[poczatkujący] Ruby zaszyty w HTML?

Witam szanownych forumowiczów.

Szukam, szukam, szukam… i nie mogę odnaleźć informacji na temat w jaki sposób uruchomić skrypt składający się z HTML w którym wpleciony jest Ruby.

O ile z RoR jakoś sobie radzę, w tym przypadku natrafiłem na przeszkodę nie do przejścia. Proszę o pomoc.

Wyprzedzając ewentualne pytania napiszę, iż potrzebuje dwa skrypty:

1. Pętla od 0 do “n” z GET
  2. pobranie i wyświetlenie danych z bazy (proste zapytanie typu SELECT a, b, c FROM d)

Z góry uprzejmie dziękuję.

[EDIT]

Może doprecyzuję pytanie. Interesuje mnie głównie wplecenie kodu Ruby w HTML tak jak jest to możliwe w przypadku PHP, ASP czy JSP, natomiast jeżeli jest inna metoda pozwalająca wygenerować output w postaci HTML bez użycia Markaby to także mnie ona interesuje.

Skoro korzystasz z rails to przecież szablony rhtml to “html z zaszytym rubym” (zamiast “<?php ?>” masz “<%= %>”). W czym więc problem?

problem w tym, ze nie wiem jak to uruchomić bez kontrolera

Rozumiem, że chcesz działać w starym “dobrym” stylu php? Bez MVC?
Pierwsze trzy wyniki z google na hasło ruby cgi.
http://coolnamehere.com/geekery/ruby/web/cgi.html
http://www.hiveminds.co.uk/node/3189

pytanie tylko po co?

pozdrawiam

[quote=punkracy]Rozumiem, że chcesz działać w starym “dobrym” stylu php? Bez MVC?
pytanie tylko po co?[/quote]
Może chodzi o to, aby uruchomić sobie pojedynczy skrypt bez angażowania w to całej machiny railsów? [<- domysł ]

punkracy: dzieki, własnie o to mi chodzilo. nie bylem swiadom istnienia takich rzeczy jak eruby czy erubis. dzieki bardzo za pomoc.

a po co? jak zapewne wiekszosc fanow Ruby programowalem do tej pory miedzy innymi w PHP. poczytałem troche o Ruby i RoR i wszyscy polecaja w pierwszej kolejnosci zapoznanie sie z Ruby, a dopiero potem dosiadke na Railsy. Wiec tak robie. Chce sie nauczyc tego krok po kroku, a uwazam ze najlepsza metoda bedzie powtorzenie sciezki nauki PHP (od kodu zaszytego, przez Smartiego z OOP, az do framewokow).

umiejetnosc napisania takiego skryptu (i uruchomienia go:P ) jest zwiazana z tym co napisal bauer. chcac napisac prosty skrypt na wlasne potrzeby, nie chce ruszac Railsow, bo po co? a przy znalezionych przeze mnie przykladach, gdzie kod HTML byl generowany przez Ruby, kontrola layoutu strony jest niemozliwa.

wlasnie po to mi to bylo potrzebne.

dzieki raz jeszcze. Pozdrawiam

Jeśli chcesz się nauczysz w pierwszej kolejności Rubiego to bardzo dobrze. Jednak nie musisz tego robić pisząc “kod Rubiego zaszyty w htmlu”. W ogóle możesz odciąć się od aplikacji internetowych.

Wydaje mi się to zbyteczne. Jeśli umiesz już OOP z php to teraz kwestia nauczenia się go w Rubym. Po co cofać się w czasie i rozwoju? I tak gwarantuję Ci, że nie będziesz tworzyć w przyszłości skryptów CGI Rubiego. Nawet jeśli railsy mogą wydawać się kobyłą to istnieją inne (lżejsze) frameworki, które mogą być dobrym poligonem doświadczalnym.

Dwie biblioteki (a raczej klasy biblioteki standardowej), które Cię interesują:

• ERb (szablony .erb do generowania plików tekstowych, np. .html.erb)
  • CGI, wymienione przez Punkracego

radarek: doceolow che jak najbardziej korzystac z Railsow. moze masz faktycznie racje zeby pominac takie zabawy.