Ostatnio opublikowałem prezentację o tym, jak zacząć - co prawda we front-endzie, ale teraz JS stał się tak silnym graczem, że nie sposób zignorować tej technologii, w której można zaprojektować naprawdę świetne rzeczy - sprawdź: www.slideshare.net/ferrantes/become-a-frontend-developer
Ja przygode z “programowaniem” zaczalem od PHP. Gdy mialem kilkanascie lat gralem w pewna gre online i potrzebna byla osoba do zarzadzania strona oparta o pewien cms. Na poczatku zajmowalem sie tylko edycja kodu, dodawaniem nowych funkcji itd. Pozniej przeszedlem na wyzszy poziom i zaczalem tworzyc wlasne skrypty od podstaw.
Otworzyłem Symfonię C++ i odpaliłem dev c++. Gdzieś pod koniec gimnazjum.
Zdecydowanie praktyczne podejście - kasa, ambitny cel, możliwość kształcenia się po za szkołą, poniekąd zawód pozwalający ucieknąć z wyścigu szczurów.
Teraz to już tylko chęć zmiany świata na lepsze
[code]#include
using namespace std;
int main() {
cout << “Hello World”;
return 0;
}[/code]
Kur**, nie działa -_-
Nie interesuje mnie aż tak bardzo programowanie, to tylko moje narzędzie do osiągniecia celów.
Wierzę w to, że dzięki oprogramowaniu świat staje się lepszy, przystępniejszy, pozwala ludziom realizować cele, pasje, nie spędzając całego dnia w nudnym, zimnym biurze, robiąc bez przerwy rzeczy, które można zautomatyzować, zamiast tego jeżdżąc po świecie, grając w piłkę czy bawiąc się z dzieciakami.
No ale czasami trzeba jednak bugi fixować, czasami…