Właśnie odpaliłem prawie ukończoną wersję (nie przejdzie mi przez palce wpisanie ‘beta’ ;)) serwisu pogodowego pod adresem http://www.pogodnie.pl
Napiszcie co o tym sądzicie i jeśli macie jakieś konstruktywne uwagi, to chętnie wezmę wszystkie pod uwagę.
Nigdy nie wierzę do końca w prognozy pogody, ale powiem, że mi się podoba. Raczej jako taki gadget, ale się podoba.
pozdrawiam
Czy w to wierzyć czy nie, to już inna sprawa. Najlepiej to traktować jako sugestię, która ma szansę się spełnić.
Jednak jak już ktoś korzysta, to ma przynajmniej zadatki na to, żeby w to wierzyć. A jeśli tak, to zakładam, że chceby żeby to było podane w strawnej i ładnej formie. Co właśnie staram się osiągnąć.
Polskie literki by sie przydały odruchowo każdy pisze kraków,białystok,poznań …
Po wpisaniu z polskimi literkami wyskakuje lista miast z całego świata co jest mylące
trzeba kliknac ctrl+f (domyslic sie ze nie ma polskich literek) wpisac Tarnow
pozdr
P.S a z ciekawosci skad bierzesz info pogodowe ? korzystasz z API jakiegoś serwisu ?
P.S.2 SORY zwracam honor dziala wyszukiwanie bez polskich liter ale nie dla wszystkich polskich miast
wlasnie ten nieszczęsny Tarnów nie działa …
Wszedłem. I co zobaczyłem? Że do najbliższej środy w Krakowie ciągle opady
A tak poważnie to zaskoczyły mnie 2 sprawy:
- w urlu jest najpierw akcja a potem kontroler: /show/city/…
- nie ma slugów dla miast: /show/city/123-krakow albo kraków
To drugie w kontekście SEO - jest taki plugin: acts_as_sluggable, który załatwia sprawę “prawie” od ręki (trzeba się zastanowić co zrobić ze znakami diakrytycznymi)
To co bym jeszcze dodał to live search i być może wyszukiwanie przez państwo - nie każdy musi znać akurat nazwę stolicy Azerbejdżanu, a być może chce wiedzieć jaka tam jest pogoda.
R~,
W miarę jak będzie przybywać miast, wszystkie będą z polskimi znakami. Możesz np. sprawdzić Tarnów
Info jest z Weatherbug API.
apohllo,
- show to kontroler, a city to akcja.
- kończę już pisać funkcjonalność, gdzie miasta będą wyświetlane jako pogodnie.pl/Warszawa itp. Bez polskich znaków, bo te w sumie działają, ale się straszliwie rozjeżdżają i są nieczytelne. W kontekście SEO więc takie rozwiązanie będzie nawet lepsze, niż /show/city/1234-Wroclaw.
Właśnie sprawdziłem wyszukiwanie przez państwo, ale wyszukuje jednak tylko po miastach A z drugiej strony dowiedziałem się, że w Stanach są 3 miasta o nazwie “Poland”
Wyszukiwania przez państwa jednak nie przewiduję. Zakładam, że jak ktoś chce wiedzieć jaka jest gdzieś pogoda, to przynajmniej wie jak to “gdzieś” się nazywa.
Dzięki za opinie.
To jeszcze jedna mała uwaga odnośnie SEO - chyba lepiej będzie zrobić pogodnie.pl/pogoda/Warszawa
A co do polskich znaków to sam się nad tym zastanawiam. Skoro nazwy domen mogą zawierać znaki diakrytyczne, to przypuszczalnie niedługo przeglądarki zamiast wyświetlać w pasku %xyz%yyy będą wyświetlać właściwe znaki.
Zwróć uwagę, że Google nie łapie /miasto/krakow na zapytanie kraków, ale /miasto/kraków już tak (i wyświetla to bez procentów). Możesz to sprawdzić wpisując: “antykwariaty kraków” - 2 wynik (pomijając sponsorowane) to mój serwis
U mnie końcówka drugiego wyniku jest taka:
…/antykwariaty/9-krakow
I nie widzę tu żadnych polskich liter.
Na razie się będę trzymał wersji bez polskich liter, żeby to w miarę wyglądało.
Bo jednak ładniejsze jest
pogodnie.pl/Krakow
niż
pogodnie.pl/Krak%F3w
A już na pewno wolę
pogodnie.pl/Lodz
niz
pogodnie.pl/%C5%81%C3%B3d%C5%BA
Nawet jeśli Google to wyświetli jako ‘Łódź’, to nie chcę, żeby takie adresy były przed oczami ludzi używających tego serwisu.