Polska Planeta Debiana

Słowem wstępu:

Ubuntu ma swoją Planetę, czemu zatem Debian nie ma mieć polskiego odpowiednika Planet Debian?

Trochę pracy i oto przedstawiam Wam: agregat polskich blogów o tematyce okołolinuksowej, z naciskiem na Debiana.

PlanetaDebiana.pl
Blip: ^PlanetaDebiana

Jesteś bloggerem? Piszesz o Debianie? Chcesz zwiększyć oglądalność swojego bloga (a kto nie chce)? Napisz…

PS: Wykopujcie! :wink:

Technicznie

Prosty serwis napisany z pomocą gemów FeedZirra (parsowanie rss) i Whenever (cron). Kod dostępny na githubie: http://github.com/sebcioz/DebianPlanet. Gdyby ktoś miał wolną chwilę i mógł zerknąć na kod, wytknąć błędy, doradzić byłbym bardzo wdzięczny.

Tymczasowo wszystko działa na najtańszym VPSie (128MiB ramu gwarantowane): 2*mongrel + postgres. Nie jest źle, nawet wytrzymało “wykop effect” - 5k wizyt w pierwszym dniu. Na szczęście sponsor sam się znalazł, jest gotów postawić mod_rails + REE na jakieś lepszej maszynie.

Na razie brak testów. W sumie to nawet nie wiem co tu by można testować i jak. RSS’y, ochrona przed duplikatami? Ogólnie nie widzę na razie większego sensu ;).

Pomysł fajny, mnie się podoba.

Ja już dodałem subskrypcję, a skoro pojawił się już kod, to chętnie zerknę.

I sa jakies uwagi dotyczace samego serwisu/kodu zrodlowego?

Nie wiem czy ja to dobrze rozumuje, ale jeżeli jestem na stronie głównej i widzę aktualne wpisy to jeżeli chce zobaczyć poprzednie wpisy to klikam ‘poprzednie’. Natomiast na stronie jest ‘następne’.
Natomiast później pojawi się link ‘poprzednie’, który w zasadzie prowadzi co aktualnych.

Bo ty patrzysz na to chronologicznie, a ja jak na książkę. Następna strona to następna, poprzednia to poprzednia. Tak nawet domyślnie jest w plugin-ie will_paginate.

Dlatego lepiej nazywać to starsze/nowsze niż poprzednia/następna.