Pomysły na serwis, czyli nie bądź psem ogrodnika

Hej,
w ciągu ostatnich 2 dni powstały notki o pomysłach:
http://www.webstop.pl/2008/09/16/twoj-pomysl-na-startup-jest-warty-1250-zl-z-vat
http://netto.blox.pl/2008/09/nie-badz-psem-ogrodnika.html
WIększość z nas wie, jak ciężko jest pociągnąć własny projekt. Praca, studia, dom skutecznie uniemożliwiają sprawne działania. Dobrych, niewykorzystanych pomysłów jest jeszcze multum.

Może choć część z Was byłaby zainteresowana wspólnym napisaniem jakiegoś serwisu? Zdaję sobie sprawę, że takie inicjatywy często marnie kończą, jednak, czemu by nie spróbować? Można wybrać jakiś pomysł z blogu netta (jak się coś fajnego pojawi), można przejrzeć i przemyśleć co by się dało przenieść na rynek polski z Techcrunch50 ( http://www.techcrunch50.com/2008/conference/ ), oczywiście nie kopiując bezmyslnie, ale dostosowywując do naszego internetowego grajdołka. Wreszcie możemy na coś własnego wpaść

Już kiedyś na forum była idea pisania skryptu forum, umarło śmiercią naturalną. Było wtedy znacznie mniej osób znających railsy, no i forum nie jest bardzo ciekawym tematem. Myślę, że pisanie serwisu, dla jakiejś grupy docelowej, jest znacznie fajniejsze.
Myślę, że jeden serwis moze pisać 5-10 osób, po minimum 4 godziny tygodniowo. Jestem pewien, że każdy tyle wygospodaruje. A duża liczba piszących (mimo, że może nieco przeszkadzać) gwarantuje, że prace będą jakoś szły do przodu i wyniki będą zachęcały do dalszego tworzenia. Na początku mozna popisać trochę więcej, by była jakaś wersja beta i cieszyła twórców działaniem użytkowników i feedbackiem, co wpłynie pozytywnie na nasza motywację.

Najlepszy byłby dość spory serwis, by było coś do roboty dla większej ilości osób. Może jakiś mashup, by można wykorzystać content z flickra, youtube i wielu innych, używając różnorakiego API.
Zaznaczam, że nie chcę robić coś bezsensownego, myślę, że spokojnie można wpaść na jakiś ciekawy pomysł.

Wtedy rozpisze się user story i można zaczać działać. Korzystając z systemu do ticketowania unikniemy konfliktów.
Dodatkowo, będziemy mogli nawzajem sprawdzać i opiniować kod innych, co może nas wiele nauczyć

hej
ja jestem za stworzeniem takiego projektu. Mam nadzieje ze cos sie z tego urodzi, wprawdzie od niedawna grzebie w railsach lecz z przyjemnoscia (no chyba ze trzeba miec juz jakies doswiadczenie w ror) sie po(d)ucze na zywym organizmie :slight_smile:

pozdr.
L.

Powiem tak, w wakacje zastanawiałem się nad pracą ale studia zwyciężyły, ponad to mam warunek teraz tak więc w tym semestrze o pracy nie ma mowy, musi poczekać do następnego sema ,… i tu tak sobie ostatnio myślałem, że mimo, że jestem w trakcie pisania własnego projektu to bym sobie spróbował pracy w grupie bo mimo, że bawię się w to już prawie rok to nie miałem bardzo szansy popracować nad czymś w grupie, po za tym nie miałem jeszcze do czynienia z systemami kontroli wersji i też bym chętnie spróbował coś posklejać zanim zaczne szukać roboty tak bez doświadczenia ^^…

tak więc jak znajdzie się parę osób i uda się to w miarę porządnie zorganizować ( tak myślę niech się znajdą ze 3 dobrze zaangażowane osoby bo na więcej to szczerze to nie liczę ) to ja jestem chętny i myślę że mogłoby coś z tego wyjść ^^

świetnie :slight_smile:

pozdr.
L.

Na razie na netto nie pojawił się ciekawy projekt.
Macie jakies pomysły?

ja proponuje jeszcze troche poczekac, bo moze cos sie fajnego trafic, no chyba ze ktos ma jakis super pomysl

pozdr.
L.

Ustaliliśmy tak:
Piszemy serwis (oczywiście społecznościowy) dla osób, które interesują się różnorakimi środkami transportu. Temat banalny, ale jest ciekawy pod względem programistycznym, oczywiście, nie dla zaawansowanych :wink:
Są na razie 2 osoby + anioł stróż. Będzie on odpowiadał za czystość kodu, doradzi architektonicznie, zrecenzuje kod, zaproponuje inne, lepsze rozwiązanie.
Technologie itp, które chcemy użyć:
Merb :stuck_out_tongue: (prawdopodobnie DataMapper)
jQuery
BDD
Capistrano
Git

Nigdzie nie będziemy sie spieszyć, zależy nam przedewszystkim na pięknym kodzie i dobrej architekturze.
Jeśli ktoś jest chętny nauczenia się czegoś nowego, i dysponuje powiedzmy 5+ godzinami w tygodniu, zapraszamy do współpracy. Myślę, że 2 dodatkowe osoby spokojnie dostaną jakieś fajne tickety.

Chcemy tez stworzyć fajne miejsce dla osób, które interesują sie środkami transportu, ważne jest, by stworzyć coś użytecznego.

Dodatkowo, na pewno forum i galerie chcemy rozwiązać jako merb-slices -głównie stąd merb :]

Merb, jQuery, Git… nie no fajnie, nauka od zera ale przynajmniej jakaś motywacja może będzie ,… ^^

Wczoraj sobie poczytałem o merbie. Najważniejsze, są porty dla AttachmentFu oraz kilka pluginów do autentykacji. Nie sądze, by były problemy z przejściem z Railsów na Merba. A jQuery (względnie prototype) i Gita i tak powinno się znać.
Jeśli ktoś jest jeszcze zainteresowany proszę o maila na slawosz@gmail.com

Czemu oczywiście społecznościowy?

Bo trzeba zrobić startup!

sbl, seban:

Wiem, że serwisy społecznościowe są już, że tak powiem, nieco przejrzałe i niektórzy mogą mieć uczulenie na dźwięk tych słów, ale IMHO pisząc serwis open source łatwiej jest taki temat ugryźć. Wystarczy napisać, wypuścić i ludzie mogą korzystać. Wyobrażacie sobie jakoś wypuszczenie serwisu z modelem “redakcyjnym”? Albo w ogóle macie jakiś lepszy pomysł?

Poza tym, jeśli ktoś pisze coś więcej niż CMS lub CRM w pracy to jest na ogół społecznościówka.

Temat uległ drobnej zmianie, mianowicie serwis jest dla miłośników transportu szynowego
A tutaj jest założony projekt:
http://code.google.com/p/transport20/

Cały czas szukamy zainteresowanych :slight_smile:

A jest już jakiś kod, który można ściągnąć?

Nie, na razie chcemy rozplanować klasy i metody dla modeli oraz kontrolery (chciałbym zrobić restfull).
Myślę, że jest to dobre podejście -dzięki temu będzie można się skupić na pisaniu, nie martwiąc się o szczególy implementacyjne. Planowanie to cenna umiejętność :wink:

Wszystko jest na bierząco na wiki.

Bzdura :wink:

Autoryzację macie już chłopaki opanowaną? Znam jeden railsowy serwis żeglarski, w którym do dziś zmieniając numerek w URLu można edytować profile innych użytkowników :wink:

To już wiem, dlaczego nie mogłem się zalogować :stuck_out_tongue:

Trzeba będzie takie rzeczy uwzględniać, właśnie po to jest ten projekt. O niebo łatwiej człowiek się uczy, gdy pracuje wraz z nim kilka osób.
Może w wolnych chwilach chciałbyś pomóc recenzując kod, lub poprawiając planowaną architekturę?

Nie chce nikogo odstraszyc, bo dobrze jest miec wlasna inicjatywe, ale wezcie pod uwage:

Kazde przedsiewziecie generuje koszt jesli nie explicit (wlozona wlasna kasa np. na hosting) to implicit (czyli wasz czas i ile moglibyscie zarobic poswiecajac go na cos innego). To nie jest tak, ze Railsy powstaly z czyjejs dobroci serca - to narzedzie do zarabiania pieniedzy - ksiazki, screencasty, support, eksperci, itp. Takie spolecznosciowki to dosyc typowe zagadnienie wiec nie liczcie, ze wasza wiedza w zakresie “Computer Science” (w sensie hardkorowym :slight_smile: ) jakos specjalnie wzrosnie. Tak samo zadnej wiedzy z szeroko pojetej technologii Enterprisey tez nie poznacie, a takowa moglaby byc perelka w waszym CV (oczywiscie brr… jesli ktos widzi siebie w KORPORACJI - ja osobiscie nie)

Na poczatek polecam ksiazke “Getting Real”.

@slawosz

“Nigdzie nie bedziemy sie spieszyc, zależy nam przedewszystkim na pięknym kodzie i dobrej architekturze”
Czas jest b. waznym czynnikiem, m. in. dlatego powstalo cos takiego jak Rails. Architektura - dobrze jest wiedziec czego sie chce, znac i stosowac ogolne zastady projektowania, ale nie ma sensu przeinzynierowac sprawy na samym poczatku. Zwlaszcza, ze na poczatku istienia projektu czlowiek nie uswadamia sobie nawet polowy co jest potrzebne a co nie - to weryfikuja uzytkownicy systemu a nie programisci. Piekny kod to sprawa subiektywna - na tej samej zasadzie mozna powiedziec, ze python jest piekniejszy od ruby i vice versa, a niektorzy i tak wola jave.

Stworzcie jak najszybciej dzialajacy prototyp aplikacji. Zobaczcie czy jest zainteresowanie, jakie sa mozliwosci finansowania przedsiewziecia i ile mozna na nim zarabiac. Ludzie wola pracowac za pieniadze a nie dla idei. Inaczej developerzy wykrusza sie bo kazdy bedzie mial to co chcial, czyli wzmianke w CV dzieki kt. dostanie prace i caly projekt upadnie. Jak myslicie, ze zawsze beda nowi do kontynuowania projektu to Brook’s Law: “adding manpower to a late software project makes it later” - czyli mozecie nie wyjsc nigdy z betty. Jak nie bedziecie sie spieszyc to zostaniecie wyoutowani przez ludzi mniej dbajacych o piekno kodu i architekture, a bardziej o wymierne efekty ich przedsiewziecia.

I tak zycze powodzenia. A powyzsze m.in na podstawie moich popelnionych w zyciu bledow :slight_smile:

Z tego co zauważyłem to bardziej chodzi tutaj o naukę, a nie chęć zrobienia z tego dochodowego przedsięwzięcia.

Tomash:
W takiej sytuacji nawet nie potrzeba autoryzacji :wink: Wystarczy current_user zamiast id wstawić :slight_smile: