postgreSQL bez uproszeczeń

Witam!

Mam napisać na zaliczenie projekt aplikacji bazodnowej… a ze jestem ambitny wybrałem RoR zamiast PHP…

Zanim zacznę się wdrażać w temat mam tylko takie głupie pytanko: Czy w RoR można z łatwością pisać aplikację webową nie korzystać z uproszczeń (migracji czy czegoś w podobie) a bezpośrednio wklepywać pełne kody SQL??

Można, ale po co?

Żeby zaliczyć projekt z baz danych :wink:

Co do pytania - zwykle strukturę danych lepiej przygotować “ręcznie”, ale trzymając się konwencji AR. Migracje AR, choć są fajne i całkiem wygodne do prostych rzeczy, to zbyt wiele funkcji mają uproszczone - brak constraintów, porządnego definiowania FK, brak wsparcia dla widoków, trigerów itp. Natomiast pisanie SQLi zamiast używania ORMa do typowych operacji CRUD to masochizm.

Jaki znowu brak?
Po prostu wpisujesz connection.execute(“CREATE VIEW …”) w migracji UP i delete view w migracji down.
Nie mów mi pan że się nie da, bo w jednym projekcie mam tak zrobione widoki i nawet proste procedury w MySPL (chociaż dla przejrzystości cała ich definicja trzymana w osobnych plikach tekstowych .sql wykonywanych w migracji up). :wink:

Generalnie możesz używać find_by_sql ale to raczej słaby pomysł, railsy bezsprzecznie związane są z jakimś ORMem, to jest ich dużą siła i pozbawianie ich tego jest średnim pomysłem.

A co do projektu, spróbuj iść drogą Tomasha i wyjaśnisz prowadzącemu co i jak.

Wółąsnie ów Pan dr wiedział co to są te ORMowce zanim ja o nich usłyszałem!!! Wiec te wyjaśnianie co i jak odpada,

Chodzi o to że chcę zrobić aplikację w ruby, gdzie będą “surowe” zapytania SQL, jak to zrobić??

Sinatra?
Merb?

Ruby DBI

…i dodam ze baza ma być na PostgreSQL

Kliknij w tego linka, który podał Hosiawak. Postrges jest obsługiwany DBI