Poczatkujacy z Rails ... lekkie zalamanie

Generalnie chcialem zaczac pisac cos w RoRze. Sciagnalem sobie ladnie Netbeans z Rubym, Rubiego, RoRa itd.

Przeczytalem, ze w wersji 2.0.2 nie dziala scaffolding (tzn. dziala, ale jako plugin). No to wrocilem do 1.2.0.

Teraz owszem - metode scaffold wykrywa, ale dostaje komunikat:

[code] ArgumentError in StudentController#index

wrong number of arguments (1 for 0)

RAILS_ROOT: script/…/config/…[/code]
Generalnie juz nie wiem co zrobic, czego uzyc, zeby to jakos dzialalo.
Uzywam Kubuntu 7.10

Pozdrawiam i z gory dziekuje za pomoc

Gdybyś dorzucił stacktrace’a, definicje klas z app/model oraz definicje metody index w StudentController, to może będziemy w stanie pomóc. Bez tego nic wywnioskować się nie da.

Generalnie mam stworzony tylko pusty model student, a w kontrolerze student jedynie scafford :students

Opieralem sie na ksiazke Agile Devlopment with Rails.

A ode mnie pytanie to czy jak wróciłeś do wersji 1.2 (mam nadzieję że 1.2.5) to czy założyłeś projekt od nowa?

radarek - tak, zalozylem. Z gemsow wszystko wywalilem i zainstalowalem od nowa. Generalnie, nie wiem czy to cos z Kubuntu jest, czy co … Reszta rzeczy (laczenie z baza itd.) dziala poprawnie.

To literówka czy tak masz? Ma być scaffold a nie scafford.
Pokaż kod tego kontrolera.

class StudentController < ApplicationController scaffold :student end
Teraz po odpaleniu http://localhost:3000/student wywala mi :
No such file or directory - /tmp/mysql.sock

:confused:

Sprawdź czy działa serwer MySQL.

Jeśli tak, to zakomentuj linijkę socket: /tmp/mysqld.sock w pliku config/database.yml

Jeśli teraz się uruchomi poprawnie, to możesz ewentualnie zmienić tę ścieżkę na właściwą, ale różnica jest tylko w szybkości działania (przy developmencie nie ma to aż takiego znaczenia),

AvantR, to jeśli rails nie mogę Ci się połączyć z bazą to jak odpaliłeś migracje? (musisz mieć co najmniej tabelę “students” w bazie by zadziałały Ci migracje)

@radarek: Może baza była uruchomiona w czasie jednej sesji pracy z aplikacją, a po zrestartowaniu kompa nie została uruchomiona. Tak sobie tylko zgaduję :slight_smile:

apohllo: problem w tym, ze nie mam w ogole takiego parametru w database.yml

radarek - nie odpalalem migracji, baza danych byla stworzona wczesniej.