Szukam, szukam, szukam… i nie mogę odnaleźć informacji na temat w jaki sposób uruchomić skrypt składający się z HTML w którym wpleciony jest Ruby.
O ile z RoR jakoś sobie radzę, w tym przypadku natrafiłem na przeszkodę nie do przejścia. Proszę o pomoc.
Wyprzedzając ewentualne pytania napiszę, iż potrzebuje dwa skrypty:
Pętla od 0 do “n” z GET
pobranie i wyświetlenie danych z bazy (proste zapytanie typu SELECT a, b, c FROM d)
Z góry uprzejmie dziękuję.
[EDIT]
Może doprecyzuję pytanie. Interesuje mnie głównie wplecenie kodu Ruby w HTML tak jak jest to możliwe w przypadku PHP, ASP czy JSP, natomiast jeżeli jest inna metoda pozwalająca wygenerować output w postaci HTML bez użycia Markaby to także mnie ona interesuje.
[quote=punkracy]Rozumiem, że chcesz działać w starym “dobrym” stylu php? Bez MVC?
pytanie tylko po co?[/quote]
Może chodzi o to, aby uruchomić sobie pojedynczy skrypt bez angażowania w to całej machiny railsów? [<- domysł ]
punkracy: dzieki, własnie o to mi chodzilo. nie bylem swiadom istnienia takich rzeczy jak eruby czy erubis. dzieki bardzo za pomoc.
a po co? jak zapewne wiekszosc fanow Ruby programowalem do tej pory miedzy innymi w PHP. poczytałem troche o Ruby i RoR i wszyscy polecaja w pierwszej kolejnosci zapoznanie sie z Ruby, a dopiero potem dosiadke na Railsy. Wiec tak robie. Chce sie nauczyc tego krok po kroku, a uwazam ze najlepsza metoda bedzie powtorzenie sciezki nauki PHP (od kodu zaszytego, przez Smartiego z OOP, az do framewokow).
umiejetnosc napisania takiego skryptu (i uruchomienia go:P ) jest zwiazana z tym co napisal bauer. chcac napisac prosty skrypt na wlasne potrzeby, nie chce ruszac Railsow, bo po co? a przy znalezionych przeze mnie przykladach, gdzie kod HTML byl generowany przez Ruby, kontrola layoutu strony jest niemozliwa.
Jeśli chcesz się nauczysz w pierwszej kolejności Rubiego to bardzo dobrze. Jednak nie musisz tego robić pisząc “kod Rubiego zaszyty w htmlu”. W ogóle możesz odciąć się od aplikacji internetowych.
Wydaje mi się to zbyteczne. Jeśli umiesz już OOP z php to teraz kwestia nauczenia się go w Rubym. Po co cofać się w czasie i rozwoju? I tak gwarantuję Ci, że nie będziesz tworzyć w przyszłości skryptów CGI Rubiego. Nawet jeśli railsy mogą wydawać się kobyłą to istnieją inne (lżejsze) frameworki, które mogą być dobrym poligonem doświadczalnym.