W związku z tym że zaczynam swoją przygodę z Railsami. Poszukuję osoby która jest w tym samym stadium rozwoju
Generalnie chodzi o to by określić sobie jakieś cele do wykonania. Następnie wymieniać się informacjami o postępie prac, a także pomagać drugiej osobie w przypadku napotkania problemów (gdy sami ten problem mamy rozwiązany).
Myślę że formą kontaktu może być GG.
Jeśli chodzi o mnie. Nad Railsami zwykle siedzę w godzinach wieczornych. Dlatego gdyby ktoś był chętny do tego typu współpracy. Zapraszam do kontaktu przez email
Zdecydowanie nie jestem początkujący ale gdybyś miał ochotę na mentoring to chętnie spróbuję coś pomóc. Mógłbyś wybrać domenę/temat projektu a ja próbowałbym wymyślać i oceniać ficzery w stylu klienta, dodatkowo od strony programistycznej zawsze mógłbym coś podpowiedzieć gdyby były jakieś pytania lub wątpliwości.
Gdyby ktoś był zainteresowany stażem w młodym, dynamicznym start-upie, proszę przesłać CV na adres fidelski (malpa) gmail (kropka) com
Istnieje możliwość późniejszego zatrudnienia, jeżeli ktoś się wykaże.
Kodzimy oczywiście w Rails 3.
Jeżeli są jeszcze chętni do wspólnej nauki to proszę o kontakt ze mną, jest Mentor który nam pomoże i doradzi, jest już temat na 1 projekt nad którym każdy sam by pracował, a wspólnie byśmy radzili sobie z problemami, zatem kto chętny to zapraszam.
Może stworzyć jakieś tymczasowe forum dla grupy osób które chcą się uczyć wspólnie.
Kategorie forum były by dostosowane do określonego projektu nad którym właśnie będziemy pracować.
Np:
– Projekty:
— Nasz projekt (nazwa projektu)
----- Modele (tutaj umieszczamy wątki dotyczace każdego modelu - jeden wątek dotyczy osobnego modelu w aplikacji)
----- Kontrolery (podobnie jak dział Modele)
----- Helpery (podobnie jak dział Modele)
----- Inne elementy (pozostałe komponenty)
----- ADMIN (moduł admin struktura podobnie jak wyżej)
--------- Modele (tutaj umieszczamy wątki dotyczace każdego modelu - jeden wątek dotyczy osobnego modelu w aplikacji)
--------- Kontrolery (podobnie jak dział Modele)
--------- Helpery (podobnie jak dział Modele)
--------- Inne elementy (pozostałe komponenty)
– Zagadnienia ogólne: (ogólne zagadnienia dotyczące Ruby / RoR)
Do forum mają dostep tylko osoby należace do grupy. Cały kod będzie oczywiście leżał na GitHubie.
A wieć kroki jakie należy podjać:
Wyznaczyć zaufaną osobe która będzie trzymała dane do serwera na ktorym będzie stać forum. Osoba ta będzie pełniła także rolę zarządzającą. Taki nasz mentor (nie koniecznie musi znać RoR ).
Oczywiście może być kilka osób które będa trzymać hasła oraz trzymać porządek nad grupą. Osoba taka nie może być anonimowa!
Pastawić forum
Założyć konto grupy na GitHubie
Utworzyć liste chętnych osób
Ustalić godziny spotkać (online) - niektorzy osoby pracują wieć nie moga być dostępne 24h/dobe
Stworzyć specyfikację projektu
Okreslić harmonogram. Tutaj określamy kolejność wykonania określonych modułów.
Oczywiście jako pomysłodawca mogę wykupić serwer i postawić forum wraz z kontem na GitHubie. Jeśli chodzi o zaufanie do mnie, to mogę umieścić skan dowodu os. i wtedy każdy będzie wiedział z kim ma do czynienia
[quote=sajrox]Może stworzyć jakieś tymczasowe forum dla grupy osób które chcą się uczyć wspólnie.
Kategorie forum były by dostosowane do określonego projektu nad którym właśnie będziemy pracować.
Np:
– Projekty:
— Nasz projekt (nazwa projektu)
----- Modele (tutaj umieszczamy wątki dotyczace każdego modelu - jeden wątek dotyczy osobnego modelu w aplikacji)
----- Kontrolery (podobnie jak dział Modele)
----- Helpery (podobnie jak dział Modele)
----- Inne elementy (pozostałe komponenty)
----- ADMIN (moduł admin struktura podobnie jak wyżej)
--------- Modele (tutaj umieszczamy wątki dotyczace każdego modelu - jeden wątek dotyczy osobnego modelu w aplikacji)
--------- Kontrolery (podobnie jak dział Modele)
--------- Helpery (podobnie jak dział Modele)
--------- Inne elementy (pozostałe komponenty)
– Zagadnienia ogólne: (ogólne zagadnienia dotyczące Ruby / RoR)[/quote]
Z tym nie byloby problemu jezeli jest takie zapotrzebowanie
[quote=sajrox]Do forum mają dostep tylko osoby należace do grupy. Cały kod będzie oczywiście leżał na GitHubie.
A wieć kroki jakie należy podjać:
Wyznaczyć zaufaną osobe która będzie trzymała dane do serwera na ktorym będzie stać forum. Osoba ta będzie pełniła także rolę zarządzającą. Taki nasz mentor (nie koniecznie musi znać RoR ).
Oczywiście może być kilka osób które będa trzymać hasła oraz trzymać porządek nad grupą. Osoba taka nie może być anonimowa!
Pastawić forum
Założyć konto grupy na GitHubie
Utworzyć liste chętnych osób
Ustalić godziny spotkać (online) - niektorzy osoby pracują wieć nie moga być dostępne 24h/dobe
Stworzyć specyfikację projektu
Okreslić harmonogram. Tutaj określamy kolejność wykonania określonych modułów.
Oczywiście jako pomysłodawca mogę wykupić serwer i postawić forum wraz z kontem na GitHubie. Jeśli chodzi o zaufanie do mnie, to mogę umieścić skan dowodu os. i wtedy każdy będzie wiedział z kim ma do czynienia :)[/quote]
Kazdy moze miec swoje konto na GitHubie nie ma potrzeby wykupowania dla grupy.
Ja bym to widział inaczej. Ktoś z was wpada na POMYSŁ, który rozwiązuje jakiś problem. Następnie szuka kogoś, z kim chciałby ten problem rozwiązywać. Kolejnym krokiem jest znalezienie coacha, który z doskoku doradzi. Większość ludzi tutaj na forum uczyła się sama. Niewielu, tak mi się wydaje, miało szczęście trafić na praktyki do zespołu robiącego żywy produkt. Dlaczego więc nie zaaranżować sobie żywego biznesu?
http://teambox.com/
możecie sobie albo zainstalować (wersja open source - oczywiście napisana w railsach),
albo korzystać z wersji hostowanej - do 3 projektów jest gratis
bardzo przyjemnie się w tym pracuje
redmine to straszna kobyła - przynajmniej dla mnie
Właśnie rozpocząłem mały projekt z kolegą. Jest to swoisty eksperyment. Jestem w tym projekcie klientem i coachem jednocześnie, a kolega jako jedyny programuje. Powrzucałem mu historyjki na pivotal tracker i wczoraj zaczął realizację. Zobaczymy jak mu pójdzie ;). Jak się okaże, że potrzebujemy jeszcze kogoś, to dam znać. A okaże się po po pierwszym sprincie.