Poszukuję aktualnych artykułów lub opinii bardziej doświadczonych programistów, na temat polecanych gemów i pluginów. Co jest w Waszym niezbędniku przy zaczynaniu projektu?
Póki co poznałem dwa bardzo przyjemne pluginy: Globalize2 - internacjonalizacja Paperclip - załączanie plików dla modelu (z góry określona ilość)
dlaczego z góry określona ilość? robisz model has_many :attachments i masz nieograniczoną ilość
tagi: AATOS
logowanie- w zależności co masz na myśli: authlogic lub acl9/cancan (testuje obydwa i mam mieszane uczucia, nie wiem jeszcze co wybrac )
edytor wysiwyg - wg. mnie wstawianie czegoś takiego do gema jest zbrodnią przeciwko ludzkości. Od tego jest JS
załączanie dowolnej ilości plików - jw
wyszukiwarka - searchlogic
system komentarzy - był do tego fajny gem, ale nie pamiętam nazwy
paginacji - mislav will paginate -jedyny słuszny
testy - schoulda mocha
komentarze - disqs
Wyszukiwarka - zależy co masz na myśli. Jeżeli masz “artykuły” i chcesz przeszukiwać ich treść, to rozważ thinking sphinx.
Inherited resources ukrywa 90% implementacji przez co:
osoba zielona w railsach się nie nauczy jak poprawnie pisać kontrolery
może być ciężej wyłapać błędy (cały kod jest magicznie poukrywany, jak ktoś nie wie na jakiej zasadzie to działa, to nie poradzi sobie z debugowaniem)
Nie mówię, żeby nie używać tego pluginu, sam używam inherited_resources i resource_controller (w zależności od projektu), ale dla początkującego lepiej będzie zacząć od pisania tego ręcznie.