Portfolio na początek

Witam :slight_smile:

Znudziła mi się praca przy PHP :stuck_out_tongue: Railsy powoli poznaję, ale widzę, że trzeba zmienić gałąź, na której siedzę :wink:

Mam do was może dziwne pytanie, ale jaki projekt by trzeba opracować, na czym najlepiej się skupić, żeby w miarę szybko znaleźć chociaż podstawową pracę przy RoR?

Ja mam takie podejście, jak się ktoś pyta jak się nauczyć railsów, w tym przypadku podobnie to zadziała (od najłatwiejszego), w nawiasach minimum:

• lista todo (1 model)
  • blog (2 modele, relacje)
  • forum (3 modele, relacje, obsluga użytkowników)
  • stronka (>3 modele relacje, obsługa użytkowników, upload plików)
  • portal (różne poziomy dostępu, skomplikowane role, … co tylko się da i się wymyśli, optymalizacja, cache … )

dodajesz po kolej: autoryzacje, autentykację, no i TESTY.

Jak napiszesz kilka takich projektów to poznasz większość używanych gemów, technik i co tam trzeba, wystarczy by zatrudnić się jako programista ROR. No ale to może napisze ci ktoś inny coś jeszcze

A i pierw się w ogóle zorientuj cz yw twoim mieście okolicy będzie praca w RoR bo to nie jest takie pewne ;]

Jeśli masz doświadczenie w webdevelopmencie, to sporo firm zatrudnia praktykantów / stażystów. Ewentualnie wchodzisz jako front-end (html, css, javascript – zwłaszcza jeśli masz dobrą, mocną znajomość tego ostatniego) i powoli poznajesz Railsy “od przodu”.

wszystko zależy jak dobrze php znasz.
Jeśli Twoja znajomość ogranicza się do zaliczenia laborek z php i napisania paru stronek w spaghetti code, to jesteś w gorszym miejscu, niż gdybyś zaczynał jako zupełny świeżak.
Jeśli ogarniasz mvc, korzystałeś z jakiegokolwiek frameworka, to wymyśl sobie jakiś projekt(myśl jako o projekcie do napisania w php), który byłby “trudny”(w sensie: w miarę dużo pisania) - i zacznij go robić w railsach. Zrób sobie jakiś projekcik wykorzystujący uwierzytelnianie, autoryzację, upload grafiki(+tworzenie miniaturek) - do tego jakieś proste artykuły i komentarze(poćwiczysz relacje na nich) + eksport do xml/json (respondery). Następnie wejdź do świata testów, a nic już nie będzie takie jak kiedyś :wink: