jak w tytule, zna ktoś może jakiś ?
Ale czego dokładnie oczekujesz, tj. jakiej funkcjonalności?
po otrzymaniu potwierdzenia platnosci np z platnosci.pl chciałbym wystawić elektroniczna fakture VAT w postaci pliku pdf do pobrania (ewentualnie podstrona z faktura w wersji do druku)
fajnie by było miec tez eksport danych do xmla zeby je wczytac pozniej do programu do ksiegowosci.
jeśli nie ma takiego pluginu, to czym to najlepiej zrobic samemu, Prawn ?
Może współpraca z czymś w rodzaju infakt.pl ?
Dużo fajniejsze jest CentrumFaktur i ostatnio też wypuścili API: http://room-303.com/blog/2010/04/29/faktury-przez-api/
Może być CentrumFaktur, nie kojarzyłem, które to opisywał Patryk. Ja w jednym projekcie walczyłem z wyświetlaniem faktur w PDF dużo rzeźby w gów… Inna sprawa, że faktura elektroniczna, w sensie prawym chyba musi być jakoś podpisana, ale pewien nie jestem.
To trochę bardziej skomplikowane
Generalnie mamy w temacie faktur elektronicznych czy też drukowanych z PDFa wysłanego przez wystawcę dość z dupy orzecznictwo (tzn. absurdalne, zwłaszcza w połączeniu z unijnym brakiem wymogu podpisania faktury “papierowej”): http://prawo.vagla.pl/node/7752
W praktyce (póki jakaś ustawa tego absurdu nie usunie) warto poprosić kontrahenta o przysłanie wydrukowanej faktury listem (pomimo tego że dostaliśmy ją w PDFie), wtedy taki wydruk razem z kopertą jest niepodważalny.
Witam
Jeśli chodzi o odpowiednik programu do fakturowania, to na początek proponuję gem invoicing razem z Prawn.
Przygotowanie zgrabnej formatki dla Prawn nie jest aż taką rzeźbą w g…
W świetle wyroku NSA z 20.05.2010, faktura przesłana faksem bądź pocztą elektroniczną w formacie np: PDF i wydrukowana u odbiorcy, jest pełnoprawnym dokumentem.
To orzecznictwo już wyszło na piśmie?
Nie wiem czy wyszło na piśmie, ale w weekend jak przez przypadek włączyłem TV to powiedzieli, że faktury elektroniczne są teraz tak samo ważne, jak te papierowe.
Tylko wiesz. Telewizja kłamie
Jak czytałem o tym 5 dni temu na Vagli, to było ono tylko w formie ustnej.
Nie, jeszcze nie jest opublikowane