: require ‘rubygems’, sam bym w życiu nie wpadł że tego nie miałem
W ogóle zadam jeszcze jedno pytanko OT.
Do tej pory zapisuję pdf-a na serwerze a następnie robię render :file =>@path. Czy można wysłać pdf nie zapisując go na dysku?
A jak wywołujesz tworzenie PDFa ? Jeśli linkiem to możesz poprostu dać w kontrolerze
respond_to do |format|
format.html {}
format.pdf do
prawnto :prawn => {
:page_layout => :portrait,
:page_size => 'A4'
},
:filename => nazwa_pliku + ".pdf"
end
end
i w linku np. link_do_czegostam_path(:format => :pdf). Po kliknięciu przegladarka powinna zwrócić PDFa
axlinux: na temat prawn + RoR przeczytasz na wiki prawn: http://wiki.github.com/sandal/prawn/using-prawn-in-rails. Osobiście uważam prawnto za niepotrzebny. Główna zaletą użycia zwykłych klas jest możliwość łatwego napisania testów/speców oraz użycia tych klas nie tylko jako widoku MVC.