Pomoc instalacji gemu :)

Cześć!
Pomożecie mi w zainstalowaniu gemu https://github.com/jongilbraith/simple-private-messages ?
A no i odrazu mnie nie skrzyczcie bo programuję na windows 7 a do programowania w Rubym używam JetBrains RubyMine 4.0.2. Więc tak, za pomocą tejże podanej komendy przez autora na windzie tak nie ściągnę i nie podam gemu w wersji 0.0.0. Pobrałem repozytorium za pomocą komendy git

git remote add origin https://github.com/jongilbraith/simple-private-messages.git git pull origin master
I próbuję zainstalować tegoż gema przez bundle install
I dostaję odzew że [quote]Could not locate Gemfile.[/quote]
Na początku jest napisane że należy wpisać tą wersję 0.0.0 do Gemfile ale nie wiem do jakiego. Mam utworzyć w tym folderze od private-messeges plik gemfile? A co powinienem do niego wpisać?
Pierwsza instalacja gemu, rubymine powinien pomagać(ma jakąś listę 2000 gemów z gems.github.com ale tego gemu akurat nie ma, a dodanie ręcznego repozytorium nic nie pomaga.)

Ech to zupełne podstawy, powinieneś zacząć od jakiegoś tutka najprostszego. Zakładam że masz projekt w Rails 3 utworzony, wtedy w katalogu aplikacji masz od razu plik Gemfile. dodajesz w nim linie tą co na stronie w repo zaleca:

gem ‘simple-private-messages’, ‘0.0.0’, :git => ‘git://github.com/jongilbraith/simple-private-messages.git’

i lecisz dalej według opisu i tyle.

Wyglada to tak troche jakbyś nawet jeszcze nowego projektu nie utworzył? Czy tak?

PS Jakiś projekt na zaliczenie?

Będąc w katalogu projektu możesz wpisać komendę

bundle init

Aby stworzyć Gemfile.

Ale właściwie do czego Ci ten gem? Strasznie on stary, pewnie dałoby się znaleźć lepsze odpowiedniki.
Jeśli dopiero zaczynasz, powinieneś coś takiego napisać samemu raczej, tak dla ćwiczeń. : )
Dobra strona na początek: guides.rails.info

Jako podpowiedź: model Message z relacją has_many do User, through UserMessage (tutaj może być też jakiś inny dodatkowy model) i

Gdyby ktoś chciał jeszcze zobaczyć ten gem w 1 poście, ten link jest zły, bo ma spację na końcu, tutaj jest poprawny:
https://github.com/jongilbraith/simple-private-messages

EDIT: D’oh, tak to jest jak się zostawia otwarte pisanie postu i idzie się robić coś innego… Właściwie powtórzyłem to co @gotar, sorry : )

Tak,jest to pierwszy projekt. Innych odpowiedników nie znalazłem oprócz tego właśnie tu:)Ale udało się zainstalować tegoż gem-a. Coś do przodu.
Może udało by mi się to napisać samemu ale nie wierzę w takie swoje zdolności, choć jakieś pojęcie o bazach mam ale to nie wystarczy :slight_smile: Odbiegam od tematu.
Nie znam rubiego, ale wiem że co aktualizację coś się zmienia i nie wszystkie komendy/funkcje są czasami aktualne. I tutaj jest pierwszy przypadek :slight_smile: @message = Message.find(:first, :conditions => ["messages.id = ? AND (sender_id = ? OR recipient_id = ?)", id, @user, @user]
A problemem jest to że od 3.0 nie używa się find:first. Czym tą składnie by zastąpić?

I takie rzeczy właśnie mnie odrzucają od RoR :slight_smile: Co by jeszcze, a do czego służą te foldery Test? Co się stanie jak podmienię foldery z mojego projektu z tym od gemu i jak uruchomić taki test?

Jak mówiłem to zupełne początki o podstawy wieć było to już mase razy wałkowane, poszukaj wątku jak zacząć. Tam masz mase linków. Bez tego tylko czas marnujesz.

To się biorę za podstawy :slight_smile: