Płatności pomiędzy użytkownikami aplikacji

Hej,

Szukam informacji o tym w jaki sposób można dokonać płatności pomiędzy użytkownikami aplikacji.
Chodzi mi w tym przypadku o sytuację w której klient płaci za materiał udostępniony w aplikacji przez drugiego użytkownika (autora tego materiału).
Implementacja z użyciem Active Merchant i PayPal jest z tego co znalazłem dość łatwa do implementacji, ale co w wypadku dodania innych form płatności, np. takich gdzie klient mógłby zapłacić także kartą płatniczą?
Dajcie proszę znać, czy da się to jakoś ugryźć lub czy w ogóle jest to wykonalne.
Dzięki! :blush:

Mógłbyś to obsługiwać przez konto aplikacji. Każdy user ma swoją listę transakcji i saldo, ale kasa fizycznie jest na koncie właściciela apki i wszystkie wpłaty/wypłaty przechodzą przez to konto. User żeby coś kupić od drugiego usera musiałby mieć odpowiedni stan konta (czyli zrobić odpowiedni depozyt), potem robisz transakcję (przeksięgowanie środków pomiędzy userami), user sprzedający może następnie wypłacić dostępne środki.

1 Like

Dzięki,
Nie wiesz może, czy jest możliwe zrobienie wypłaty dostępnych środków bezpośrednio na konto sprzedającego poprzez przelew bankowy?
Szukałem takiej możliwości w kilku bramkach płatności internetowej i w dokumentacji Active Merchant, ale nie znalazłem wzmianki o tym, wszędzie tylko o PayPal jest pisane.

Jeśli chodzi o systemy transakcyjne, to nie mam dużo doświadczenia, jedynie z Bitcoinem się bawiłem we wpłaty i wypłaty. Ale podejrzewam, że systemy płatności - jak sama nazwa wskazuje - skupiają się raczej na wpłatach. Co do bezpośrednich wypłat to pewnie trzeba by wziąć pod lupę API jakiegoś konkretnego banku.

1 Like

Na razie zrobię wypłaty przy pomocy PayPal, później, gdy znajdę czas, to wrócę do problemu i tak jak mówisz, spróbuję integracji z bankiem.
Dzięki wielkie za pomoc.

Jeśli chodzi o polskie systemy płatności to Przelewy 24 posiada specjalną usługę - tryb pasażu. PayU ponoć też.