Początki + etap tworzenie bazy

Witam,
Jestem początkujący jeżeli chodzi o ruby on rails. Właśnie wykonałem instalację
( można powiedzieć że bezproblemowo ). Uzywam mysql’a.

wykonałem rails new testowa -d=mysql
wszystko przeszło bez problemów. Nastepnym krokiem było nadanie hasła w pliku database.yml
i w momencie w którym wykonuję:

rake db:create

to otrzymuję:

rake aborted!
cannot load such file – mysql2/mysql2
/opt/aplikacje/testowa/config/application.rb:7:in <top (required)>' /opt/aplikacje/testowa/Rakefile:4:in<top (required)>’
(See full trace by running task with --trace)

wie ktoś może gdzie leży problem??
Był bym wdzięczny za pomoc.

Jak masz stały dostęp do internetu to polecam Ci niesamowitą wyszukiwarkę o nazwie google. Wystarczy wkleić błąd i z reguły jest kilka-kilkanaście stron z identycznym lub podobnym problemem i gotowym rozwiązaniem. Oczywiście jak na pierwszej stronie wyników nie znajdziesz odpowiedzi to zawsze możesz tu napisać i z chęcią pomożemy!
Żeby ułatwić Ci wklejenie kodu do wyszukiwarki przygotowałem Ci goto link do twojego problemu, kliknij proszę:
https://www.google.com/search?client=ubuntu&channel=fs&q=rake+aborted!+cannot+load+such+file+--+mysql2%2Fmysql2&ie=utf-8&oe=utf-8

Niestety nic nie pomaga. Lub ciężko znaleźć. Próbowałem dodać numer wersji do Gemfile i wykonać bundle install
ale błąd jest cały czas taki sam.

Opisz proszę swoje środowisko (system, wersje ruby, rubygems itd.), tak w ciemno to nie zgadniemy co może nie działać.

Odpal też rake db:create --trace i wklej co wypluwa.

No więc tak:

Po wykonaniu:

rake db:create --trace

dostaję:
rake aborted!
cannot load such file – mysql2/mysql2
/usr/local/lib/ruby/gems/2.0.0/gems/mysql2-0.3.12/lib/mysql2.rb:8:in require' /usr/local/lib/ruby/gems/2.0.0/gems/mysql2-0.3.12/lib/mysql2.rb:8:in<top (required)>’
/usr/local/lib/ruby/gems/2.0.0/gems/bundler-1.3.5/lib/bundler/runtime.rb:72:in require' /usr/local/lib/ruby/gems/2.0.0/gems/bundler-1.3.5/lib/bundler/runtime.rb:72:inblock (2 levels) in require’
/usr/local/lib/ruby/gems/2.0.0/gems/bundler-1.3.5/lib/bundler/runtime.rb:70:in each' /usr/local/lib/ruby/gems/2.0.0/gems/bundler-1.3.5/lib/bundler/runtime.rb:70:inblock in require’
/usr/local/lib/ruby/gems/2.0.0/gems/bundler-1.3.5/lib/bundler/runtime.rb:59:in each' /usr/local/lib/ruby/gems/2.0.0/gems/bundler-1.3.5/lib/bundler/runtime.rb:59:inrequire’
/usr/local/lib/ruby/gems/2.0.0/gems/bundler-1.3.5/lib/bundler.rb:132:in require' /opt/aplikacje/testowa/config/application.rb:7:in<top (required)>’
/usr/local/lib/ruby/site_ruby/2.0.0/rubygems/custom_require.rb:36:in require' /usr/local/lib/ruby/site_ruby/2.0.0/rubygems/custom_require.rb:36:inrequire’
/opt/aplikacje/testowa/Rakefile:4:in <top (required)>' /usr/local/lib/ruby/gems/2.0.0/gems/rake-10.1.0/lib/rake/rake_module.rb:25:inload’
/usr/local/lib/ruby/gems/2.0.0/gems/rake-10.1.0/lib/rake/rake_module.rb:25:in load_rakefile' /usr/local/lib/ruby/gems/2.0.0/gems/rake-10.1.0/lib/rake/application.rb:637:inraw_load_rakefile’
/usr/local/lib/ruby/gems/2.0.0/gems/rake-10.1.0/lib/rake/application.rb:94:in block in load_rakefile' /usr/local/lib/ruby/gems/2.0.0/gems/rake-10.1.0/lib/rake/application.rb:165:instandard_exception_handling’
/usr/local/lib/ruby/gems/2.0.0/gems/rake-10.1.0/lib/rake/application.rb:93:in load_rakefile' /usr/local/lib/ruby/gems/2.0.0/gems/rake-10.1.0/lib/rake/application.rb:77:inblock in run’
/usr/local/lib/ruby/gems/2.0.0/gems/rake-10.1.0/lib/rake/application.rb:165:in standard_exception_handling' /usr/local/lib/ruby/gems/2.0.0/gems/rake-10.1.0/lib/rake/application.rb:75:inrun’
/usr/local/lib/ruby/gems/2.0.0/gems/rake-10.1.0/bin/rake:33:in <top (required)>' /usr/local/bin/rake:23:inload’
/usr/local/bin/rake:23:in `’

Mój system to Debian ( wersja jądra 2.6.32-5-686)
Ruby w wersji: ruby 2.0.0p247 (2013-06-27 revision 41674) [i686-linux]
Rails w wersji: Rails 4.0.0
RubyGems w wersji: rubygems-1.8.25

nie mam pojęcia co może być nie tak?? Wszystko jest przecież.

UDAŁO SIĘ!:slight_smile:

Tzn nie wiem jakie to rozwiązanie ale sciągnąłem niższą wersję mysql’a za pomocą gem

gem install mysql2 -v 0.2.6

(wcześniejsza to 0.3.12)

wrzuciłem dodatkowo do GemFile:

gem ‘json’

gem ‘therubyracer’

I poszło :slight_smile:
Nie rozumiem w takim razie dlaczego był problem w wyższej wersji.
Dzięki wszystkim za pomoc :slight_smile: