Podstawy Testowania - Książki?

Witam,

Jestem w trakcie pisania inzynierki w railsach i wlasnie doszedlem do rozdziału testowanie … czy ktos jest mi wstanie polecic jakas ksiązke w ktorej znajde ciekaiwie opisany rozdzial o testowaniu w railsach ? w miare mozliwosci ksiazka z polskim wydaniem ;] posiadam kilka ebookow i tutoriali w j angielskim ale chcialbym przeczytac cos po polsku.

Ogladajac tutki i czytajac ebooki zauwazylem ze testowanie w railsach to głównie TDD/BDD, gdzie testowanie rozpoczyna sie wraz z pisaniem aplikacji … ja jestem w o tyle gorszej sytuacji ze aplikacje mam napisana … a do pracy potrzebuje doslownie kilku przykladowych testów … za co wiec powinienem sie zabrac ? czy odrazu brac sie za Rspec ? Cucumbera czy inne Webraty ? :smiley: czy lepiej skupic sie na testach opisanych na guides.rubyonrails.org ?

W The Rails Way Obiego Fernandeza jest sporo o testowaniu.
Na którymś z RubyConf/RailsConf byla fajna prezentacja o shouldzie poszukaj na confreaks.com
Test:Unit, Shoulda, RSpec, Cucumber, Selenium, serio jest o czym pisać :slight_smile:
ostatnio o tej ksiazce mysle dla siebie http://jlaskowski.blogspot.com/2010/03/nie-ma-geniuszu-bez-ziarna-szalenstwa.html

Jedno i drugie.

Warto ogarnąć domyślny railsowy stos do testowania oparty o Test::Unit.
Natomiast zasadniczo teraz do testowania “się używa” (de facto standard) RSpeca i Cucumbera. Oba są nieźle opisane w “The RSpec Book” (wydawnictwo Pragmatic Programmers).

Tomash czytales The RSpec Book? Dobra jest, bez shitowego contentu?

http://www.pragprog.com/titles/achbd/the-rspec-book
Jako początkujący muszę stwierdzić, że dobra, jeszcze nie doczytałem do końca, ale wiele z niej wyniosłem.

Zależy co uznajesz za shitowy content. Jeśli znasz BDD, ogórka i Rspeca, to ta książka może Ci pomóc wycisnąć więcej i co najwyżej usystematyzuje wiedzę. Jeśli znasz te zagadnienia słabo, to jest świetna, bo jest wytłumaczony cykl wytwarzania oprogramowania. Na przykładzie tworzenia masterminda w czystym rubym, omawiane są przypadki użycia Rspeca i cucumbera.

Nie chcę kupic książki w której ponownie bedzie przyspieszony kurs Ruby od podstaw.

To w takim razie nie ma tam shitowego contentu. :slight_smile:

@seban: pod tym względem się nie zawiedziesz. Zobacz stronę pragprog(link wyżej),
3 rozdziały są do ściągnięcia - można zapoznać się przed zakupem.