dla początkującego programisty o algorytmach i tzw. dobrych praktykach.
Taką bardziej od strony projektowania, algorytmiki niż samego języka.
dla średnio zaawansowanego programisty o wzorcach projektowych
i projektowaniu trochę na wyższym poziomie. Tutaj znalazłem http://helion.pl/ksiazki/rubywz.htm, możecie ją polecić?
Algorytmy to wiedza tak podstawowa, że z okolic lat 70-tych i 80-tych – to były czasy, kiedy szczytem “dobrej praktyki” było programowanie strukturalne.
Także potrzebujesz dwóch osobnych książek: jednej o algorytmach i strukturach danych (może być z brązowej serii Klasyka Informatyki, albo może być “Algorytmy w C” jeśli chcesz więcej działającego kodu), drugiej o nowoczesnym projektowaniu i programowaniu obiektowym oraz wzorcach. Tutaj nic nie potrafię polecić, bo żadna z książek na ten temat jakoś mi do końca nie podeszła.
Dobre praktyki to nie tylko projektowanie i programowanie
Chyba każda dostępna w Helionie książka o wzorcach projektowych będzie dobra – od Gangu Czworga przez Head First Design Patterns po “PHP: Obiekty, Wzorce, Narzędzia”. Tej “Design Patterns In Ruby” nie czytałem, ale skoro wydał to Addison-Wesley w słynnej serii “Professional Ruby”, to mogę polecić w ciemno
Design Patterns In Ruby mogę polecić. Wzorce przystępnie wytłumaczone (krok po kroku poprawiamy rozwiązanie i na koniec rozdziału uzyskujemy wzorzec) wszystko opisane pod kątem Rubiego. Aczkolwiek znajomość tego języka nie musi być na wysokim poziomie. Wykorzystywane konstrukcje języka są na bieżąco tłumaczone.
Sam jestem posiadaczem jednego egzemplarza, pierwsza książka kupiona w Helionie nie wzbudzająca uśmiechu na ustach skopanym tłumaczeniem. Do tego napisana przystępnie, na początku omówienie podstaw ruby, a potem, jak napisal tjeden.