Hej,
jako że Merb powoli staje się killer-app, więc może by warto utworzyć osobne forum? Mam nadzieje, że takie forum pomoże wielu osobom przekonać się do Merba, tym bardziej, że znajomość Merba pomoże w dużym stopniu przenieść się na Rails3.
No ale po cholerę, skoro wersje rozwojowe obu frameworków stapiają się w jeden?
PS. Biorąc pod uwagę ilość tematów na tym forum dotyczących Merba, dołączam do wniosku Sławosza wniosek o założenie podforum Sinatry. Oraz podforum surowego rubiowego CGI (hej, ostatnio zrobiłem w tym niebanalną mikroaplikację!).
Ja teraz piszę w Merbie, bo jeszcze przynajmniej pół roku do rails 3, a chcę często gęsto korzystać ze slice’ów i partsów, ale też nie sądzę, żeby było na tyle dużo tematów, żeby się opłacało tworzyć nowe forum. Inna sprawa jest taka, że w polszy jednak jeszcze mało developerów używa merba, więc ja uderzam bezpośrednio na #merb, albo na grupę dyskusyjną merba ;]
Napewno przydala by sie mala re-organizacja tematow na forum.
Zarówno dokumentacja jak i wszystkie źródła wiedzy o merbie są w języku angielskim, więc ja zakładam, że każdy kto się za niego zabiera, zna angielski, dlatego pomocy może szukać (i szuka) na oficjalnej liście, ircu itp.
Druga sprawa jest taka, że znakomina większość osób zaczynających przygodę z merb’em, ma za sobą jakieś doświadczenia z rails’ami, więc jak problemy są, to raczej nie są one takie trywialne. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby ktoś wysyłał zapytanie o merba na to forum, ale skoro nie ma tu nawet podforum rails to po co i merb?
Akurat ostatnie zdanie jest trochę kosmiczne, bo CAŁE to forum dotyczy mniej lub bardziej railsów
Ja w każdym bądź razie nie będe nikogo karał za tworzenie topiców o merb. W sumie wystarczy tworzyć z tematem w formie:
[Merb] problem/zagadnienie