Pomoc z prostym projektem w Ruby

Witam, znalazłby się ktoś kto z chęcią chciałby pomóc dokończyć projekt w Ruby ?;> Nic skomplikowanego tylko utknąłem w martwym punkcie a mam 2 dni na dokończenie tego :slight_smile: A pewnie wystarczy napisać kilka linijek…
Przesiedziałem wiele godzin na forach, tutorialach i troszkę zrobiłem ale teraz już całkowicie wymiękam, nigdy nie miałem z tym do czynienia a tak zostało narzucone że projekt musi być w Ruby :wink:
Proszę serdecznie kogoś o pomoc

1. Opisz projekt
  2. Wklej link do repozytorium

Czy to ten projekt w którym są Poradnias.all? :slight_smile:

2 Likes

uczelnia: PJWSTK
email studenta: al.miksa@gmail.com :stuck_out_tongue:

Ciekawe czy prowadzący odwiedza to forum :wink:
Ech Ci dzisiejsi studenci, nawet kombinować porządnie nie umieją.

4 Likes

Początkowo myślałem, że to student od @apohllo, ale on chyba na AGH wykłada.

jestem w desperacji ;d

Ćwiczenia 1 i 2 zrobisz po przeczytaniu kursu na browsehappy,
ćwiczenie 3 po przerobieniu TryRuby, a ostatnie po przeczytaniu wstępu do RoR. 2 dni to aż za dużo czasu żeby poradzić sobie z tymi zadaniami.

1 Like

bede walczyl, dzieki !

(…) Kontroler nazywający się Osoby, udostępniający (…)

Zamiast Osoby nazwij kontroler jakimś angielskim odpowiednikiem.

Wracając do mojego pytania pomógłby mi ktoś ?;> Chodzi w jednym miejscu o pomoc z dodaniem do bazy a w drugim o sprawdzenie czy wizyta w takim terminie i dla takiego lekarza jest w bazie i dodanie nowej :slight_smile: Podesłałbym komuś spakowany projekt gdzieś na pocztę czy coś :slight_smile:

jakim cudem przez tyle czasu nie udało Ci się tego zrobić? serio liczysz, że ktoś ci wyśle gotowca na maila i to jeszcze za darmo?

Już przygotowuje przelew… Wystarczyło przeczytać co napisałem, że w 2 miejscach potrzebuję tylko pomocy, poza tym nie masz pojęcia ile zrobiłem i ile miałem na to czasu :slight_smile: A na tym forum niestety nie można znaleźć pomocy…

Zajrzyj na dział zielona szkoła. Żeby dostać jakąkolwiek pomoc musisz ułatwić nam chęć pomocy Tobie, czyli dodaj kod do repozytorium albo dodaj post z fragmentem kodu z którym masz problem. Jeżeli chcesz, żeby ktoś projekt zrobił za Ciebie, to dodaj ogłoszenie do działu praca, razem z proponowanym wynagrodzeniem. Użytkownicy tego forum chętnie pomogą, jeżeli wykażesz jakiekolwiek zaangażowanie (nikt nie chce być frajerem).

1 Like

Otóż mam taki formularz :

Formularz:

<%= form_for refferal_path, url: {action: "create"} do |f| %>
<%= f.label :rodzaj_badania %>
<%= f.text_field :rodzaj_badania, placeholder: "Podaj jakie badanie ma byc wykonane", size: 35 %>
<%= f.label :ilosc_badan %>
<%= f.number_field :ilosc_badan, placeholder: "Wpisz ilosc badan" %>
<%= f.label :opis %>
<%= f.text_field :opis, placeholder: "Podaj krótki opis dla pracownika rejestracji/laboratorium", size: 50%>
<%= f.label :data %>
<%= f.datetime_select :data, placeholder: "Podaj termin badania" %>
<%= f.submit "Utwórz skierowanie" %>
Chcę zapisać do talbeli ze skierowaniami (refferals) dane z formularza oraz poprzednio zachowane w sesji id_doctor, id_clinic oraz id_patient i nie mam pojęcia jak mam to zrobić:( Przeszukałem juz naprawde wiele różnych stron itd i nie rozumiem tego..

Zmieniłem na
<%= form_for refferal_path, url: {action: “create”} do |f| %>

<%= f.label :rodzaj_badania %>
<%= f.text_field :rodzaj_badania, placeholder: "Podaj jakie badanie ma byc wykonane", size: 35 %>
<%= f.label :ilosc_badan %>
<%= f.number_field :ilosc_badan, placeholder: "Wpisz ilosc badan" %>
<%= f.label :opis %>
<%= f.text_field :opis, placeholder: "Podaj krótki opis dla pracownika rejestracji/laboratorium", size: 50%>
<%= f.label :data %>
<%= f.datetime_select :data, placeholder: "Podaj termin badania" %>
<%f.hidden_field :id_lekarza, :value => Doctor.find(session[:current_doctor_id]).id%>
<%f.hidden_field :id_pacjenta, :value => Patient.find(session[:current_patient_id]).id %>
<%f.hidden_field :id_poradni, :value => @clinic.id%>
<%= f.submit "Utwórz skierowanie" %>
<% end %> Lecz jak zmienić to aby dodawało do bazy te dane bo tak się niestety nie dzieje ;)

A czy w akcji create podajesz jako parametry dane z tego formularza? :smile:

Po co Ci to:

skoro ten kod zwróci to samo co session[:current_doctor_id]?

Przed hidden_field nie masz znaku równości, więc te pola nie są renderowane w formularzu.

Pokaż kod kontrolera, może tam nie przekazujesz odpowiednich parametrów do zapisu do bazy

PS. pls, formatuj kod jak go wklejasz na forum (używaj ``` do rozpoczęcia i zakończenia formatowania)

Robienie za kogoś projektu uczelnianego to nie pomoc tylko wyrządzanie krzywdy.

3 Likes

Moi studenci wiedzą, że czytam to forum, a poza tym wiedzą, że mogą przyjść na konsultacje, na których znacznie szybciej znajdą odpowiedź na proste pytania niż na forum (przy bardziej skomplikowanych czasami odsyłam ich do SO albo do tego forum). BTW pracuję na UJ.

Pytanie do @Theollo : czy prowadzący zabronił przychodzić na konsultacje? Nie podał ich terminu? Nie pojawiał się na nich? A może po prostu prościej odłożyć wszystko na ostatnią chwilę i teraz szukać ratunku na forum?

Nauka na przyszłość - nauczyciele akademiccy nie gryzą, ale zwykle wymagają przynajmniej minimalnego zaangażowania ze strony studentów. Np. w formie uczestnictwa w konsultacjach.

Różnie z tym bywa :disappointed_relieved: