Poszukiwane wsparcie w dalszej nauce RoR - mentor, staż

Witajcie,
kilka miesięcy temu rozpocząłem naukę Ruby i RoR i szukam rozsądnych możliwości dalszego rozwoju w tym obszarze. Rozsądny oznacza dla mnie przede wszystkim uczenie się dobrych praktyk, wzorców i nawyków i kontekście realnych zadań programistycznych. Na jakim etapie nauki jestem napiszę niżej, aby przeciągać tego akapitu :wink: Piszę tutaj licząc na podpowiedź i/lub ewentualną współpracę w dalszym rozwoju. Ale do rzeczy…

Czego szukam (kilka, nie wykluczających się opcji, o których myślałem):

1. Mentora, który będzie prowadził ku światłu (coś a’la korepetycje -
    oczywiście zapłacę, za czyjś czas i zaangażowanie)

2. Staż - bardzo chętnie. Moja dostępność jest dość duża - od
    20 do 40 godzin tygodniowo, w zależności od tygodnia (miasto Łódź, zdalnie, lub ewentualnie połączenie bycia w biurze w innym mieście z pracą zdalną - kilka dnia office (ze względu na odległość w grę wchodzi Wawa - najchętniej, Wro, Poznań), kilka home office)

3. Junior Dev - bardzo chętnie. Mając świadomoś tego, że jestem na
    początku drogi, nie przywiązuję się za bardzo do tej opcji, jako
    realnej i must na teraz. Gdyby jednak - uznaję, że w zamian za szkolenie
    przez firmę, która by na ten moment zdecydowała się na taką opcję, rozsądne będzie z mojej strony zobowiązanie do przepracowania X czasu w tak szlachetnej i dzielącej się wiedzą instytucji ;).(office w mieście Łódź, zdalnie, lub ofiice w innym mieście - Wawa, Wro, Poznań, do uzgodnienia)

4. Oczywiście samodzielna nauka - zasoby sieci. O to nie pytam, bo wiele o tym ludzkość już napisała, a ja przeczytałem.

Kim jestem:

1. Moje wykształcenie i wykonywany zawód, nie mają nic wspólnego z programowaniem.

2. Obszar ten traktowałem jako hobby (np. statyczne www na własne potrzeby), ale odkąd zacząłem zagłębiać się w Ruby i RoR, to hobby potrafi zajmować mi kilkanaście godzin dziennie (oczywiście, gdy czas pozwala). Pomyślałem więc, że jeśli sam z siebie chcę poświęcam temu tyle czasu, to warto pomyśleć, aby połączyć hobby z pracą.

Na jakim etapie nauki jestem:

1. Podstawy Ruby - oprócz darmowych kursów, przeszedłem kurs Pragmatic Studio. Przynajmniej na tym etapie nauki Raisów mam wrażenie, że wiedza o Ruby mnie nie ogranicza.

2. Podstawy rails - na ten moment podążam ścieżkami nauki dostępnymi online (ścieżka rails w code school), przeszedłem budowanie kilku aplikacji wg tutoriali oraz przeszedłem budowanie apki wg książki Agile Web Development (tak w 50% na ten moment rozumiem co i dlaczego tam się zadziało). Dla mnie najważniejsze, że na ten moment w miarę ogarniam korzystanie z błędów i logów i na tej podstawie samodzielnie szukam rozwiązań w guidsach, api, czy na forach.

3. HTML, CSS - raczej więcej niż podstawy.

4. Ponieważ mam poczucie, że stworzenie kolejnej aplikacji z podstawowymi funkcjami bloga nie da mi wiele, a w samodzielnej nauce napotykam zagadnienia, których sam sobie nie wytłumaczę (dlatego pisałem o 50% ogarnięcia sklepu wg Agile Web Dev), potrzebuję wsparcia i stąd mój post.

Podsumowując przydługi wywód - jeśli ktoś może wesprzeć, podpowiedzieć, zaoferować pomoc w rozwoju, proszę o kontakt.

Polecam staż w EL Passion, na który możesz dostać się przez warsztaty: http://www.elpassion.com/ruby-on-rails-workshop/.

Przyjdź koniecznie na kolejne spotkanie Łódź Ruby User Group - http://www.meetup.com/lodzrug/events/221283357/ Jest specjalnie nastawione na początkujących i będą tam przedstawiciele większości łódzkich firm, które zajmują się Ruby on Rails :smile:

Dzięki za obie podpowiedzi!

Michał

Bardo fajne ogłoszenia swoją drogą. Życzę powodzenia ;]

Jeśli ogarniasz ten materiał
i zrobisz podobne zadanie nie podglądając jedynie w 1,5 godziny

osobiście Pan prezes OpenPartners Sp. z o.o. powita Cię na stażu (zdalny staż też wchodzi w grę)

placic zeby wziasc udzial w rekrutacji, tego jeszcze nie bylo xD no ale jak osobiscie sam Pan prezes uscisnie dlon to moze sie oplaca;)

2 Likes

zamieniłem link na bezpłatny :smile: