Polskie literki i problem z testem w rspec

Mam drobny problem z polskimi literkami.
Robię proste testy w rspec+capybara, mam taki przypadek:

it {should have_link('Zarejestruj się', href: new_user_path)}

Niestety ta linijka daje mi błąd, jeżeli zamiast się dam sie, błąd znika i wszytsko idzie jak należy.
Błąd jest taki:

/home/marcin/public_html/projekt/spec/requests/users_spec.rb:50: invalid multibyte char (US-ASCII) /home/marcin/public_html/projekt/spec/requests/users_spec.rb:50: syntax error, unexpected $end, expecting ')' it {should have_link('Zarejestruj się', href: new_user_path)}
Będę wdzięczny za pomoc.

Do zamknięcia, znalazłem roziwiązanie, na początku pliku trzeba wrzucić: # encoding: UTF-8

To jest tylko jedno rozwiązanie i nie jest ono szczerze mówiąc najlepsze. Tak rozwiązujesz tylko część problemu - nie wyskakuje Ci błąd.

Dobra techniką jest trzymanie wszystkich takich tekstów w plikach tłumaczeń. Ma to kilka zalet:

1. Jeśli kiedyś będziesz chciał tłumaczyć aplikację, to będziesz miał o wiele mniej pracy
  2. Pozwala na trzymanie w testach tylko ścieżek do tłumaczeń w plikach yml, np. I18n.t(‘users.new.register’) - jeśli zmienisz teraz w pliku yml z “Zarejestruj się” na np. “Rejesracja”, to test dalej będzie przechodził,
  3. Nie ma szans, żeby gdziekolwiek wyskoczył taki błąd, bo wszystkie znaki narodowe mogą się pojawić tylko i wyłącznie w jednym pliku,

Podbijam. Zaoszczędzisz sobie masę pracy na przyszłość.

Ok, dzięki. Przejrzę sobie ten guide http://guides.rubyonrails.org/i18n.html