Cześć!
Pomożecie mi w zainstalowaniu gemu https://github.com/jongilbraith/simple-private-messages ?
A no i odrazu mnie nie skrzyczcie bo programuję na windows 7 a do programowania w Rubym używam JetBrains RubyMine 4.0.2. Więc tak, za pomocą tejże podanej komendy przez autora na windzie tak nie ściągnę i nie podam gemu w wersji 0.0.0. Pobrałem repozytorium za pomocą komendy git
git remote add origin https://github.com/jongilbraith/simple-private-messages.git
git pull origin master
I próbuję zainstalować tegoż gema przez bundle install
I dostaję odzew że [quote]Could not locate Gemfile.[/quote]
Na początku jest napisane że należy wpisać tą wersję 0.0.0 do Gemfile ale nie wiem do jakiego. Mam utworzyć w tym folderze od private-messeges plik gemfile? A co powinienem do niego wpisać?
Pierwsza instalacja gemu, rubymine powinien pomagać(ma jakąś listę 2000 gemów z gems.github.com ale tego gemu akurat nie ma, a dodanie ręcznego repozytorium nic nie pomaga.)
Ech to zupełne podstawy, powinieneś zacząć od jakiegoś tutka najprostszego. Zakładam że masz projekt w Rails 3 utworzony, wtedy w katalogu aplikacji masz od razu plik Gemfile. dodajesz w nim linie tą co na stronie w repo zaleca:
Ale właściwie do czego Ci ten gem? Strasznie on stary, pewnie dałoby się znaleźć lepsze odpowiedniki.
Jeśli dopiero zaczynasz, powinieneś coś takiego napisać samemu raczej, tak dla ćwiczeń. : )
Dobra strona na początek: guides.rails.info
Jako podpowiedź: model Message z relacją has_many do User, through UserMessage (tutaj może być też jakiś inny dodatkowy model) i
Tak,jest to pierwszy projekt. Innych odpowiedników nie znalazłem oprócz tego właśnie tu:)Ale udało się zainstalować tegoż gem-a. Coś do przodu.
Może udało by mi się to napisać samemu ale nie wierzę w takie swoje zdolności, choć jakieś pojęcie o bazach mam ale to nie wystarczy Odbiegam od tematu.
Nie znam rubiego, ale wiem że co aktualizację coś się zmienia i nie wszystkie komendy/funkcje są czasami aktualne. I tutaj jest pierwszy przypadek @message = Message.find(:first, :conditions => ["messages.id = ? AND (sender_id = ? OR recipient_id = ?)", id, @user, @user]
A problemem jest to że od 3.0 nie używa się find:first. Czym tą składnie by zastąpić?
I takie rzeczy właśnie mnie odrzucają od RoR Co by jeszcze, a do czego służą te foldery Test? Co się stanie jak podmienię foldery z mojego projektu z tym od gemu i jak uruchomić taki test?
Jak mówiłem to zupełne początki o podstawy wieć było to już mase razy wałkowane, poszukaj wątku jak zacząć. Tam masz mase linków. Bez tego tylko czas marnujesz.