Cześć, starałem się poradzić samemu ale już nie dam rady i muszę prosić o pomoc.
Zainstalowałem Ruby on Rails wg wykupionego kursy ale wyskakuje mi błąd w trakcie odpalania localhost:3000.
" Could not load ‘active_record/connection_adapters/sqlite3_adapter’. Make sure that the adapter in config/database.yml is valid. If you use an adapter other than ‘mysql2’, ‘postgresql’ or ‘sqlite3’ add the necessary adapter gem to the Gemfile. "
Mój gemfile zawiera :
Use sqlite3 as the database for Active Record
gem ‘sqlite3’
Trochę poprawiłem, i tak, poprawnie to wkleiłem.
Skorzystałem z pomocy na tej stronie.
Jedyne informacje jakie mogę znaleźć to są informacje, które mówią, że nie mam wybranego adaptera ( albo mam wybrany zły )właśnie w pliku database.
Miałem podobny problem jak próbowałem działać z railsami na windowsie, spróbuj odinstalować gem ze sqlitem z command line’a i jeszcze raz całość. Mi doraźnie pomogło.
To nie zawsze jest wystarczające. SQLite jest preinstalowany na linuksach. Odwiedź https://www.sqlite.org/download.html i zainstaluj sqlite-dll i sqlite-tools dla Windowsa
Dzięki wielkie za chęć pomocy. Zrobiłem jak poradziłeś. Ściągnąłem, i wrzuciłem pliki dll do system32. Niestety nadal nie działa. Dodatkowo poczytałem na moim localhost:3000 i znalazłem coś takiego This error occurred while loading the following files: active_record/base