Poszukuję osobę do wspolnej nauki Ruby on Rails 3

@sevos: widzę, że metoda scrum wam bardzo pasuje w firmie jak i poza nią

[quote=sajrox]Może stworzyć jakieś tymczasowe forum dla grupy osób które chcą się uczyć wspólnie.
Kategorie forum były by dostosowane do określonego projektu nad którym właśnie będziemy pracować.
Np:
– Projekty:
— Nasz projekt (nazwa projektu)
----- Modele (tutaj umieszczamy wątki dotyczace każdego modelu - jeden wątek dotyczy osobnego modelu w aplikacji)
----- Kontrolery (podobnie jak dział Modele)
----- Helpery (podobnie jak dział Modele)
----- Inne elementy (pozostałe komponenty)
----- ADMIN (moduł admin struktura podobnie jak wyżej)
--------- Modele (tutaj umieszczamy wątki dotyczace każdego modelu - jeden wątek dotyczy osobnego modelu w aplikacji)
--------- Kontrolery (podobnie jak dział Modele)
--------- Helpery (podobnie jak dział Modele)
--------- Inne elementy (pozostałe komponenty)

– Zagadnienia ogólne: (ogólne zagadnienia dotyczące Ruby / RoR)[/quote]
Tworzenie forum do realizacji jednego projektu to przerost formy nad treścią. Już tutaj ktoś zaproponował wiki na github’ie. Wciąż jednak nie podano konkretów co dokładnie będzie robione. Jaki jest temat projektu?

@pirat Bo się sprawdza i szybko daje satysfakcję, na którą programiści są łasi. Pewnie! Nie do każdego projektu agile development się nadaje. W ten sposób nie projektowałbym systemu bankowego albo frontendu do sterowania głowicami nuklearnymi, ale przy wielu rodzajach projektów pozwala zapewnić zarówno programistom jak i klientom przyjemność z tworzenia. Pozwala uniknąć zbędnych formalizmów, w postaci długoterminowych planów, specyfikacji, które w większości przypadków dość szybko przestają korespondować z rzeczywistością lub, co gorsza, sporządzone przez pośredników albo nawet naszego “technicznego”, nie odzwierciedlają wcale rzeczywistych potrzeb i wizji klienta (co może prowadzić do konfliktów).

No dobra, pojechałem trochę. Jeżeli jesteś z jakiegoś powodu sceptycznie nastawiony do tego sposobu developerki, proszę, podziel się z nami. Spróbujemy wyjaśnić ;).

@dudus bo tutaj teoretyzujemy w stylu “zróbmy coś”, dlatego takie potworki jak subforum do projektu z podziałem na modele/kontrolery i widoki powstają. Nie tylko o kodowanie w railsach chodzi, ale i o całą otoczkę - proces tworzenia oprogramowania. I tego też warto się nauczyć.

Do tej pory omijałem ten temat jako mało interesujący, ale ostatnio sevos mnie podjarał w pracy mówiąc o tym jak robi ten projekt ze swoim kumplem. Mam od jakiegoś czasu kilka pomysłów na projekty, z których parę zaczyna się od open source, więc czemu by nie dać okazji do nauki nie tylko sobie, ale też i komuś. Otóż do zaoferowania mam dwa projekty, których preprodukcja to ten tydzień, a za tydzień można zacząć kodować:

1. Simple News Aggregation (SNA) - prosty web czytnik feedów
  • feedy w kategoriach - kategorie tworzy admin
  • kanały do kategorii może dodawać admin bądź user (wymaga aprobaty admina)
  • admin ma dostęp do swych tajnych narzędzi poprzez http basic auth
  • w kategorii jest lista kanałów jak i najnowsze feedy (co jest feedem dla kategorii)
  1. Simple Ads Server - gem do zliczania wyświetleń i kliknięć reklam
  • dwie główne rzeczy, to mamy Zone i Banner. Zliczamy ilość wyświetleń i kliknięć bannera w danej zonie w danym dniu
  • zony tworzą się dynamicznie - jak w requeście dostaniemy nie istniejącą zone, to ją tworzymy
  • dany event (wyświetlenie lub kliknięcie) musimy gdzieś szybko zapisać - wrzucamy do redisa (??) potem co jakiś czas to zliczamy i przenosimy do bazy. Nie jesteśmy real-time i dzień jest najdokładniejszą jednostką czasu.
  • staramy się nie zwalniać aplikacji, do której ładujemy reklamy więc ładujemy je asynchronicznie.
  • admin panel - dostęp przez http basic auth

Obie rzeczy piszemy w rails3 z testami w cucumbrze i rspecu (ewentualnie można zmienić testy na coś fajniejszego, jak ktoś będzie chciał). Repo będzie na githubie, wszystko na licencji MIT, taski będziemy sobie wrzucać w pivotala, raz na tydzień pogadamy sobie na skypie, na codzień mail i w sytuacjach krytycznych jabber.

Pierwszy projekt jest trywialny, więc biorę każdego zielonego co ma ze sobą 3 dni z railsami 2.3. Więc się nie krępuj, tylko zgłaszaj, jak chcesz się poduczyć i mieć open source’a w portfolio.

@sevos: Nie znam metody scrum na tyle żeby, ją krytykować :slight_smile:
Znalazłem co prawda guide: http://www.scrum.org/storage/scrumguides/Scrum%20Guide%20-%20PL.pdf#view=fit ale mówi mi tylko tyle, że najwięcej zależy tak naprawdę od ludzi zaangażowanych w projekt i znających specyfikę tej metody. Odnoszę wrażenie że praktyka i teoria, tak jak dla wszelkich metod agile… to dwa różne światy. Bez kogoś kto to czuje… trudno się wdrożyć. Trzeba trafić na zespół.
Luźnym przemyśleniem dla mnie jest jak klientowi zamknąć gębę w tej metodzie. Bo z doświadczenia wiem… że są ludzie którzy mało chcą na papierze, a w praktyce jest całkowicie odwrotnie… więc jakiś jeden pełen długoterminowy(końcowy) plan chyba powstać musi ? Jak to wygląda z osobami typu “Proszę zaprojektować moje wymagania”. Bo z takimi klientami nie da się rozmawiać w trakcie dynamicznego tworzenia aplikacji, bo każdy projekt z funkcjonalnością kończyłby na google apps… gorzej jest gdy nawet przychodzi do zamknięcia… “bo coś tutaj jeszcze trzeba poprawić”.

W scrumie klienta się fakturuje za godziny pracy. Czysto, sucho i pewnie.

@Piotr Misiurek
Zgłaszam się do tego pierwszego projekt o ile jest to jeszcze możliwe :).

Jasne że tak, dziś wieczorem się do Ciebie odezwę na jabberze

Niech ktoś napisze o wspólnych projektacvh które są już prowadzone. A także o tym czy można do nich dałączyć.
Poniżej zostawiam linka do mojego projektu w ramach nauki RoR.

Jest to pewnego rodzaju gra internetowa. Głównie chodzi tutaj o naukę RoR niż o stworzenie projektu który zostanie udostepniony w sieci. Jednak kto wie :wink:
Po szczegóły zapraszam na email.

Ooo.
Nie wiem, czy ten wątek jeszcze żyje, czy generuję zombie (no ale w końcu mamy Rails for Zombies ;)), ale jakby ktoś chciał pobabrać się ze mną w blogo-galerii, to ja chętnie z kimś popracuję w wolnym czasie. :slight_smile:
Od razu ostrzegam/informuję, że ów projekt w wersji ‘custom’ byłby niedługo wdrażany live dla konkretnej grupy (toteż chętnie wysłucham skarg i narzekań i powspółpracuję z kimś w celu ich ograniczenia), aczkolwiek wersja ‘generic’ pewnie by się komuś przydała. :slight_smile:

Edyta:
Jak ktoś chce popatrzeć, to tu jest kod: https://github.com/jaqbeu/GallogD

A nie lepiej pomóc przy realnym projekcie? Ja np mogę pomóc komuś prawie-początkującemu dodawać proste funkcjonalności do RailsAdmina:

Znaczy mój projekt jak najbardziej realny jest, ale przy jeszcze realniejszym chętnie pomogę, tym bardziej, że mi takiego admina brakuje właśnie. :>
To ja się zgłoszę na priv. :slight_smile:

Widzę, że temat jakby odżył więc może i ja się przyłączę.

Z RoR radzę sobie jako tako ale cały czas poruszam się “po powierzchni”. Chciałbym poznać coś bliżej podstaw i przydałby mi się jakiś mentor, ktoś, kto podpowiedziałby jak zorganizować “projekt”, przygotować instalkę itp.

Z racji tego, że jestem adminem, projekt miałby na celu stworzenie narzędzia dla admina. Od dłuższego czasu, na prywatnym serwerze, wykorzystuję z powodzeniem “Spamikaze” ( http://spamikaze.org ) ale projekt wygląda na martwy więc postanowiłem zrobić jego odpowiednik w Ruby i może rozwijać go dalej w kierunku Distributed Spamikaze.

Pomysł jest następujący:

• backend w Ruby (plus gemy ActiveRecord, IPAddress, Mail) - oryginalnie jest Perl
  • współpraca z bind i rbldnsd
  • interfejs www chcę wykonać wykorzystując gem Sinatra + Passenger - prosty serwis (search, history, delist, about) to i narzędzie ma być proste - oryginalnie PHP

Wprawdzie wątek dotyczy RoR3, ale wydaje mi się, że wykorzystanie narzędzi nieco niższego poziomu pomoże we właściwym użytkowaniu RoR3.
A jeśli projekt wypali to może przysłuży się do oczyszczania sieci.

Powrot do remark, bo zakonczylismy pierwszy project “edukacyjny” https://github.com/200/Simple-News-Aggregation

Teraz zaczynamy, a wlasciwie odswiezamy drugi, i poszukujemy chetnych do wspolnego kodzenia i nauki. Krótki overview projektu: https://docs.google.com/document/pub?id=1GqcCn7KU9aFcEzuQ187sCm2F48xWDn_7qVYfduqeJy8

Czekamy na chętnych. Startujemy w połowie przyszłego tygodnia

[quote=Piotr Misiurek]Powrot do remark, bo zakonczylismy pierwszy project “edukacyjny” https://github.com/200/Simple-News-Aggregation

Teraz zaczynamy, a wlasciwie odswiezamy drugi, i poszukujemy chetnych do wspolnego kodzenia i nauki. Krótki overview projektu: https://docs.google.com/document/pub?id=1GqcCn7KU9aFcEzuQ187sCm2F48xWDn_7qVYfduqeJy8

Czekamy na chętnych. Startujemy w połowie przyszłego tygodnia[/quote]
Link do doca nie trybi. W każdym razie mi.

Powanie Ci nie trybi? Przed chwila go sprawdzalem i wydaje sie byc okej. Jesli nadal masz z nim problemy a potencjalnie i bez zobowiazan jestes zainteresowany to odezwij sie na priv.

Nie ma chetnych do wspolnej nauki i zdobywania doswiadczen?

Hm, rzeczywiście, dzisiaj już trybi. Ciekawe co to było, gógle padło? o0

ja się chętnie pouczę

A do admina możecie użyć Rails Admina :slight_smile: W razie czego służę pomocą.

@swistak35 Co jest z Toba? Nie odpowiadasz na maile, chcesz się bawić w ten projekt czy nie?

@piotroslav Możemy mieć dla Ciebie jeszcze jedno miejsce w projekcie edukacyjnym. Jak jesteś szczerze zainteresowany to odezwij się na maila