Pobranie wartości z modelu do testów RSPEC

Witam wszystkich, dziś mam mały problem z testami, otóż chciałbym żeby array, który zdefiniowałem w modelu:

DOSTEP = ['Pelny', 'Czesciowy', 'Brak']

mógł być także używany przeze mnie w testach tego modelu np:

[pseudokod] describe 'access validations' do it { should allow_value(DOSTEP).for(:access)} end [/pseudokod]
Chciałbym jednak nie przepisywać wszędzie całej deklaracji tego arraya, żeby np. w przypadku jakichkolwiek zmian wystarczyło zmodyfikować ją w pliku modelu (a nie dodatkowo jeszcze szukać go po plikach testowych) - mógłby ktoś mi poradzić jak mogę się odnieść do tego?

przecież te testy wtedy nie będą miały sensu. Poza tym przemyśl użycie czegoś do autoryzacji o sprawdzonym kodzie;)

hmn… no to może inaczej: jak napisać testy/walidacje, które zdefiniują, że parametr :access może przyjmować TYLKO wartości zawarte w arrayu DOSTEP, a wszystkie inne odrzuca?

a co ze zwyklym

class Aaa < ActiveRecord::Base
STALA = “ania”
end

w tescie
Aaa:STALA

w sumie nic - dzięki! :slight_smile:

Nie jesteś w stanie sprawdzić w testach nieskończonej liczby możliwych parametrów. Test nigdy nie sprawdzają wszystkich przypadków. Sprawdzają te, które zostały zakodowane w testach. Te, które programista/tester uznał za warte sprawdzenia jako częste, możliwe lub podchwytliwe.